JaJa'Z Latest Stories

Monday, March 15, 2010

Jom Main Masak2....

Assalamualaikum
Monday bluesssssssssss
Best je rasa hari ni takyah kelam kabut bangun awal,
takyah iron baju + tudung
takyah siapkan segala kelengkapan ke sekolah...
sebabbbb!!!!
it's school break...hehehhehe
walaupun cuti, tapi banyak je kerja2 umah yg kena dibereskan
dan xtvt ke gym masih seperti biasa
time cuti sekolah macam ni best sket dapat ke gym time pagi
coz it's ladies hour
*
*
*
Hari ni nak tepek resipi yang jaja masak semalam
JOM KE DAPUR !!
*
*
*
*
Resipi kali ni ialah
DAGING MASAK LADA HITAM
Bahan2 nya :
300g daging
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 inch halia ( tiada dlm gambar)
daun bawang
1 biji cili merah
3 sudu tepung gandum
5 sudu kicap
3 sudu sos tiram
5 sudu lada hitam
3 cawan air
garam+perisa
minyak
Cara menyediakannya :
Gaulkan daging bersama 3 sudu tepung gandum
tumiskan bawang merah+bawang putih+halia sehingga naik bau
masukkan daging dan goreng seketika
masukkan lada hitam+kicap+sos tiram
gaulkan hingga rata
masukkan air dan biarkan sehingga daging empuk dan air sedikit kering
bila daging sudah masak
masukkan hirisan cili merah+bawang besar+daun bawang
*
*
*
*
DAH SIAP!!!!

SELAMAT MENCUBA :p

10 Beu-T Is Talking:

Aida Rezuan said...

Jaja,

Suka nye dia tak yah gi skolah yer. :D

Tertarik dengan resipi Jaja nih sebab gaul tepung dulu dengan daging. Menarik sungguh tengok! :)

JaJa'Z said...

apa la yg menariknya kak..kalau nak dibanding dengan resipi2 akak kat blog tu..buat malu je jaja nak tepek resipi2 ni..sbb org dah tau..

tu stail kakak ipar jaja..dia gaul dengan tepung dulu supaya kuah jadi pekat sket..tapi jgn banyak sangat takut jd pekat amat plak..

Aida Rezuan said...

Jaja,

Alahai.. apa pulak gitu Jaja. Sy nye resipi pakai campak2 jek. Sy tak tau pon kalo gaul dgn tepung jadik pekat :D. Nanti nak try la.

* Nih terkonpius nih aa.. nak bahsakan sy ke akak nih. Tgk rupa Jaja.. sy bahsakan sy akak la yer. Muahaha!

Nanti kalo akak dah try, akak kasitau Jaja ek.

JaJa'Z said...

ehhehe..jaja rasa kak aida lagi tua dr jaja kot..jaja lahir 1979..( mintak2 la aku muda lagi)..hehehehe

Aida Rezuan said...

Ya benar akak menang! Menang tahun yer.. akak tahun 1976. Bulan 5 nih umor masuk 34. (terlebih explain lak.. huhu).

Jaja nih kalo sebut umor 25 pon orang caya, tambah2 lak kalo dengan students.. (sungguh jeles!)

JaJa'Z said...

hehe..i lapp u lah kak aida..tapi betul la kak..ada adik kat gym tempat jaja slalu gi tu siap nak kenen kan jaja dengan seseorang..giler ke apa..terkejut dia bila jaja cakap jaja dah 3 tahun kawen...nampak sangat muda belia...walaupun..dot dot dot...

Aida Rezuan said...

Jaja,

Oooo itu yer sebenornye reason ke gymn? Hehe!

JaJa'Z said...

dok ehhhh..ada plak itu sbb nya...jaja gi gym sbb nak gi dapatkan body 'maya karin'..hehhehe

Aida Rezuan said...

Bagus gitu. Chaiyok Jaja! :)

hamizah che mat said...

dapat idea dah masak apa petang ni. hihi. daging black papper!!

Related Posts with Thumbnails