JaJa'Z Latest Stories

Thursday, August 18, 2011

Resipi : Bubur Kanji (nasi) Berdaging...


Yuhuuuuuu....!
Wah, macam lama plak jaja tak bersiaran kat blog ni...
maklumla, semalam cuti Nuzul Quran memang jaja gunakan cuti dengan sepenuhnya..
nak online pun macam lemau2 jek rasa....

So, macam mana Ramadhan korang semua so far?
ke masing2 dah semangat nak raya?
kalau jaja, mood nak raya tak dtg lagi..sebab bz dengan bebudak exam
and pk nak kena tanda paper lagi...nak key in markah dalam SAPS lagi...
so, mood raya tu blom mari....
cuma mood yang jaja pasti tak berapa nak dtg dan semakin menjauh ia lari..
iaitu mood nak memasak...!

Makin lama, skill nak masak semakin tumpul...
kalau jaja dengar  je En Zack cakap..

Kita beli je la lah lauk berbuka

Jaja time tu rasa macam nak lari2 sambil lompat2 bintang lagi...
punya lah suka...sebabnya rasa macam penat sangat nak main masak2 kat dapur...
jadinya semalam ngan hari ni kitorang menapaw jek lauk2 dr kedai..
semalam jaja tapau nasi arab, hari ni plak nasi ayam jek utk jaja, nasi beriani
untuk En Zack...
tapi wlpun berbuka dengan lauk2 beli..tapi untuk sahur jaja tetap juga kena memasak
walaupun yang simple...
En Zack tu tetap jugak time sahur nak makan nasi....

Ok lah..terbanyak plak bebel...
padahal nak bagi resipi benornya ni...hehehhehhe

Bubur Kanji (nasi) Berdaging
Bahan2:
2 genggam beras
100g daging dihiris kecil2
1300ml air
2 biji bawang merah
segenggam ikan bilis
6 biji lada hitam
1 btg serai
1/2 cawan santan
garam dan serbuk perasa

Bahan2 utk tumis darat:
2 biji bawang merah
lobak masin dihiris nipis

Bahan2 hiasan:
ikan bilis garing
daun bawang

Cara2 menyediakan:
1. Masak beras yang telah dicuci bersih bersama air dan daging.Didihkan sehingga beras masak ,
kembang dan agak hancur.
2. Masukkan serai kedalam nasi yang sedang dimasak bersama dengan bawang merah,ikan bilis dan lada hitam
 yang telah ditumbuk halus.
3. Boleh tambahkan air jika nasi kelihatan agak pekat.
4. Masukkan garam dan serbuk perisa dan akhir sekali masukkan santan dan biarkan seketika sebelum dimatikan api.
5.Setelah bubur nasi masak,dlm kuali yg lain,panaskan minyak dan tumis bawang merah
 bersama lobak masin sehingga agak kekuningan..
6. Apabila bawang dan lobak sudah kekuningan ,curahkan kesemua bahan2 tumisan td
 bersama2 minyak kedalam bubur nasi tadi, kacau seketika.
7. hidangkan bubur panas2 bersama ikan bilis garing dan daun bawang..

Kalau nak cerita pasal  bubur nasi ni...
kalau orang blah pantai timur panggil nasi air, blah utara plak panggil moi...
tapi panggilan bubur kanji ni memang dr dulu2 lagi mama jaja bagi nama cenggitu..
ada yang buat bubur nasi tak boh santan, ada yang guna kuah sup...
tapi yang version resipi mama jaja ajar ni, ada lain sket resipinya..

Tapi menu ni memang menjadi kegemaran jaja dan adik2 yang lain
time bulan Ramadhan..
dalam sebulan puasa tu, mesti mama jaja ada buat bubur ni walaupun sekali..
kiranya bubur kanji ni dah jadi menu nostalgia lah...
and last week tetiba jaja rasa nak makan and kenalah buat sendiri..
so, jaja call mama..nak sah kan bahan2...and terus la cuba hari tu juga...
hanya dengan dua genggam beras, tapi bila dah masak
kemain banyaknya hampir seperiuk...
jadinya dapat la jaja kongsi dengan jenjiran yang lain....
kalau korang suka, bleh masukkan isi ikan rebus or seafood2 kat dalam tu..
tapi kegemaran jaja, just guna daging jek..sebab air stock daging tu
dah memang sedap...

Ni plak menu sampingan last week..

jaja buat daging goreng...and tambah sket sayur2 kat dalamnya...

So, resipi yang simple..tapi memang betul2 sedap..at least kat tekak jaja la
hehehheh
so, selamat mencuba semua...


7 Beu-T Is Talking:

Kalamhati said...

Sodapnye nampak bubur tu jaja..kak wan blum penah makan..kena cuba ni..

JaJa'Z said...

BUAT LA KAK WAN..SENANG SANGAT2 NAK BUATNYA..NANTI TRY YEK...

dieya said...

hari kat ofc ada agihan bubur lambuk. ingat nak amik tp balik lambat pulak. last year siap gi kg baru cari bubur lambuk nye pasal :-D

teratai said...

sedap gak buat bbuka ni..hr tu buat bubur lambuk..anak doh minta buat lagi! tapi sayurnya(pucuk ulam) mahal bangat...rm2 seikat!

JaJa'Z said...

dieya: yang ni bukan bubur lambuk dik..entah la..pada akak kalau bubur lambuk..yang ada daun2 dlm nya tu...

JaJa'Z said...

teratai,ish..setakat rm2 idok la mahal mana...kalau anak2 suka makan buat lah...bebudak ni dah la susah jugak kekadang nak makan..tapi jaja suka version kosong mcm ni..sebab serabut dengan daun2..

Norhasliza Senawi said...

Jaja.. share resepi yer.. sedap mkn2 panas di bulan pose..

Related Posts with Thumbnails