JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, January 21, 2014

Daging Bakar dan Air Asam..

Daging bakar ni memang kegemaran jaja ngan En Zack..
tak kisah la daging lembu ke kambing ke..sangat2 syok bila dah dibakar
tambah plak kalau bakar atas dapur arang..fuhhh, aroma tu memang tak menahan la...

Sebelum2 ni jaja pernah buat daging bakar yang jaja gaul dengan sos bbq and lada hitam..
but kali ni jaja buat daging bakar yang simple2 ..
and bakar daging pun jaja guna pemanggang ajaib tu jek..
jimat sket masa and tak la susah2 nak berpanas buat bara api kan..


Jaja up pic ni kat IG pastu ada kawan komen..
menu biasa2 but plating tu standard masterchef dah gayanya..
hahahha
takde lah..untuk posing2 kita make up la lawa2 sket kan..
but untuk sendiri makan kita bedal jek..

Nak buat memang tak susah...
daging tu jaja just gaul dengan garam dan serbuk kunyit sket..
tu jek..senang kan...
and yang part paling penting kat sini ialah..air asam tu..
macam mana kita nak dapatkan rasa air asam yg piaw, pekat, and pedas giler
supaya bila makan tu biar sampai terangkat kening menahan peluh keluar..hehhe

Cara nak buat air asam tu senang jek..
resipi ni jaja dapatkan dari Kak Zah jiran jaja tu..
air asam kak zah memang pedas giler and agak pekat...
sebab selama ni air asam yang jaja buat agak cair sket..so, 
Kak Zah pun bagi la resipi dia..

Blendkan 20 biji cili api kampung bersama sedikit garam, belacan and air asam jawa..
air asam tu jangan bancuh guna terlalu banyak air..biar dia pekat2...
bila dah blend , kita boh dalam mangkuk and bleh la tambah dengan hirisan bawang merah, 
tomato,cili merah and perah kan sket limau nipis..
kompem makan memang berselang dengan air je lah sbb pedas!!
kenapa suka air asam yang pekat sket supaya bila makan tu air asam melekat kat daging
and cili tu di blend sekali utk bagi rasa pedas yg piaw..if cili api tu just potong2 jek
dah nak kena tenyeh plak if nak rasa pedas..
so kita blend jek terus..senang dah..


Ni menu kami suami isteri hari tu...
dah gaya macam nak makan lima enam orang padahal berdua jek..
bila dah siap masak baru perasan menu jaja hari tu semuanya pedas2 belaka..
jaja buat ayam masak lemak cili api, sambal sotong, ayam n ikan goreng,
daging bakar cicah air asam n ulam kacang botol...

Kalau nak meriah, meriah kemain menu2 jaja masak..
tapi kalau datang time malas, satu lauk n ikan goreng je sudah...
itu jam dok kat dapur tak sampai sejam pun memasak...
hehehhe


6 Beu-T Is Talking:

Suzie said...

fuh baca cara nak buat air asam tu pun dah meleleh air liur, kecur pulak!nak2 mkn dgn daging bakar

p/s:nak resepi sotong sumbat tu

JaJa'Z said...

Apa lagi.. Cepat2 la buat.. Sotong sumbat? Sotong sumbat mana?

Suzie said...

sotong sumbat yg dlm instagram tu

JaJa'Z said...

Ooo.. Ketupat sotong tu? Yg tu my sil yg buat.. Jaja tak pernah buat b4 this.. Tp yg jaja tau.. U tanak pulut macam biasa n sumbat dalam sotong n cucuk ujung sotong dgn cungkil gigi tu tak nak bg pulut keluar.. Utk kuah u just boil santan,bawang merah,halba n garam.. Bila dah setengah masak then u masukkan sotong.. N masak kejap bg sotong tu mesra dgn santan

Suzie said...

ok tq!tp nak tanak pulut tu alahai..huhu..

JaJa'Z said...

Sbb tu lah jaja tak buat.. Jaja tak reti tanak pulut

Related Posts with Thumbnails