JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, January 31, 2012

Resipi : Kangkung Goreng Belacan..

Sebenor2nya..jaja ngan En Zack ni bukan la penggemar sayur sangat...
maknanya kekadang jek yang ada terselit menu sayur2 ni..
sesetengah orang, sayur ni memang menu wajib..
tapi semua atas selera masing2...
walaupun mcm jaja ni yg jarang makan sayur...
tapi still ada menu2 sayuran yang jaja suka...macam sayur campur,
kailan ikan masin,sayur taugeh or kobis masak lemak...
senang cerita...jaja akan suka makan sayur depends on jenis masakkan..
hehehhe
Jangan pelik plak kalau jaja cakap, jaja tak suka taugeh masak goreng2 biasa
tapi jaja bleh makan dengan banyak nya bila taugeh masak lemak..
pelik2 sket jaja ni...
hehehheh

Now tak nak pening2..jaja just nak share satu menu sayuran yang jaja suka sangat2...

Kangkung Goreng Belacan..


Bahan2 :
  • 1 ikat kangkung
  • 2 biji bawang merah*
  • 2 biji bawang putih*
  • 1 biji cili merah*
  • 2 biji cili api*
  • 2 sudu kicap cair
  • 2 sudu sos tiram
  • 1 inci belacan
  • Sedikit garam dan serbuk perisa
  • Sedikit minyak untuk menumis

Cara menyediakan :
  • Panaskan sedikit minyak masak
  • Tumbuk kasar semua bahan2 yang bertanda * dan tumis seketika sehingga naik bau
  • Masukkan belacan dan biarkan seketika
  • Seterusnya masukkan kangkung yang telah dikerat dan dicuci bersih, kacau dan biarkan layu sedikit..
  • Masukkan kicap cair, sos tiram,garam dan sedikit serbuk perisa dan kacau sebentar sebelum diangkat untuk dihidangkan..

Senang je kan.... :p

Dan yang ni plak..menu sarapan masa cuti hari tu...
ada balance2 nasi semalam..
dr terbuang2..jaja buat nasi goreng kampung jelah..


Memang plain..takde sayur2..
yang penting ada ikan bilis goreng...memang lagi laju la makan nya...
hehehhehe

Selamat Mencuba yek...

13 Beu-T Is Talking:

mama tim said...

hamboi jaja..sedap nih...

err.. kalau takde kicap cair tu cemana ek..leh ke ganti ngan kicap tamin tu...hehe..

mamyharraz said...

kangkung goreng belacan feberet sy! mmg bestlah kawankan dgn nasi panas :D

tq share resepi nnt senang boleh cuba :)

JaJa'Z said...

tim..takpe..bleh je kicap pekat tamin pun..janji kicap..

JaJa'Z said...

sedap kan mamy..selalunya akak makan ratah cenggitu jek kangkung kalau masak mcm ni..

L said...

hehe L pun xberapa sgt syur.. huuu

jom hayati sekejap.=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/amanahnyer-sahabat-rasulullah.html

JaJa'Z said...

hai L...jaja tak layan gak sangat..tapi makan jugak la sket2..

~izan~ said...

jaja,sedap kemain tang kangkung tu. ada petua tak nak bagi ikan bilis goreng tu tak masin sgt? ke time beli tu? ehehe

Aine Ainun said...

ehhh, sama la menu saya harini=)

::Azura Rahman:: said...

Ja.. nasi goreng kampung tu kalau letak sayur kangkung lg sedap.. pehtu wat pedas2 skit.. perghhh...

JaJa'Z said...

izan..memang ada certain ikan bilis yg agak masin..if terbeli yang masin, mummy bleh rendam dulu kejap dlm air suam ke..bagi masin tu kuar sket..pastu goreng mcm biasa,,,

JaJa'Z said...

hai Aine..selamat menjamu selera...

JaJa'Z said...

kak zura, kalau kat kedai mmg selalu letak kangkung kan dlm nasi goreng kampung..tapi jaja selalu tak leta apa2 pun kak..nasi goreng tu ngan kangkung belacan tu jaja masak hari lain2 kak..

umi adam faris said...

sedapnye kangkung awk..
nasi goreng pon sedap huhu

Related Posts with Thumbnails