JaJa'Z Latest Stories

Friday, August 3, 2012

Jala Jadi Pukat Tunda....

Kalau ikut kan kecewa..memang kecewa sangat la rasa...
sebabnya semangat tengah berkobar2 nak buat wlpun ada sekelumit rasa tak confident..
haishhhh...
dan disebabkan rasa tak confident tu lah...
roti jala ku terus bertukar menjadi pukat tunda akhirnya
kecewa betul rasa...

Dua hari lepas jaja buat kari ayam untuk berbuka puasa...
jadinya bila time sahur pun kari ayam tu masih berbaki2 lagi..
jadinya jaja decide nak la buat roti jala dan makan dengan kari ayam tu
untuk berbuka semalam ...
sebabnya nak buang sayang..membazir plak rasanya kan...

Jaja memang sepanjang hayat tak pernah buat roti jala ni...
pernah tgk orang buat, tapi nak try menjala tu blom lagi la...
Jaja tengok Kak Zah buat macam senang jek gayanya...so, mana la tau..
jaja pun bleh buat gak..
jadinya semalam jaja godek2 la kat internet..and dapat la resipi utk adunan roti jala tu..
bahan2 nya senang amat...
tapi dalam hati tetap rasa tak yakin sebab first timer kan..
gabra tu tetap ada...but dalam hati still berharap biar lah menjadi...

Balik sekolah semalam..jaja pun godek la segala bahan2 nak menjala...
kemain lagi tu..eksen kemain nak buat roti jala warna warni...
sebab tgk blogger2 lain dok buat rori jala kemain colourful...
lawa la plak rasa...tak main la roti jala asyik warna kuning jek..
hahahhaha

Lepas dah siapkan bahan2...
jaja pun masukkan la dalam bekas...
selalunya blogger2 suka guna botol mayonis 3 muncung tu...
kat kuantan ni jaja puas cari tapi tak jumpa2...
yang ada just bekas sos yang ada dua lubang ni jek...
alah, belasah je lah..janji ada lubang muncung..and dah prepare dah semua..

Ni la bekas sos tu..
hahahah

Awal tak awal jaja dah tersilap dah...
pewarna tu kemain banyak jaja letak dalam bekas tu..apa lagiiiiii
kemain hijau and kemain kuning adunan jaja...
ahhh sudahhhhhh...
pastu gatal2 pi tambah tepung dalam bekas tu and godek kacau ngan sudu jek..
dah la adunan tu berketul2 plak dah...
bila dah berketul2..mula la nak tersumbat kat muncung tu...
haishhhh..sakit hati dah time tu...
tangan habis kotor dah dengan pewarna hijau kuning tu dah..
bila jaja try menjala...
satu lubang keluar and satu lubang lagi tersumbat...memang tak menjadi betul la...
rupa roti jala tu takyah cakap lah...
huduh bukan main...

ha, nilah rupanya....
dah la tak lawa...keras sket plak tu...selamat jaja buang ke tong sampah
padan muka aku!

tapi tak putus asa lagi..tetap habiskan adunan hijau tu jugak..
takut membazir la plak kan...

makin lama, jadi la sket2..tapi masih tak menepati kehendak hati..
buat sampai habis..last2 semua ni buang gak ke tong sampah...

Jadinya dr jaja dok terus buang ke tong sampah..
last2 jaja boh adunan warna kuning dalam blender balik semula..
pastu jaja tambah sket lagi tepung and telur..blend sekejap...
and kali ni jaja tak pakai dah botol tu...
serik sangat2 dah rasa...
nak selamat, last2 jaja pinjam jek acuan bulat kuning untuk buat roti jala dr umah Kak Zah..
huh..puas hati...

Tapi bila semua dah ready...
sekali try menjala...pun tak menjadi jugak rupa roti jala jaja tu...
adoila....
tengok orang lain buat senang and lawa jek jadi...
jaja punya cam hampeh...
eiii..geram...time tu mood nak buat pun entah ke mana....
bak kata Kak Zura, if masak dengan mood yang tak ok..memang la tak menjadi...
tapi tak nak bazir2kan adunan tu...
jaja tebar jugak la jala tu..walaupun huduhhhhhhh!

ni je lah yang mampu jaja buat dan yang mampu jaja selamat kan..
rupa kureng but rasa dah ok dah...

kuning kemain warna nya..
ni yang jaja dah tambah tepung sekali lagi tau...
korang bayangkan la warna kuning ni pekat dia mcm mana masa memula dok dlm botol tu..
bukan kuning lagi dah...gaya2 warna oren pun ye jugak...
nak makan pun seram yekkkkk 

buat at least jaja learn something...
sebab memasak ni memang kena cuba banyak2 kali..
buat sekali rasa tak sedap..buat lagi and buat lagi sampai la menjadi...
takpe lah..first timer...maafkan lah jaja yek.. :)

Lepas dah borak2 dengan Kak Zura..
kesimpulannya maybe adunan jaja agak cair dan skill nak menjala tu jaja tak mahir lagi..
next2 time jaja bleh la perbaiki....
and yang paling best..ada orang tu janji nak belikan botol mayonis muncung 3 tu
untuk jaja...
Yipppieeee!!!! hehehhe

Walaupun rupa memang huduh...
tapi jaja makan la jugak apa yang dah jaja buat tu...
kang penat plak buat2 tapi tak makan...
andddddd yang paling penting...mujur la jaja masak satu makanan lain utk backup..
hehehhe
sebelum jaja menjala tu jaja dah masak siap2 bubur nasi daging..
at least tak la terkilan sangat wlpun roti jala ku bertukar menjadi pukat tunda...
ekekekkeke

9 Beu-T Is Talking:

KakNi (CikNi Ahni) said...

Jaja, pukat tunda pun tak po, janji sodap. jgn pulak cantek tp tak sodap. betul tak betul tak?

Zue AnnaLeeya said...

xpelah jaja... pestaim buat kan???
dah okla tuh...
rupa tak pnting jaja, yg penting sodapppp.... hehehe

Sari Yusa Ibrahim said...

cantik kaler dia Jaja.. Kesilapan teknik tu, cuba lagi lain kali ya, mesti cantik. Warna tu tuang sikit2 dlm sudu jgn terus tuang dlm adunan kalau takut terbanyak.. (nasihat dari orang yg tak pandai juga, hehe)

JaJa'Z said...

Kak Ni..pukat tunda yang last2 baru dapat makan..rasa memang ada..wlpun huduh..heheh

JaJa'Z said...

kak zue..tu lah, kena belajar lagi...

JaJa'Z said...

kak yus..baekkkklah..jaja akan ikut nasihat akak..sebabnya, semalam jaja main curah je pewarna tu dlm botol..padan muka jaja...

Mamamya said...

alahai jaja..sedih plak akak baca n3 ni... klu lah akak tau jaja payah nak mencari botol muncung 3 ni blh akak tlg belikan n pos ke kuantan... jj ada kat depan umah akak je ni..ada byk jual kat daiso.

klu guna muncung 1 tu mmg payah le nak buat yg corak kotak2...

xper lenkali blh cuba lagik yer... practice makes perfect.

JaJa'Z said...

kat depan umah akak ada daiso ke? wah!!!! kalau tau dah lama suruh akak beli kan..apa kata akak belikan utk jaja..hehehe

dieya said...

warghhh.. ngeri tengok kaler ijau tu!

Related Posts with Thumbnails