JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, October 6, 2009

Resepi + Sessi Makan2 di Hujung Minggu... :p

Assalamualaikum...
Sambung lagi untuk entry kali ni
episode mari memasak bersama Pn JaJa'Z...
Wah gitu!!!!!
takde la
Sebenarnya ahad lepas ada kawan request nak mai umah beraya
Awal2 lagi dah cakap
"aku tak nak dtg umah ko makan kuih raya je"
ada ka patut...siap demand lagi nak makan apa
but no hal la...
sekali sekala
atas permintaan Yani
maka terhasil lah
*
*
*
*
Resepi kali ni
MEE KARI Ala2 Manja gitu...
ahakssss
*
*
*
*
Bahan2nya
1.Mee kuning
*
*
*
Bahan2 Kuah
1. Cili kering
2. Udang kering
3. ikan bilis
4. Bawang merah
( semuanya di blend sampai hancur)
5. Sawi
6. Carrot
7. Fish ball & fish cake
8. Kerang
9. Hirisan ayam
10. Udang
11. Tauhu kembong
9. Santan
11. Rampah kari daging
12. Minyak
13. Garam & Perasa
*
*
*
Bahan2 hiasan
Telur rebus
Cili merah potong
Daun bawang
Bawang goreng
Tauhu goreng
*
*
*
Cara untuk memasaknya
*
*
*
Rebus telur sampai betul2 masak
*
*
*
Panas kan periuk
Masukkan minyak...
bila minyak dah panas...
tumiskan cili kering @ cili boh
yang di blend bersama
udang kering+ikan bilis+bawang merah
sampai naik bau
*
*
Ini lah rupanya
Masukkan beberapa sudu rempah kari
masak bahan2 sampai pecah minyak
Masukkan air secukupnya...
*
*
Masukkan
udang+ayam+kerang
bila dah hampir masak
masukkan
santan kelapa
Masukkan tauhu kembong
Korang panggil apa ek..?)
Masukkan fish cake n fish ball
dan last skali masukkan sayur bila semua bahan2 tadi dah masak
Masukkan sawi n carrot
Jangan letak awal sangat sawi tu takut terlalu masak sangat nanti...
Dah siap!!!!!
Ready untuk dihidang....
Ini bahan2 untuk hiasan..
Telur rebus
Daun Bawang
Tauhu goreng
cili potong
bawang goreng...
Tada!!!!
Sedia untuk dimakan....
Tetamu pun dah sampai..
before makan
posing dulu..
My Tetamu..
Anisah n Yani
Me n Yani
Rancak beborak...
sampai muncung2 mulut si yani tu..
gossip..gossip..
and last skali
*
*
*
*
*
*
*
*
Hubby ku....
Wajib la makan jugak..
hasil air tangan wife dia.....
kalau tak..memang nak kena lah kan...
*
*
*
*
*
sebenarnya ada beberapa lagi kawan yg dijemput
tapi tak dapat nak datang
lain2 kali la plak korang datang ek..
and
thanks to
*
*
*
ina
dia pun dtg gak kat umah jaja petang tu
tapi tak sempat nak amik sekeping dua gambo...
*
*
*
Itu lah citer
sehari bersama kawan2 kat umah...
penat amat tapi really have fun and enjoy..
*
*
*
*
To Anisah~TQ for the ice cream
Yanis~ tq for the tauhu, cili and ice cube ( ko belanja aku kan?)
*
*
*
*
*
Till then..
TATA
See ya!!

5 Beu-T Is Talking:

Suzie said...

wahhhh sedapnya mee kari jaja...mewah dgn isi-kerang,udang.sedap!!!

efi hepi said...

uwarggggggh :( sebbek aku jauh dr umah ko....if not, sure aku pn smpi jgk nk mkn mee kari ko tu..(pdhal aku xsuke mkn pape yg kari pn)

JaJa'Z said...

kak suzi : saje bagi mewah sket..lagi pun dah lama tak makan mee kari tu...

efi : dipersilakan.....

honey amour said...

alamak..bnyak nye bahan² jaja..huhu..mungkin honey pakai kerang dalan tin jelah..hahahaaa..

hamizah che mat said...

mee kari mmg sedap kalau banyak lauk.. dapppnyaaa

Related Posts with Thumbnails