JaJa'Z Latest Stories

Friday, August 7, 2015

Nasi Ayam Sulong ....

hehehhe
Dulu ada entry rendang sulong...ni kuar plak nasi ayam sulong...
kenapa sulong? opkos la pertama kan..
yer kengkawan...pertama kali jaja buat nasi ayam sendiri...
tak caya?? ehh sila la percaya yer...
ni la first time jaja buat sesorang...selama ni mmg pernah buat but ada orang lain skali..
yang ni totally sendiri bikin...


Amacam ok tak??
rupa dah ada kan??hehehhe
jaja tau resipi n cara2 nak buat...but fobia jaja ialah...
bukan fobia la..but lebih pada tak confident...tang nak masak nasinya tu...
sebab tu kalau korang perasan, jaja takde pun masak menu yg bernasi2 ni..
macam nasi minyak, nasi tomato, nasi lemak...
tak lauk2nya ok but tak nasi sangat2 takut kalau tak jadi...
sebab dulu dah jad kes nasi terbuang 5 pot dgn dua kali masak nasi lemak
but end up ke tong sampah...sebab tak masak...malu!!!
sampai jaja ni panggil la Kak Zah jiran sebelah dtg umah...
jaja minta dia tunjuk step by step n tunggu sampai nasi jaja siap...bleh?
hahahahha
mujur la jiran sporting bab2 masak ni...
sejak dr hari tu jaja memang tak mencuba dah kecuali ada orang lain skali...
macam masak dengan mama ke...boleh la kan...


Jaja masak nasi guna beras biasa je...ayam tu jaja rebus half cook n guna air yg sama
untuk masak nasi..macam biasa2 lah..alah korang pun tau kan...
untuk ayam jaja perap dengan kicap pekat, sos tiram, sket madu, serbuk lada hitam, 
halia n bawang putih...
pastu goreng macam biasa...n kicap lebih tu buat plak makan dengan nasi last nya..
salad n tomato macam biasa lah...timun illekkk..
jaja guna apa yang ada dalam freezer jek,.
Kuah lada jaja memang tak buat..sebab nak makan nya pun zack jek...
dia kan tak leh makan pedas2..kena jaga perut..
jaja plak  skang ni elakkan makan nasi blah malam n kalau bleh sekali sehari je nasi amik..
bukan diet tapi control..hehehhe
Untuk masak nasi n goreng ayam jaja guna sun flower seed oil...
low kolestrol...sebab zack jugak...


Berbunga2 hati bila nasi ayam jaja menjadi..
zack pun cakap nasi ok tak berminyak sangat...siap cakap bleh buat lg lepas ni...
and jaja pun rasa masak nasi ayam ni senang jek..kejap je siap..
except for kuah lada la kalau buat nak kena blend n masak plak kejap kan..
but sap sap soi dah siap...
insyallah lepas ni bleh buat lagi...


Ok kan nasi ayam jaja walaupun takde nak ber berasmathi bagai...
~__^


6 Beu-T Is Talking:

Ubj Jahan said...

Mmg osemlaa nasi ayam cikjaa.. nasi dia nmpk perfect. Cikjaa.. kalo tuk goreng ayam tu x sesuai kot minyak matahari.. better pakai minyak sawit ataupun bako je ayam tu.

qaseh dalia said...

sedapnya , glup2 bunyi perut tgk nasi ayam sulong ! haha

Danial Jaafar said...

fuh..ni kalau dapat ni habis diet.

kalau takde sambal lada pon bedal nasi ayam kosong pon sedap dah. aroma dia lain macam..
#kipidap #dongibap

JaJa'Z said...

ubjahan: eh ok jek...dia macam minyak biasa gak cumanya less lemak tepu..sbb tu minyaknya a bit jernih...sebab abang zack kena kuragkan kolestrol...

JaJa'Z said...

Qaseh: nasi ayam biasa2 jek..orang lain lagi dasyat buat nasi ayam..

JaJa'Z said...

Danial : hahahha dan2 punah diet yek..tp btl lah..takde kuah lada mmg ok jek makan dgn ayam n sup jek..cuma kurang kick sket la.kannn

Related Posts with Thumbnails