JaJa'Z Latest Stories

Thursday, February 23, 2012

Resipi : Sup Ikan Merah

Jaja ni memang suka sangat menu2 yang melibatkan kuah banyak2 ni..
macam sup..or tomyam...
memang kompem la makan sampai hirup2 kuah kat dlm mangkok...
ala2 buruk lantak gitu.. :p

Salah satu menu yang jaja suka ialah 
Sup Ikan Merah

Ni semua gara2 Zurin la pi cakap mak dia masak sup ikan merah untuk makan malam..
dan2 tu jugak jaja terliur bukan main...
pastu apa lagi..esoknya jaja terus ke pasar untuk cari ikan merah jugak..

Ada member jaja yang cakap..kalau dia buat sup ikan merah...
selalu sangat masak and bau ikan tu kuat sangat..kira macam hanyir la...
pada jaja la..ikan ni kena cari yang fresh..baru la sedap nak di makan..
if dapat yang fresh2 tu..insyaallah, bau ikan tu takde...
dan sup kita pun sedap jek...suami pun laju je makan...
macam mana nak tau ikan tu fresh ke tidak..
korang bleh tgk tang insang..tang mata..and tgk tang sisik jugak...
kalau semuanya nampak masih baru..insyaallah, ikan nya masih fresh...
dan satu lagi kaedahnya..
jaja ni kalau pilih2 ikan kadang2 jaja selalu bau jugak..
tak kira la orang nak kata pelik ke..tak senonoh ke..janji apa yg kita nak beli tu..
masih dalam keadaan baik...kita pun puas hati...

hehehhe
banyak plak bebel..
padahal niat tadi nak bagi resipi jek...

Okeh..
moh kita tgk bahan2 nak buat sup ikan merah ni..


Bahan2: 
  • 2 keping ikan merah
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji cili api
  • 3 sudu sos tiram
  • 1 cube pati ikan bilis
  • sayur2an ( Brokoli,tomato)
  • 2 peket Suh hoon
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sedikit garam dan serbuk perisa
  • Air dan sedikit minyak utk menumis
Cara menyediakan:
  • Panaskan minyak dan tumis bawang merah,bawang putih dan cili api sehingga layu.
  • Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih seketika.
  • Apabila air sudah mendidih,masukkan sos tiram ,pati ikan bilis serta serbuk lada hitam dan diikuti dengan ketulan ikan merah.
  • Apabila ikan setengah masak,bolehlan dimasukkan sayur dan juga suh hoon yang telah direndam lembut.
  • Akhir sekali..perasakan dengan garam dan sedikit serbuk perisa.


Dah siap!
kalau suka..bleh masukkan jugak sayur2an lain macam carrot atau bunga kobis..
jaja selalunya memang akan masukkan sayur2 dalam menu sup ni..
at least sup kita tu tak lah plain jek..

Dan stail jaja makan nasi dengan sup ni...
wajib makan secara banjir...!
boh nasi dalam mangkok...pastu curah sup kedalam...

Fuh!! memang syok lah...

Selamat Mencuba
^___~

9 Beu-T Is Talking:

azura samsuddin said...

jgnkan jaja suka mkn cenggitu, aina pun suka makan camtu, nasi kuah katanya :)

JaJa'Z said...

zura...kalau aina tu lain la dia bebudak lagi..jaja ni dah berganda2 umur aina..tapi memang suka sangat stail mcm ni...

ctmarqonah said...

Teh pun suke mkn yg berkuah muah nih... Ehhhh ade ea perkataan berganda "berkuah muah".... Hahahahah...

Mama selalu ckp nk ilangkan bau hanyir ikan, masak ltk Halia... Bau sup pun wangi.. Hehehehe....

JaJa'Z said...

teh ni..tau la dah nak kawen..makan pun nak ber muah2 jugak..hahahha

yup2..salah satu petua gak tu..boh halia..

mama tim said...

trus jd lapar..ok sekian tima kasih..:)

susumanis said...

Alhamdulillah..yummy yummy

Mamamya said...

eaaaa..samalah kita..klu makan suka yg 'banjir2' mcm tu...tgk sup jaja ingat kat abah (bapa kmdo) ini mmg peberet dia..klu dia dtg umah akak wajib belikan ikan merah ni n buat sup... kmdo kureng..dia suka masak kari jer...

Mamamya said...

psssstttt..lupa lak nak tanya 'tok janggut' dah balik ke... :)

Azie said...

Aduish lapar lah pulak malam malam ni. Mcm mana nak diet. Salam kenal.

Azie
Azie Kitchen

Related Posts with Thumbnails