JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, January 25, 2011

Resipi : Kek Coklat Kukus

Ha! amacam?
ada tak yang meleleh air liur tgk kek coklat kukus jaja ni?
hehehhe..
Serius jaja cakap kek ni teramat la sedap!
walaupun jaja ni bukan la penggemar tegar kek2 coklat ni..
but this one is really superb..kena jek dengan anak tekak ni bila di telan..
bukan setakat sedap! nak membuatnya pun senang ok..
dalam masa setengah jam jek dah dapat makan kek ni..
tak percaya????
percaya lah...weh!!!

Sebab jaja ni bukan jenis yang suka kerja baking2 ni..
nak main2 ngan tepung, nak putar2 gula,nak sukat2 butter..
tapi yang ni memang senang sangat nak buat!
even bebudak darjah dua pun bleh buat dan hasilnya tetap wallah...

Nak tau rahsianya???
Bukan beli siap terus kat kedai ek..
No No No...!

Tapi!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sebab jaja guna tepung ready made ni! 
sangat2 senang!
korang takyah pk nak beli butter!
korang takyah pk nak sukat2 gula castor!
korang takyah pk berapa banyak tepung nak guna! 
sebab bahan2 nya teramat senang!
siap ada tampal kat belakang bungkusan lagi...
just guna minyak masak,telur,tepung segera ni, susu pekat dan air panas jek..
korang ikut je arahan yang dah tertulis tu..
godek2 segala bahan2 tadi dan dlm 5 min jek dah siap! 
letak dalam loyang dan jaja saje jek tabur chocolate rice kat atas tu..
dan make sure air kukusan kita dah mendidih masa nak letak adunan kek kita ni..
kukus kek ni dalam masa 20 min..
boleh check la dgn cara cucuk dengan hujung pisau ke..kalau takde melekat apa2
that's mean..kek dah masak!!! 
rupanya agak hodoh! siap merekah lagi kat tengah..
tapi takpe!
kita boh topping sket..
dan jangan risau gak..cara2 nak buat topping pun ada kat belakang bungkusan tu
cuma kali ni jaja olah sket..sama jugak rasanya..

untuk topping jaja guna cooking coklat dimasak bersama bancuhan 2 sudu tepung jagung dgn sket air,
kacau perlahan2 sampai coklat cair then masukkan 2 sudu susu pekat..
dah siap!!!

Make sure kek kita td dah sejuk..then korang curah jek topping nya kat blah atas.. 
hias sket dengan chocolate rice dan coklat sagat...
macam mana nak buat coklat sagat tu...
dengan selamba jek jaja sagat cooking chocolate yg blom masak lagi tu dengan
pisau kupas kulit..bleh??
hehheheh
rasanya tetap menawan!!!

Mana nak beli tepung kek segera tu???
jangan risau kengkawan semua..bleh order dengan jaja
just PM jaja di FB yek...untuk dapatkan harganya...
jangan risauuuuuu...tak mahal pun... :p

Selamat mencuba!!!!

Jaja'Z: Kek ni habuan untuk jiran2 jugak time projek bakar sate!

7 Beu-T Is Talking:

Mamamya said...

mmg sgt menggoda kek coklat ni...klu bagi kat mya n fiqa....sekelip mata kompom licin!!!

akak pun selalu buat guna tepung yg segera jaja...senang keje n kompom jadi... :)

[z@ck] said...

sumpah menggoda hati betul!

::Azura Rahman:: said...

amboi.. menambah lg koleksi perniagaan nmpknyer.. ekeke..

JaJa'Z said...

mamamya: kalau guna serbuk kek segera ni boleh la jaja buat kek..kalau pk nak kena adun2 tu tak reti amat jaja..kek mcm ni dapat kat minah berdua tu licin rasanya..heheh

JaJa'Z said...

zack: tau dah..zack kan memang cepat tergoda...hehhe

JaJa'Z said...

kak zura: mau joint sekaki???

Lelord said...

huhuhu readymade pun ok la kan dari xde

Related Posts with Thumbnails