JaJa'Z Latest Stories

Thursday, July 5, 2012

Resipi : Kari Kambing...

Murah rezeki betul last week..
pucuk dicita ulam mendatang...ada jek yang bermurah hati bagi En Zack daging and tulang kambing ni..
macam tau2 jek En Zack memang 'hantu' kambing...
hehehhe

Alkisahnya hari sabtu lepas...
lepas jaja dah siap2 siang and bersihkan bahan2 basah yang dibeli kat pasar..
nak la simpan dalam peti ais...
sekali tgk bahagia freezer tu..penuh semacam...ada plastik besar plak tu...
ish..mushkil dah ni...
sekali bila dibelek2 rupa2nya daging and tulang kambing....
jaja plak malam sebelum tu tido awal...En Zack pun lupa nak bagitau jaja...
kawan dia bagi rupanya...

Bila dah ada daging and tulang kambing tu..
dalam kepala ni memang tak ingat resipi lain dah selain dari buat kari...
nak2 plak ada part tulang and lemak2...
if semuanya solid daging jek..tak syok jugak..kena ada part lemak2 tu baru syok lagi..
pastu berat badan pun naik..pitam!
heheheh
Tapi jaja tak habiskan kesemuanya buat kari..jaja amik sket bahagian rusuk kambing tu
dan jaja marinate untuk dipanggang..
ha, yang tu next2 entry la jaja tunjuk yek...
jaja kasi resipi satu2 dulu..

Cuma jaja ni dilema sket..sebab teringin nak buat kari tu jd lain sket dr kebiasaan...
kang sama jek rasa dia macam jaja buat kari daging lembu..
so, percubaan baru..kari kambing ni jaja try letak tomato puree...
and it turn to be sooooo wallahhhhhhhh...

So, ni la hasilnya kari kambing jaja tu...
jaja pass semangkok ke umah Kak Zah...Kak Zah pun sebenarnya selalu buat kari kambing...
but bezanya..kari kambing yang Kak Zah masak pada jaja cair sket la..
and jaja plak suka jenis kari yang pekat2 sket..but tidak la terlalu pekat...
yang sedang2 jek...but rasa Kari Kak Zah buat tetap mantoppp...

En Zack pun kemain dia berselera makan...
tak sentuh dah lauk2 lain..ikan cencaru sumbat sambal yang jaja buat..dia jeling2 jek..
punya la kemain dia membedal kari tu...
takpe lah..kita masak apa yang suami makan..insyallah semua tu ada ganjarannya...

so...ada yang nak cuba...kita semak bahan sama2 yek...

Kari Kambing

Bahan2:
  • 1/2 kg daging kambing ( ambil bahagian isi dan tulang)
  • 5 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 peket bahan2 tumis (bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga,kulit kayu manis)
  • 2 batang serai
  • 31/2 sudu besar serbuk kari daging
  • 3 sudu besar tomato puree
  • 3 cawan air
  • 1 cawan santan
  • sedikit gula, garam dan bahan perasa
  • Sedikit bawang goreng (diramas halus)
  • Minyak untuk menumis
Cara menyediakan :
  • Potong daging kambing dalam bentuk bite size,cuci bersih dan ditoskan airnya
  • Kisar bawang merah,bawang putih dan halia sehingga halus
  • Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis seketika dan masukkan bahan yang dikisar tadi goreng sehingga naik bau.
  • Gaulkan daging kambing bersama rempah kari dan sedikit air.
  • Bila bahan2 tumis sudah naik bau, masukkan daging yang telah digaul dengan rempah kari tadi dan dikacau seketika.
  • Masukkan tomato puree ,serai yang telah dititik serta secawan lagi  air dan biarkan sehingga daging betul2 empuk lebih kurang 1 jam.
  • Jika daging dirasakan belum empuk dan air semakin mengering, tambahkan lagi secawan air dan masak menggunakan api kecil untuk elakkan rempah menjadi hangit
  • Apabila daging separuh empuk, masukkan santan dan biarkan seketika sehingga santan pecah minyak dan akhir sekali taburkan bawang goreng yang diramas halus ke dalam kari untuk mendapatkan aroma yang lebih wangi
  • Perasakan dengan sedikit garam,gula dan serbuk perisa.


Dah siap!!!
if ada yang minat, bleh tambahkan kentang yek..
jaja ni sebab takde dlm stok kat dapur..tu yang tak letak tu...

Buat lebih2 sket kari ni...tak nak makan ngan nasi...
bleh makan dengan roti keping, roti jala or roti canai...pun sodappppp

Selamat Mencuba!
^___~

0 Beu-T Is Talking:

Related Posts with Thumbnails