JaJa'Z Latest Stories

Friday, December 10, 2010

Menu Simple Untuk Lunch..

Malas sungguh rasa nak bangun pagi tadi..
memang hari ni takde exam SPM ,tapi malas sebab pk kena gi sekolah..

Time2 cuti sekolah ni la orang2 BPK nak menda macam2..
kalau semua yang dia nak tu ada dalam kepala jaja ni jek takpe la..
ni kena plak gi ke sekolah dapat kan segala maklumat..
mujur kena mail jek bahan2 tu..buatnya nak kena fax ke,pos ke..lagi la leceh! Huh..

Memandangkan balik dr sekolah tadi pun dah dekat kul 12,memang lewat dah rasa 
kalau nak ke pasar membeli bahan2 basah..
last2 mujur la lori si Guna si penjual ikan datang...takyah jaja susah2 nak keluar beli
menda2 nak masak...
Nak masak yang simple2 jek..by the time En Zack balik dr solat jumaat, terus bleh makan..
jaja just buat tomyam udang dan juga ikan cencaru sumbat sambal jek..

ikan cencaru tu jaja beli cukup2 dua ekor..
satu untuk jaja, satu untuk En Zack..untuk malam kang..sama2 la kita nganga jek ek bang!
hehehhehe

Cencaru sumbat sambal ni selalunya jaja guna cili kering yang diblend bersama bawang merah 
dan belacan serta sket air asam jawa,garam dan gula..
kemudian sambalnya digoreng sampai la kering..baru jaja sumbat dalam ikan..

tapi tadi godek2 bekas lada,aisehhhhhhh..
cili kering plak 'kering'..habis terus..jadinya jaja gantikan dengan lada hidup dengan cili api..
tumbuk sekali dengan beberapa ulas bawang merah...masukkan sket belacan ,air asam,
garam dan sket gula..
puas jaja menumbuk tadi weh..selang 3 buah rumah pun bleh dengar bunyi lesung jaja
hehheheh

lepas dan agak lumat..jaja goreng jugak kejap sambal tu...sebab tak nak ada rasa lada mentah..
lepas tu bleh la disumbat ke dalam ikan..dan seterusnya digoreng...

Pastu sumbat la plak masuk dalam tekak kitorang tadi...
agaknya lama dah jaja tak buat cencaru sumbat sambal,terus tomyam udang kitorang
ketepikan..hehhehe..sian tomyam tu..takde sapa pun layan..

Pada sesapa yang rasa teringin nak makan cencaru sumbat sambal..
apa lagi! esok boleh buat untuk lunch korang plak..

Selamat mencuba!

Jaja'Z: Rasa nak makan nasi lagi jek..hehhehe

12 Beu-T Is Talking:

Citarasa Rinduan said...

jaja

bijak kamu..kalau bahan tak cukup..guna apa yang ada,tak semestinya kalau bahan tak sama ada dalam simpanan..makanan tak menjadi...

malah semakin sedap....hehehe

lihat cencaru tu...ayu teringat cencaru kerabu mangga yang ayu niaga di citarasa rinduan..
macam dah lama tak jual

marina anakcikbob said...

kak! lunch kita sama!
nanti saya wat entry gak!
yay!

JaJa'Z said...

ayu: cencaru kerabu mangga? macam mana tu rasanya ek? bagi la resepi...mana tau jaja bleh cuba plak ke...

JaJa'Z said...

marina: ye ke? ha,cpt2 buat entry..akak nak pi skoedeng...

My Bloggie ! said...

adoii sedap. suke sgt ikan masak macam ni :D

JaJa'Z said...

isma: senang jek nak buatnya dik..cuti2 ni bleh la turun dapur...

mzhany said...

ikan jaket...eheheh cencaru...uishhh MZ kurang gemar ikan jaket nih jaja, so hany jarang sgt la beli ikan jaket nih...

PatinPasta said...

Jaja,
Akak tgk ikan sumbat Jaja tuh, mmg mende2 lain pon akak akan tolak tepi. Huhu! Sedap!

marina anakcikbob said...

kak, akak goreng ke bakar ikan nye?
kenapa saya goreng sambal nye itam mcm hangit?

JaJa'Z said...

hany: rugi woooooo kalau tak suka ikan ni..bakar goreng singgang semuanya sedap...

JaJa'Z said...

kak aida: betul kak..jaja kalau dapat ikan ni, yang lain2 jaja pun tolak ke tepi..ikan ni ngan sambal dia pun dah sedap dah kan..

JaJa'Z said...

marina: nak goreng pun kena ada teknik dik..minyaknya, api nya..baru la tak hangus..akak goreng je tu..tak suka yg bakar..

Related Posts with Thumbnails