JaJa'Z Latest Stories

Thursday, July 19, 2012

Resipi : Sup Cendawan Tiram

Memula jaja ingat nak update cerita pasal sukan...
dah draft dah sket2 entry tu semalam...
tapi tadi tah tekan menda apa ntah..alih2 terdelete la pulak....
sabar je lah...mujur la baru draft sket2 jek...kalau la dah banyak...
mau tersentap kejap bila pk2 semula...hehehhe

Untuk yang bertanyakan kesihatan jaja...
untuk makluman, aktiviti ulang alik ke toilet masih lagi berjalan setakat pagi tadi...
semalam kat sekolah macam dah ok...
tapi bila balik umah..start kul 5 ptg sampai ke malam dok mengadap toilet jek..
haish..penat tau...
dan jaja rasa maybe sebab utamanya kerana angin dalam perut..
jaja mmg bleh dapat rasa angin terlalu banyak kat perut jaja...
berderu2 bunyi angin tu skali dia nak berbunyi dr dalam perut...
dan harap2..hari ni takde dah la berulang...
seksa rasanya....

Tapi pagi tadi ada sorang cikgu lelaki tegur jaja...

Jaja, apsal nampak badan susut sket? penangan senamrobik 1Malaysia ke?

hahah..takde maknanya...
air dalam badan bergelen2 dah habis ...semua gara2 memerut tak hengattt...
kan best kalau cirit birit..tapi yang keluar tu lemak...
huishh...kalau la betul alangkah nikmatnya....
lepas memerut terus slim...hehehehhe

#Imaginasimelampautahapgabanzetbelahdua...

Dah2..kita tinggalkan cerita tak berapa nak best tu...
ni jaja nak kongsikan satu resipi mudah and berkhasiat...

Sup Cendawan Tiram...

Cendawan tiram ni jaja suka beli yang masih fresh dr pasar...
maksudnya jaja bukan beli dalam pack2 yang siap dipacking tu..
sebabnya kadang2 yang dalam pack tu bau cendawannya dah semacam...
dah nak masam2 sket...
kalau ke pasar..kita bleh mintak berapa banyak yang kita nak then
tokey tu akan timbangkan...

Selalunya cendawan tiram ni jaja suka buat sup jek...pastu ratah...
tak pun jaja buat cendawan goreng tepung...
macam mama plak kadang2 dia wat cendawan masak kunyit..
apa2 jenis masakkan pun sedap jek..tapi jaja mmg selalu ratah cenggitu jek..
jarang sangat2 makan dengan nasi...

Nak mencuba..meh kita semak resipi sama2 yek...

Sup Cendawan tiram

Bahan2:
  • 100g cendawan tiram
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji cili merah
  • 2 tangkai daun bawang
  • 1/2 kiub ayam 
  • 2 sudu sos tiram
  • Sedikit garam dan serbuk perisa
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • sedikit air
  • minyak untuk menumis

Cara menyediakan:
  • Carik2 cendawan tiram dan rendam seketika didalam air kemudian ditoskan
  • Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga layu
  • Masukkan air dan biarkan mendidih seketika
  • Masukkan pati kiub ayam,serbuk lada hitam serta sos tiram dan dikacau rata.
  • Selepas air mendidih,masukkan cendawan tiram,daun bawang, garam dan sedikit serbuk perasa.
  • Apabila cendawan sedikit layu bolehla dimatikan api,dan sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba!!!



4 Beu-T Is Talking:

KakNi (CikNi Ahnie) said...

Terima kasih kongsi resepi ni Jaja. Kakni pun suka cendawan ni tapi jarang sangat makan sebab ANGIN! hu hu hu....

JaJa'Z said...

oh ye ke KakNi cendawan ni angin..tak la pulak jaja tau..jaja ni kuat angin gak..tapi selember jek makan ni..

ieda said...

sedapnyaa dik
dah lama x buat nie ..
rindu lak bila tgk jaja buat ekek
biasa beli ngan opismate cendawan nie .. masak macam nie gak ;)

salam ramadhan al mubarak dik ..
semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan penuh keberkatan tahun ini .. insyaallahh ;)

arif mohd said...

Memang nampak sedap.. Dr td m'gadap hf ni gogle resepi b'asaskn cendawan.. T'nampak plk sup cendawan kat dlm nie. Difikir2kn waktu2 hujan mcm nie alangkah syahdu nya dpt menghirup kuah sup cendawan hasil air tangan sendiri..
nk try masak daun bwg pulak xde.. Spoil..!!

Senang cite xpenah beli pun.. Nk g kedai skrg nie dh tutup pulak mlm2 mcm nie.

Related Posts with Thumbnails