JaJa'Z Latest Stories

Sunday, January 29, 2012

Bermandi Manda Di Hutan Lipur Berkelah...

Ni semua gara2 boring tak tau nak buat apa on weekend la ni..
tah macam mana,jaja ngan bebudak dua orang tu
bleh plak terkeluar idea nak gi picnik kat Berkelah..

Bila suarakan hajat tu kat Kak zah, dia setuju..
and utk lebih syok...
kami semua ajak mama and babah Waqi sekali...
tapi bab yang tak syoknya plak..
Suami Kak Zah and En Zack tak dapat joint...
memasing ada kerja yang nak kena disiapkan...jadinya...
kami2 je lah yang gi berpicnik nya....

Hutan Lipur Berkelah ni kalau dr umah jaja dalam 20 min jek...
nak gi pun senang, kira2 dalam 30km menghala ke Bandar Maran..
kalau bebudak sekolah jaja, esp bebudak laki..
memang suka sangat la ke Berkelah ni..
tempat nak bermandi manda la katakan..

Cuma kali ni kami tak la gi kat tempat air terjun sbb nya nak kena drive jauh jugak ke dalam..
pastu tambah plak dengan jalan berbatu2 tak berapa syok bila drive..
dengan keliling2 hutan lagi...
sebab tu lah diaorang selalu masuk ke dalam nun naik motor jek..
lagi senang...

Jadinya kitaorang decide gi lepas zuhur and lunch terus kat sana..
puas la memasing pulun masak lauk pauk...
nak makan tepi sungai la katakan...baru la bertabah selera
mujur la cuaca cerah,hujan pun tak...

 Disebabkan kami gi tu agak lewat..jadinya port yang best2 kat blah depan
dah penuh dengan orang2 yang datang dah..
kalau kat blah depan nun,wlpun air paras2 peha jek..kawasan nya berpasir..
redup ngan pokok2 sket..
jadinya tak la panas mana bila nak rehat and makan...
but tempat pilihan kitaorang ni boleh tahan la jugak...
wlpun kena masuk ke dalam sket..
tapi boleh lahhhh...

kitorang mandi kat alur sungai ni jek....
yang pentingnya..ada tempat untuk duduk rehat and makan2...

kawasan ni agak berbatu blah tepi sungai...
sakit kemain kaki ...tapi sebelum mandi tu..moh la makan dulu..
perut masing2 pun dah berkeroncong sangat2 dah...

Masing2 dok bz keluarkan bekal....
macam2 lauk ada..puas nak pilih makan..semuanya sedap...
utk picnik kali ni jaja bawak udang masak merah,kari ikan bawal
dan daging goreng paprik...
lauk2 lain ada asam pedas, ayam bakar,taugeh masak lemak,
ikan goreng..sambal belacan ngan budu pun siap bawa jugak...
hehehhe

Kak Zah dok cedok2 nasi...
ha, agar2 dan buah pun ada jugak....

See! banyak kan makanan,,,

Mamat sorang ni..bz dok makan rambutan...
tapinya gigit sikit pastu campak buang...
ish! waqi ni..susah betul nak makan...

Kak Nina dia nak suap nasi pun tak nak jugak...
excited nak mandi jek....
waqi dok ulang2 jek...nak..nak ..nak....
sambil tunjuk2 ke sungai...

Lepas perut dah kenyang semua...apa lagi...
mandi time!!!!

Babah waqi siap bawa tilam angin..senang sket waqi nak mandi..
tapi bukan waqi jek..'kakak2' waqi pun tumpang menempel...
tgk la waqi sengeh tu..geram jekkkkk :p

Air sungai tu serius sejuk!
sebab time kami gi ni, dalam awal bulan januari...
and still dalam musim hujan lagi..
mujur jek time kami gi ni, tak plak hujan...
nampak je macam cetek..tapi airnya sejuk and deras....

Konon jaja nak ajar waqi terapung....
tapi waqi cejukkkkkkk :p

Sampai melengkong tilam naik dek miza....
jaja memang tak naik la..kang mau terlipat terus tilam tuh..hehehhe

Kak Zah pun joint the club....hehehhe

Tengok nina mandi siap pakai sandle..sebab nya sakit kaki byk batu..
sandle nina tu 2 kali jugak hanyut...
tapi mujur babah waqi ada kejar sampai ke blah depan...
kalau tak, balik kaki ayam je lah nina weh...

Masyaallah Mizaaa..hahahhahaha

Personally memang enjoy la mandi kat sini..
just kami2 jek...
nak terpekek terlolong pun tak kisah...
takde sapa nak tengok pun....

Dekat kul 4 jugak baru kitaorang balik...
mujur babah waqi ada bawa khemah kecik..bleh la bebudak ni salin baju..
jaja ngan Kak Zah..selamba jek..
salin seluar masing2 and sarung je kain batik...hehhe
tak kuasa nak salin2 baju dah....mujur la lepas tu terus balik jek...
hehhehe

Insyallah lepas2 ni nak gi lagi, and bawa En Zack sekali....
^___~

12 Beu-T Is Talking:

aziemat said...

wah...srnoknyer....sblm musim hjn tiap2 buln sy pge...port kt bwh mmg best...kt tmpt yg kak jaja duduk tu panas sikit kalau musim2 biasa....

JaJa'Z said...

azie..memang pun..tempat akak dok ni takde pokok..tapi mujur la tak panas sangat..bleh la nak dok makan2..kat port depan2 tu redup..

mamyharraz said...

syiokknya berkelah mknan bekal mcm2 pulak heven lah sgt ;)

ctmarqonah said...

Cakkkk!!!! Baru la ada masa nk jengah blog akak... Hehehehe... Sila marah saya sekarang cikgu!!! Hehehehe...

Bestnyeeeee picnic....

dieya said...

amboi.. piknik tepi sungai tapi makanan mcm pegi kenduri.
waqi punya muka sungguh excited dapat masuk sungai!
dasat gaya miza posing atas tilam!

JaJa'Z said...

mamyharraz, kalau sekali sekala and dah lama tak mandi sungai ni..sangat2 la masyuk dik...

JaJa'Z said...

teh, tu lah..nak kena babab ni..besaaaa sangat tuh....

JaJa'Z said...

dieya..makanan harus la masyukkk..maklum la, semuanya masak dlm kelaparan..mcm2 lauk ada..hehhe..miza memang la..suka wat aksi dugong...

Masya said...

wahh siap bawak tilam angin lagi yer... mesti seronokkan...

JaJa'Z said...

masya..tilam angin tu babah waqi punya..kita orang pun tak tau dia ada..but ok la sket..senang waqi nak mandi..

~izan~ said...

makanan byknya! best giler cmni..nak joinnnn!

kemain si miza tu ehehe.hepi tgk korang...

JaJa'Z said...

3 umah..mesti la byk lauknya izan..jaja pun rambang mata nak makan mana satu..makan lauk yg orang lain masak je lebih..hehehhe..miza mmg mcm tu..hoverrrrrrr

Related Posts with Thumbnails