JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, November 30, 2010

Meh Kita Buat Sardin Roll....

Ha..! Ada ke suri2 rumah yang dok buntu tak tau nak masak apa pagi2 
maklumla anak2 semua bercuti sekolah,perut tu manjang jek lapar kan..
jadi untuk menghilangkan sedikit kebuntuan korang..
jom kita buat sardin roll nak?

Very the simple,kejap je buat dah siap..dan enakssssss
hehehhehe
walaupun jaja tau ramai yang dah Phd buat sardin roll ni
tapi tetap gak jaja nak tayang sardin roll versi jaja a.k.a versi cincai :p

So, takyah nak ngarut panjang2 lagi..jom kita mulakan sesi gulung menggulung...

Sebelum nak mula gulung2 ni, apa2 hal korang buat la inti sardin tu dulu ek..
jaja suka intinya dimasak dulu..kalau yang mentah..rasa nya macam kureng sket kot...
buat yang se simple mungkin..

jaja just tumis bawang putih,masukkan sardin dan goreng seketika,
masukkan asam keping,sedikit garam dan perisa dan last sekali
masukkan hirisan bawang besar dan cili merah..
dah siap!
 1. Memula korang sediakan intinya tu..ikut tahap kepedasan masing2 ek..
2. Gelek roti dengan penggelek sampai la roti tu jadi nipis senipis2nya..
( tujuannya supaya roti tu nanti tak serap banyak minyak)
Jaja ni miskin penggelek..jadinya hantam je lah labu, guna mug En Zack..ahahhaha
3&4.  Lepas roti dah nipis,letakkan inti sardin tu..jangan la letak banyak sangat
kang susah plak nak gulong...
 5. Gulung roti yang dah diletak inti tu dengan kemas ek.
kang terkeluar plak inti time menggoreng
6. Kat bahagian hujung roti,korang sapu kan sket dengan bancuhan tepung dan air
sebagi pelekat roti tu..tak la roti tu nganga plak kang..
 7. Dah siap gulung tu..korang tekan sket bahagian tepi untuk kemaskan roll
8.Sebelum roti digoreng,pukul telor dalam sebiji
 9. Gaulkan sardin roll ke dalam telur
10. Last sekali goreng la....
 11. Goreng sardin roll sampai agak kekuningan dengan api sederhana..
kalau api kuat sangat kang, takut terhangit plak roti kita tu..

Last sekali!!!
Siap dah!!!!
sardin roll versi jaja...

Jaja buat guna sardin dalam ting yang sederhana..banyak gak inti dapat.
habis la roti tu kalau setakat saiz jumbo untuk satu tin inti dia..
banyak bleh dapat..
kalau makan berdua jek dengan En Zack..memang tak terhabis
jadinya jaja pass kan sket ke Kak Zah anak beranak
untuk kudapan di petang hari....

Selamat mencuba!!!

Jaja'Z: Plan nak buat sekali lagi...

16 Beu-T Is Talking:

marina anakcikbob said...

a'ah.. baru buat masa posa aritu.. tengok cara2 kat suratkaba.. hehe..

JaJa'Z said...

marina: takkan buat sardin roll pun tgk dr surat kabar dik..hehhehe..lama dah poser tu..buat la lagi weekend ni..

..hizamirahim.. said...

haha.
nampak sedap gile.
dah r minat sardin.
walaupun sardin tak mahal, tapi sodap.
XD
menyelerakan sungguh.

Mamamya said...

wahhh...bagusnya ada step by step lagik.... :)

akak selalu buat sardin roll ni tp x celup dgn telur....goreng gitu jerk......k'gemaran damya nih....

ada juga sesetengah org lps salut dgn telur tu salut plak dgn serbuk roti....mcm2 variasi sardin roll ni...m'ikut kreativiti masing2 la kan....yg penting sodapppppp!!!! ^_________^

Lelord said...

hehehheee akak x suke salut telur cam muak, slalunya salut ngan bancuhan tepung beras+tepung gandum (cam nak wat goreng pisang tu)

eh!sape yg snap pic tu? ekekke En Zack ke

Suzie said...

nyum nyum...boleh try as breakfast or minum petang...i mmg sgt suka sardin2 ni

honey amour said...

wuiii jaja,,,rajin nya buat tutorial..hahaha..hubby honey sangat suka sardin roll ni :)

aZaMieTa said...

syedap ah kak. pepagi baca entry akak ni. lapo sudaaa.... hahaa ;p

*comel jek tgk tgn yg membuat sardin roll itu* (^_^)

Wife Mr.Em~Ibu Mr.Aqil said...

Warghhh acik jaja.. cedap nyer... terliur Aqil tgk..

JaJa'Z said...

@..hizamirahim..betul tu zami..sardin walaupun simple..tapi sedappppppp

JaJa'Z said...

@Mamamyajaja kalau buat sardin roll memang mcm ni jek kak..nak gaul ngan serbuk2 roti ke memang idak la..biar je lah macam tu...pun sedap jugak..jangan lupa try tau....

JaJa'Z said...

@Lelordjaja tak reti nak buat bancuhan tu kak..takut tak jadi..sebab tak pernah lagi buat goreng pisang seumur hidup ni..hehhehe..kang jd keras or cair ke..susah plak jaja..terus tak sedap...

yg amik gambar? hehhe..kali ni paksa anak sedara amik..kebetulan diaorang dtg..hehhehe

JaJa'Z said...

@Suzietry jangan tak try kak suzi..very the sedapppppp...simple dan mabelesssss

JaJa'Z said...

@honey amourkalau hubby honey suka..bleh dah buat tu untuk minum2 petang ni..

JaJa'Z said...

@aZaMieTaieta ni manjang lapar kalau tgk blog akak kan..hehhehe..

jangan la diragui dengan kegebuan tangan akak tu dik..hehhe..tulah tangan tuan punya blog sejak azali..hehhehe

JaJa'Z said...

@Wife Mr.Em~Ibu Mr.Aqilkalau sedapppp...aqil suruh ibu aqil buat petang ni ok.....

Related Posts with Thumbnails