JaJa'Z Latest Stories

Monday, August 18, 2014

Cerita Raya Kami 2014

Assalamualaikum semua...
orang lain rasanya dah lama corat coret pasal cerita raya masing2...
jaja ni baru la terhegeh2 nak buat mukadimah cerita raya...
tapi cerita raya kali ni takde cerita pasal salam2 raya, takde cerita pasal baju raya, takde cerita
pasal kuih raya, takde cerita pasal jalan2 raya...

Yang ada hanya lah cerita pasal sakit dan hospital je...

no no..bukan jaja yang sakit..but En Zack...

Actually tak sangka ..jaja akan mengalami pengalaman raya macam ni untuk tahun ni...
tapi jaja redha dan pasrah dengan dugaan Allah...
tapi kita kena sentiasa ingat..setiap dugaan ada hikmahnya...

Pada sesiapa yang follow jaja di FB dan IG rasanya memang dah tau..
tapi takpe..untuk kenang-kenangan, jaja coretkan juga di blog ni...

Puasa kali ni En Zack kena gastrik  yang agak teruk...
selalu sebelum ni dok dengar orang sakit gastrik sampai tak leh puasa...tapi
tak tau bleh seteruk ni penangan nya...
En Zack asalnya yang bleh dapat gastrik sebab terlalu banyak angin...
tahap banyak tu sampai bleh jadi sakit kepala, tak bleh tido n nak makan pun susah...
manjang la jaja ni jadi tukang urutnya...

Sampai la masuk bulan puasa, penyakit angin En Zack makin menjadi2..
dia susah nak tido n bila baring jadi sengkak perut n susah nak nafas...
jaja ni ingatkan biasa2 jek...
tapi awal2 puasa tu jaja ada la bawa dia ke htaa sekali untuk dapatkan rawatan...
since hari tu memang En Zack tak boleh puasa...perut memang tak boleh kosong...
masa tu rasanya dua minggu juga dia tak bleh nak puasa macam orang lain..
nak g terawikh pun susah sebab jadi pening n rasa macam nak jatuh...



Kejadian hari khamis ,minggu last sebelum raya...
jaja balik sekolah En zack terus mengadu sakit kat dada...and ajak jaja gi ke spital..
walaupun hakikatnya badan ni letih n mata mengantuk sangat...gagahkan juga la
bawa dia ke spital...

Masuk 3 jarum ubat tahan sakit..and dia lega la sket..
tapi paham2 lah bila g kat spital kerjaan..memang sangat2 lama...
and petang tu lagi 15 min baru kami selesai segala urusan kat situ...
pastu terus kejar2 balik umah mil utk buka puasa....

Ingatkan  episod g spital tu habis kat situ je....
pagi hari sabtu..kul 2 pagi..
jaja baru je terlelap dalam setengah jam...En Zack kejut...
katanya dia tak leh tido..angin naik ke dada n dada jadi sakit....
dengan penuh kepayahan, jaja kuatkan lagi semangat..bawa lagi En Zack ke spital pagi tu...


Cucuk kali kedua...
masuk ubat tahan sakit lagi...check segala jantung mmg takde masalah...


Masuk ubat tahan sakit, dia pun jadi lali mengantuk...tapi pagi tu kena amik darah utk test...
result plak lepas sejam lebih baru bleh dapat...
makanya tertido la kami berdua dalam kereta sementara nak tunggu result...
kul 4 pagi jaja keluar g cari makanan untuk sahur...
makan je lah apa yang sempat jaja makan untuk alas perut...
pukul 5.30 doc call untuk amik result an still ujian darah pun ok...

Hari yang sama, lepas zuhur kami berdua ke umah mil..
kebetulan abang2 pada En Zack ada balik..diaorang bawa dia ke klinik pulak..
abang2 nak bercakap sendiri dengan doc katanya...
tapi lepas check..mmg masalah angin n gastrik je katanya...

Otw nak balik umah dr klinik tu..tetiba En Zack ajak ke hospital...
jaja dah agak dah dia mesti ada rasa sakit....


Akhirnya En Zack kena warded juga atas permintaan dia sendiri...
hati jaja masa ni sangat2 la sedih...
orang dah sibuk2 nak raya..tapi jaja sibuk kat hospital...


pukul 12 lebih juga baru la dimasukkan ke ward dr asalnya dok kat ward pemerhatian je...
jaja teman kan juga En Zack tapi jaja balik umah pukul 4 pagi sbb dah penat sangat2 badan ni...


Esoknya hari ahad, sehari sebelum raya En Zack dibenarkan balik sebab tak bleh nak buat apa2..
memandangkan semua bahagian pakar dah tutup untuk beraya...


tunggu nak discharge pun punya lah lama...
dr pukul 11 pagi kata bleh discharge, tapi kul 4 petang br la semua dokumen2 siap...

Walaupun dah bleh keluar, jaja ni tetap juga risau...sebab En Zack tak bleh nak makan n hanya 
bleh minum susu n yogurt jek...
nak bagi dia makan lebih2 pun tak berani....

Pagi raya...masa semua orang dok siap2 nak g masjid untuk solat aidilfitri...
jaja tengok En Zack ni dah semacam...
dia senyap jek dok kat dalam bilik...rupa2nya menahan sakit...
time orang nak g solat raya...kami berdua berkejaran ke hospital semula...
jaja ni punya lah sedih hati takyah cakap la...
dah la tengah sedih, suami plak sakit, dengan perut jaja plak yang kelaparan...
pastu mama plak call...apa lagi..berjuraian la air mata jaja kat spital tu...
dan masa tu la jugak kami decide tak dapat balik ke Perak n Penang untuk beraya...
sebab risau kalau2 buatnya En Zack sakit masa kat kampung...lagi la naya...
walaupun jaja tau mama sedih, tapi mujurlah mama memahami keadaan jaja...


gambar family beraya...yg obviously tanpa kami berdua...
sob sob sob :(

Hampir pukul 12 baru selesai hal En Zack kat spital...
balik tu jaja makan n terus tido sebab kepala pun dah sakit semacam...
makanya tahun ni memang takde istilah raya la pada jaja...
takde sesi salam2 raya, bergambar ngan sanak saudara,,,takpe lah...
suami lagi penting dr segala2nya...

Kalau tak silap jaja, hari ketiga raya baru En Zack dapat makan...
jaja bagi dia makan nasi, isi ikan and kuah sup...
bagi makan sket2 jer sebab takut perut dia still tak ok lagi sepenuhnya...


Jaja bagi juga En Zack minum air madu..sebab madu ni bleh meneutralkan asid dalam perut..
and jaja bagi juga yogurt untuk comfort kan perut dia...


Hari raya ke lima, kami berdua kembali ke spital untuk temujanji En Zack nak masukkan camera dalam perut...
mujur lah prosesnya tak lama dan tak menyakitkan..
cuma kata En Zack agak rasa tak selesa lah bila masukkan tiub tu dalam perut...
Kata Doc, perut En Zack kemerah2an tapi takde luka...
but asid and angin memang banyak dalam perut dia...

Hari sabtu malam...masa kami nak otw balik ke rumah dr umah mil...
En Zack dah tunjuk rasa macam tak selesa...angin pun dah start ada...
tanpa pk banyak...terus jaja bawa dia ke spital semula...
akhirnya kena warded sekali lagi...





Kali ni kena warded lama la juga..sampai 5 hari...
dah la cuti sekolah pun dah habis...berkejar2 la jugak jaja balik dr sekolah, terus ke spital pulak 
sampai pukul satu dua pagi meneman En Zack kat spital...


Hari rabu 6hb baru la En Zack dapat discharge...
sepanjang 5 hari tu memang kejanya dok amik darah jek n check segala jantung n perut...
bila dah discharge, jaja pun lega sangat2 rasa...
lain sangat bila balik rumah tanpa suami disisi...umah pun rasa sunyi...

Bila kat rumah, apa yang jaja titik beratkan ialah...menu makan En Zack 
and sentiasa pastikan yang dia makan on time...
menu pun tak boleh menu yang pedas2..kalau tak meragam lagi perut dia tu..


Ni antara menu yang jaja masak...
Sup ikan merah, ikan goreng n salad...

Happy rasanya bila tengok dia makan berselera walaupun tak la sebanyak mana...
syukur sangat2...
sampai ke hari ni..alhamdulillah En Zack bertambah ok..
ubat sentiasa makan walaupun kadang2 angin tu datang jugak sekali sekala..
as long as angin tu tak naik ke dada...
jaja dah rasa lega sangat dah....

Doakan En Zack sentiasa sihat yer :)


2 Beu-T Is Talking:

ayu Ismail said...

Dugaan di hari raya ya jaja semoga zack cepat sembuh

Hana Soffelia said...

Kesiannya kat En.Zack. Takpelah kak jaja, tak beraya tahun ni, janji En.Zack dapat rawatan dulu. Next year, Insya Allah boleh jumpa raya lagi.

Related Posts with Thumbnails