JaJa'Z Latest Stories

Sunday, May 12, 2013

Resipi : Ikan Siakap Sweet Sour

Eh Ehhhh...jaja update entry masak2??
macam tak caya jer..punya lah lama jaja tak boh entry masak2 kan...
nampak sangat dapur dah lama tak berasap
if jaja kata dah lama tak masak..memang lama sebenarnya...
tak masak kat umah sendiri lah..tapi jaja byk masak kalau kat umah MIL...
sebabnya masa banyak dok kat sana lately...
esp on weekend... rindu kat ubek lah kata kan...

Actually..menu ni dah lama jaja buat...
tapi ni baru terhegeh2 nak upload...rasanya jaja masak masa bulan 3 hari tu..
ha! lama takkkk?? hahhahaha

Ikan siakap ni bukan jaja beli pun..
kawan2 En Zack kat taman kitaorang ni suka sangat g mancing..
skali g mancing dapat berbelas2 ekor ikan siakap..
yang jaja suka..ikan siakap ni tak berbau langsung...
isi sedap and lembut je..
sebabnya ikan ni dipelihara dalam kolam yang gunakan air sungai..
kalau pelihara dalam kolam yang airnya tak mengalir..memang la tak sedap..
isi plak keras and berbau tanah...
but yang ni memang superb!

Bukan sekali kawan2 En Zack bagi..tapi tiga kali tau...
puas jaja nak menyiang ikan ni...
bukan apa..banyak sangat sisiknya and tebal...
puas berterabur sisik2 ikan ni kat singki umah mil..
tapi sebab nak makan punya pasal..jaja hadapkan je lah...

Kiranya 3 kali lah jaja masak ikan ni..
sesambil menjamu mertua serta ipar duai yang balik ke kampung masa tu...
suka jaja bila blake2 pakat makan masakan jaja ni...

So takyah ngomel banyak2..meh jaja kongsikan resipinya yer...
cumanya ni resipi yang paling ringkas and mudah nak masak..
ada banyak lagi version, boleh je nak buat apa2 style masakkan...
janji sedap di makan..ye dokkkk??


Siakap Sweet Sour

Bahan2:
  • 1 ekor ikan siakap dikerat dua
  • 4 sudu besar cili blend (cili kering, bawang merah,bawang putih)
  • Sos tiram,sos tomato dan sos cili
  • 1 tin buah nenas kiub
  • 1 biji lobak merah (didadu)
  • 1 biji lada benggala merah(didadu)
  • 1 biji lada benggala hijau(didadu)
  • 1 biji bawang bombay(dihiris nipis)
  • Sedikit gula, garam dan serbuk perisa
  • Minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan :
  • Cuci bersih ikan siakap dan ditoskan airnya.Gaulkan ikan bersama garam dan tepung gandum kemuadian digoreng sehingga garing.
  • Kemudian panaskan sedikit minyak, dan tumiskan cili blend sehingga pecah minyak dan lada masak.
  • Masukkan sos tomato,sos tiram dan sos cili serta air dalam tin nenas dan dikacau seketika
  • Masukkan semua bahan2 yang telah didadu bersama hirisan kiub nenas dan bawang bombay.Biarkan bahan2 sedikit lembut.
  • Perasakan dengan sedikit gula dan garam and siap!!!
  • Lastly, curahkan kuah kat atas ikan dan boleh dimakan...

Senang je kan...ha!! dah kata dah td kan...mmg jaja bg resipi yang senang2 nak buat..
cumanya..kuah tu jangan terlalu cair lah yer..
sebab kita tak nak ikan kita jadi kembang bila dah dicurah dengan kuah tu..
if suka, bleh gantikan lada benggala hijau tu dengan timun..
just buangkan part biji timun tu and dadukan jek...
so, meriah la sket kan..ada macam2 warna dalam satu pinggan..
ada warna oren dr lobak, merah dr lada benggala,hijau dr timun and kuning dr nenas..

Selamat Mencuba kawan2...


0 Beu-T Is Talking:

Related Posts with Thumbnails