JaJa'Z Latest Stories

Monday, November 26, 2012

Cuti2 Melaka Day 3 ~ Masjid Selat Melaka & Perkampungan Portugis

Akhirnya...sampai juga ke hari terakhir kami berdua berada di Melaka..rasa macam baru je lagi datang..but now tau2 dah nak balik dah...sedih wooo sob sob sob... :(
tapi sebelum balik, kami masih ada tempat untuk dilawati sementara nak menunggu masa untuk check out dalam kul 12 tengah hari tu...


Ni dia bf kami untuk hari terakhir di Arenaa De'Luxe Hotel..see! biasa2 je kan menunya..nasi minyak,kari telur, mee goreng,buah dan juga bubur nasi seperti biasa...jaja rasa nasi minyak tu makan dengan ayam..tap maybe dah habis, tu yang ganti dengan telur tu..mee goreng tu plak masih terasa 'kapur' lagi..so, tak berapa nak menepati tekak kami berdua lah...but still syukur dapat makan..hehhe

Jadinya lepas dah siap sarapan..kami pun ke destinasi yang pertama iaitu ke Masjid Selat Melaka..
actually masjid ni berada kat kawasan pulau selat tu..jaja ada mention pulau ni masa jaja naik kat Menara Taming Sari hari tu lagi..kalau nak ke masjid selat..maknanya korang kena la lalu jambatan untuk ke pulau selat tu...dari hotel jaja stay tu dalam 10-15 min je dah sampai..no worry, signboard memang belambak2 ada..hehhehe


Tenang je air laut di pagi hari..


Jambatan nak ke pulau selat tu..


dan akhirnya sampai pun kami....



Itu dia masjid selat ..pemandangan yang jaja sempat amik dr arah pintu pagar masjid..


Kemain tinggi menara...

Korang nak tau kenapa masjid ni dinamakan masjid selat melaka??
sebabbbbbbbbbbbbbbbbbbb.....

masjid ni....


Betul2 berada diatas laut selat melaka....uish..seram plak bila tgk balik semula...kiranya lebih kurang sama lah mcm masjid terapung kat kuala terengganu tu..cuma masjid terapung tu dok kat atas tasik..tapi masjid ni dok kat atas laut...emm..betul2 tak cukup tanah ni..


Kawasan depan masjid...
persekitaran masjid ni memang sangat2 bersih..dan persekitarannya masih sunyi sepi...


macam blok rumah ni..masih belum berpenghuni..dan deretan rumah kedai yang ada berhampiran masjid ni pun kebanyakkannya masih kosong..so, totally kalau orang yang datang ke pulau ni just untuk solat je lah...tapi maybe lepas2 ni macam2 plak akan ada kat sini...


Tenang sungguh laut selat melaka pagi tu....tak berombak langsung...


Tepek sket muka tuan tanah..hehheh..untuk kenang kenangan....kami berada kat masjid ni dalam sejam jugak la..jaja dan member siap beli kuih muih lagi b4 datang sini and berehat kejap kat bawah pondok sambil borak2 and menikmati angin laut diwaktu pagi...

Lepas sejam..kami pun berangkat ke destinasi terakhir kami...

iaitu ke Perkampungan Portugis...

Sebenarnya perkampungan portugis ni berada tak jauh pun dr hotel yang kami stay..jadinya sebelum kitaorang balik ke hotel untuk checkout..so, kami luangkan masa kat sini dulu.. 


Pintu masuk ke perkampungan portugis...


jaja ngan member dok bayangkan kot2 la ada lah agaknya galeri or apa2 je lah yang boleh kitaorang lawat untuk tau lebih lagi pasal orang2 portugis kat sini..tapi sayang seribu kali sayang..rupa2nya tak ada...haish...kecewa je rasa...so, kami pusing2 je lah kat area situ2...


Di medan portugis ni lah selalu diadakan persembahan2 kebudayaan orang portugis..tapi kalau korang nak merasa tgk diaorang menari jingkli nona ke apa ke..make sure korang tau masa dan tarikh persembahan2 tu ada..sebabnya bukan tiap2 malam mereka membuat persembahan...seperti yang diberitahu kepada kami berdua oleh pekedai kat situ..persembahan selalunya ada pada bulan 6 dan bulan 12 sebelum menyambut perayaan krismas...so, tak dapek la kami merasa nak tengok kali ni...


Nama jalan #1

jumpa pun dengan jalan ni #2..hehhehe


mostly umah2 kat sni dah moden..umah asal orang2 portugis pun dah takde..zaman dah berubah..atap nipah dah berganti atap genting..dinding kayu dah jadi konkrit simen..

So...it's time to check out....

Lepas checkout kita nak g satuuuuuu lagi tempat and jumpa seseorang :)

2 Beu-T Is Talking:

Mamamya said...

akak blm penah ke masjid selat..

ehemmm...x sabo nk tunggu next n3... yuhuuu....

JaJa'Z said...

nanti bawak anak2 jalan kat situ kak..ada pondok2 bleh rehat2 sambil mengadap laut...syok..

Related Posts with Thumbnails