JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, August 11, 2015

Masuk Camera..

3 Julai lepas, Zack buat rawatan susulan lagi..
kali ni doc cakap nak kena buat scope lagi untuk check sama ada perut n usus 
dah ok ke blom..
last year dah pernah buat scope dah..tapi masuk ikut mulut je untuk check perut
but kali ni doc nak check usus sekali...maknanya kena scope dr bawah la ...

Sehari b4 scope mmg Zack tak leh puasa..dia dah kena makan satu ubat cecair
untuk keluarkan segala isi2 perut...
sian gak kat dia..hampir 24 jam jugak la dia tak leh makan..
dok telan air masak je lah...

Pagi2 lagi kami dah tercongok kat ward day care...
jaja pun amik cuti jugak hari tu nak meneman Zack..sian plak kat dia nak g sorang2 kan..
ikut jadual appointment nya kul 7...
tapi kul 10 lbh jugak baru Zack masuk ke bilik operasi...
dari ward ni kosong sampai penuh semua katil2...


Sampai2 tu nurse minta Zack salin baju...and tanggal semua yang patut...


Amik tekanan darah..nak make sure semuanya ok bila masuk scope..


Punya lah lama menunggu siap tertido2 dia...
time ni dah ramai pesakit yang masuk..and mostly berpenyakit lebih kurang sama mcm Zack..
ada yang lebih teruk dr tu lagi tau...tua muda ada belaka...


Pastu gi cucuk plak...untuk masukkan ubat

Jaja pun sampai tak menahan mata ni menunggu...dah la dr kul 4 pagi bangun sahur...
sampai sengguk2 jaja dok kat kerusi...Zack sedap jugak la dapat baring2..hehheh

Dalam pukul 10.15 nurse datang n minta Zack get ready...


Terus hati jadi sayu okeh...
macam la suami tu nak kena operate teruk kan...tapi ye lah ...suami tu...
for sure la risau...


Sempat la snap pic dia before dia g masuk bilik operasi...
Dalam sejam jugak la dia kat dalam nun....hati jaja ni kemain la berdebar..
and berdoa jugak harap2 perut n usus dia ok...



Alhamdulillah...semuanya dah selesai...
doc cakap perut Zack ok..takde merah2 dah,,usus pun ok cuma angin (reflux) mmg banyak..
Zack just cont makan ubat je lah...and makan tetap kena control...
makan memang berpantang macam biasa..no pedas2..no santan2...
Syukur jugak tahun ni Zack dapat puasa macam biasa...
last year dlm berapa hari je dia dapat puasa..yg lain semuanya sakit gastrik..
takde dah episode tengah2 malam kami berkejar ke kecemasan sebab dia sakit dada
lepas raya kena plak warded dekat 5 hari ..serik je rasa..
nak baca cerita raya kami tahun lepas, bleh klik kat SINI
tapi orang kata semua tu pengalaman...bila lagi nak merasa pagi2 raya 
tercongok kat spital kan... :)


Happy us :)

2 Beu-T Is Talking:

qaseh dalia said...

;alhamdulillah .. semog terus sihat :)

JaJa'Z said...

qaseh dalia : alhamdulillah, hopefully makin sihat la dia..

Related Posts with Thumbnails