JaJa'Z Latest Stories

Monday, August 10, 2015

Rendang Ayam...

Rasanya bila dah makin dewasa n berumur ni...
asal balik kampung jek, memang jaja dah jadi orang dapur...
bukan nak kata rajin sangat la walaupun kekadang mood malas tu manjang je dok datang..
but bila pk jaja ni sekali sekala je balik kampung
pastu kaki mama plak tak berapa nak kuat, automatik kita kena jugak ke dapur...

Sama jugak kes kalau mama datang umah jaja...
memang totally jaja buat semuanya...kesian tgk mama nak masak sambil kaki sakit..
walaupun dia larat, tapi dalam hati biar kita je lah yang buat semuanya...

So, balik kampung baru ni sempat la dua kali jaja berbuka dengan family...
selalunya jaja akan masak awal dalam kul 2 sbb kebetulan adik kerja petang n dia selalunya
bawa bekal ke tempat kerja...
so, nasi n sejenis lauk memang dah siap awal2...
jadinya lepas asar jaja akan masak satu jenis lagi n mama tinggal goreng ikan jek..

Untuk menu hari raya..dah jadi wajib jaja masak rendang...
mama siap minta buat rendang dua ekor ayam lagi..
memandangkan nak bawa bekal rendang ni balik ke Penang...
buat lebih sket la kan..banyak umah nak dihulur la katakan...


Lepas berbuka hari last tu, selesai solat maghrib terus jaja start merendang..
bawang2, lada kering, lengkuas dah segala bahan2 blend mama dah siap2 potong...
jaja just blend n masak jek...
kejap n senang sangat benornya nak buat rendang ni...
tang lama sket pun time nak tunggu kering jek....lepas tu dah bleh makan dah...
pada jaja rendang yang sedap mesti ada lengkuas,cili api,kunyit,kerisik n daun kunyit....
menda2 ni yang buat penambah rasa n menaik kan aroma...gitewww :)
jaja pernah buat rendang just guna daun limau..still tak piawww..
nak kena daun kunyit jugak...pastu habis semerbak bau rendang satu umah..hehehhe
satu lagi kerisik tu...
kena pandai pilih gak...jaja tak suka kerisik yang terlalu hitam..
dah macam hangit pun ye jugak...kalau yg terlampau cerah..pun rasa tak berapa nak best..
so, pilih yg coklat2 gitu n berminyak...
dan kalau nak lagi rajin, buat sendiri je kerisik tu....
tapi nya......rajin ke idokk????
hehheheh


Lepas 40 min...minyak pun dah pecah, kuah pun dah agak mengering....
haishhh..tengok pun dah terliur semula plak dah...
kang ada yang cari ayam n merendang sekali lagi ni....

Alhamdulillah, dapat la bahagi ke 3 bekas untuk bagi anak beranak blah Penang merasa..
dah rasa banyak2 rendang...tetap rasa rendang sendiri jugak yang terbaik..
hehhehe..perasan angkat bakul sendiri plak...


Sebagi pelengkap, jaja rebus nasi impit jek...
mama dah tempat ketupat palas n ada jugak beli lemang nan sebatang...
tu semua pun angkut gak bawa balik Penang..


2 Beu-T Is Talking:

uncle lee said...

Hi Jaja, wow! Your rendang looks simply devastatingly delicious. Ini da tentu tiga pinggan nasi lichin, longgar tali pingang. I love the colours.....looking at the pics can practically get the beautiful scent of the spices you used.
Outstanding, Jaja.
Have a nice day and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.
Ps, came over from Danial's pondok.

JaJa'Z said...

hai uncle lee...
tq...alah jaja masak biasa2 jek..just praktikkan apa yg diajar oleh mama..resipi turun temurun...tq for the visit ok..

Related Posts with Thumbnails