JaJa'Z Latest Stories

Wednesday, February 16, 2011

Resipi : Fettucini In Creamy Carbonara

Lama dah rasanya tak tepek2 resipi kat blog ni...
Meh! jaja share satu resipi masakkan yang amat2 mudah dan sedap
nak menyediakan pun tak lama...

Fettucini In Creamy Carbonara

Bahan2 :
1/2 bungkus Fettucini 
kalau sesapa yang tak tau, Fettucini ni adik beradik spagetti gak cuma dia 
leper sket.. :p
1 biji bawang besar
1 peket daging cincang RAMLY
1 tin mushroom sup Campbell
1/2 tin susu cair
50g kacang peas
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
sedik garam dan perisa
minyak untuk menumis..

Cara menyediakan:
tumis bawang merah yang telah dipotong halus..sehingga kekuningan dan layu 
Masukkan daging cincang yg telah dibasuh dan ditoskan airnya..
masak sehingga air daging kering dan daging menjadi empuk 
dalam masa yang sama rebus fettucini dlm anggaran 10 min
sehingga masak..

Setelah daging kita masak dan air daging sudah mengering 
masukkan satu tin sup mushroom Campbell ni..
dan 
masukkan 1/2 tin susu cair tadi dan kacau sehingga sebati..
jika terlalu pekat, boleh masukkan sedikit air

Kacau perlahan2 
masukkan kacang peas,serbuk lada hitam, garam dan serbuk perisa..
dalam masa 30 min...
SIAP!
untuk di makan :p 
Note :
Jaja memang suka buat resipi ni guna mushroom sup Campbell
sebab rasanya lebih sedap..
dan pada sesiapa yang tak suka, bleh guna terus sos PREGO
jenis creamy carbonara tu...
cendawan butang dlm tin tu pun boleh dimasukkan sekali
untuk nak tambah lebih sedap...
jaja tak letak la sebab takde plak stok cendawan butang tu kat dalam almari
hehheheh

Selamat mencuba!!!

18 Beu-T Is Talking:

marina anakcikbob said...

senang dan ringkas.. ai laikkkk!!!!

JaJa'Z said...

memang senang amat dik..ni resipi baru bangun tido petang2 buta..perut lapar terus jek zassssss

marina anakcikbob said...

kak, kalo kacang peas tukar lain boleh x? contoh jagung n carot ke.. xsuka kacang peas.. :(

Ogy said...

akak pun selalu wat camni...semudah a,b,c dan sedappp di makan..hehe

JaJa'Z said...

marina: tak suka kacang peas takpe..takyah boh pun boleh..but tukar dengan jagung and carrot tu..akak rasa tak sesuai jek..

JaJa'Z said...

mamagee: senang kan kak..kejap jek dah bleh ngappppp

dieya said...

ohhh lamanya tak makan carbonara! tadi nampak kat cafe, mcm tak teringin.. bila tengok yg k jaja buat terus nak makan pulak.. haih!

JaJa'Z said...

dieya: dan2 la ko dik teringin..hehhehe buat la kat umah..tak la dapur tu jd tukun jek..hehehehhe..tak pun jek kedai order..lagi senang..hehhe

miss sue said...

sedap nye...lame x mkn benda ni

azila said...

sedapnya...rajin sungguh cikgu jaja kt:)

JaJa'Z said...

miss sue: apa lagi..gi serbu kedai cr bahan2..malam ni dah bleh buat...

JaJa'Z said...

zila: bukan la rajin sangat..tapi sebab kelaparan..heheh

ita citot said...

haaa.... dah lame nak buat creamy spageti. tapi bila cari kat intenet resipi cam tak sesuei sgt. nsb bek ade 'intenet kak jaja' ni. sonang kojo den. hehehe =)

klw guna spiral pasta tu pon ble kak kan?

JaJa'Z said...

ieta: hehhe..version akak ni..memang yg simple sangat..kejap je dah siap...kalai ieta nak guna spiral pun bleh..tapi akak lagi enjoy makan guna fettucini ni..

ita citot said...

tu la kan. klw makan kat kedai pon, utk yg sos putih ni diorang akan guna fettucini ek. hmm takpe2. ble try nih ;)

JaJa'Z said...

yup..kalua kat pizza hut guna fettucini...

redblossom said...

Telan2 air liur tgk pic2 ni..

siti fatimah said...

Sedap boh !! 😁

Related Posts with Thumbnails