JaJa'Z Latest Stories

Friday, May 4, 2012

Akhirnya Ayah 'Pergi' Juga...

Seakan tidak sangka..seakan tidak percaya...
tapi itulah ketentuan dr Ilahi yang perlu jaja terima...

Selepas 10 hari ayah koma di Hospital Seri Manjung...
akhirnya ayah pergi mengadap yang Maha Esa semalam 2 Mei 2012 tepat jam 4.30ptg..

Masih jaja terasa tangan kering ayah di hospital Manjung hari tu...
masih segar diingatan jaja raut wajah ayah yang jaja usap sebelum balik ke Kuantan..
rasa berat hati untuk meninggalkan ayah tu sebenarnya seakan2 memberi petunjuk
untuk ayah pergi selama2nya meninggal kan kami semua...

Berita tentang kematian ayah, jaja terima jam 4.40ptg dr makcik jaja di Penang..
jaja yang tengah drive baru balik kerja time tu seolah2 tak percaya dengan berita yang br jaja dengar..
Disebabkan tak puas hati...jaja call mama berkali2...untuk dapatkan kepastian...

" Kakak...ayah dah tak ada"

Itu lah ayat pertama yang mama ucapkan pada jaja...
jaja seakan2 'hilang arah'...tak tau nak buat apa...sampai di rumah pun..
jaja masih terpinga2 tak tau apa yang perlu jaja lakukan....
Perut yang sedari pagi menahan lapar pun dah tak rasa apa...
hp jaja plak tak henti2 dengan call dr sedara2 yang nak dapatkan kesahihan berita...

Akhirnya selepas mandi dan solat..baru lah jaja rasa lega dan start packing2 baju
dan siap sedia untuk pulang ke Penang...
Sedari awal ayah koma lagi mmg semua meminta supaya jenazah ayah di'simpan'
di kampung halamannya di Penang...
dan kami juga turut merasakan itu lah pilihan yang terbaik...
biarlah ayah disemadikan 'berhampiran' dengan pusara ayahnya sendiri..

Jaja dan En zack bertolak dr Kuantan jam 6.30 ptg diiringi hujan lebat  turun mencurah2
yang seakan2 memahami kesedihan dihati jaja...
Kebanyakkan saudara2 lain pun sudah memulakan perjalanan pulang ke Penang..

Jam 7 malam mama mengkhabarkan pada jaja...
van yang membawa jenazah ayah telah selamat bertolak ke Penang
dan mama menyusul selepas itu bersama pakcik2 jaja yang lain dr Perak...

Sewaktu di dalam kereta...pelbagai kenangan2 bersama ayah terimbau2 dalam fikiran jaja...
jaja teringat cara percakapannya..makanan kegemarannya...
dan segala2nya tentang ayah...
yang membuatkan air mata ni tak henti2 mengalir...

Sesampainya jaja di Genting Sempah..adik jaja call dan bagitahu yang jenazah ayah 
akan terus dikebumikan malam tu jugak sesampainya jenazah di Penang...
air mata jaja terus laju mengalir bila mengenangkan yang jaja tak sempat untuk
menatap wajah ayah buat kali terakhir...
tapi semua itu adalah yang terbaik...biarlah jenazah ayah segera disemadikan...
cuma jaja agak kesian sebab mama jaja sendiri pun tak sempat nak menatap wajah ayah
sebelum di'simpan'...
mama tiba di Penang semasa pengkebumian selesai dijalankan...

Alhamdulillah..perjalanan jaja dan En Zack berjalan lancar..
dan akhirnya kami sampai di Penang jam 3 pagi..
dengan kepenatan, rasa mengantuk yang teramat2 serta jaja mula demam semula...

Siang tadi majlis tahlil dijalankan di rumah tok...
saudara jauh dan dekat semuanya memenuhi segenap pelosok rumah....
Alhamdulillah..semuanya selesaikan dengan jayanya...

Dan petang td juga jaja sempat melawat kubur ayah bersama mama dan En Zack...

Ayah...
Tenanglah kau di 'sana'...kakak akan selalu merindui ayah...
kakak redha dengan pemergian ayah..dan kakak harap kakak akan kuat semangat
untuk mama...


23 Beu-T Is Talking:

kisahwanida said...

Takziah Jaja atas pemergian Ayah tersayang.Wanida doakan semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan org2 yg diredhai.... Amin

JaJa'Z said...

wanida..tthanks diatas doa yek..alhamdulillah semuanya dah selesai...

lemongrass said...

Salam takziah untuk Jaja n family.
I totally understand your sadness.
Al Fatihah untuk Arwah, semoga dia tenang di sana bersama golongan mukmin yang lain.

PatinPasta said...

Jaja,
Salam takziah dari akak buat Jaja sekeluarga. Macam Kak Min cakap, saya pon paham kesedihan Jaja. Berbanyak bersabar.

Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang beriman.
Al-Fatihah.

ieda said...

salam takziah buat jaja dan keluarga .. semoga arwah ayah tenang disana dan ditempatkan bersama orang2 yg berimannn .. aminnn

sedih dgr berita ini , harap jaja tabah dan kuat ye dik , banyakkan berdoa buat arwah semoga dia terus damai dan tenang disana ..

alfatihah

Kasih Suci said...

salam takziah buat akak sekeluarga.. banyakkan bersabar ye kak..sesungguhnya setiap yang hidup pasti akan mati..semoga arwah tenang dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..

AnneRaini said...

takziah Jaja dan keluarga. Semoga Jaja tabah...

Cik Sibuk said...

salam takziah..
sedih baca post ni..takleh bayangkan kalau benda yg sama jadi kat saya :(
harap sabar & bertabah ye..

TopsyTurvyMum said...

Salam takziah untuk Jaja sekeluarga.
SEmoga roh arwah ayah jaja ditempatkan bersama para solihin, Amin.
Semoga redha dan tabah.
Al-Fatihah.

Whitey Mommy said...

Takziah kak jaja..
alfatihah untuk ayah kak jaja..
semoga Allah cucuri rahmat arwah dan bahagia disana... Amin...

ita citot said...

Takziah kak.... Semoga akak sekeluarga tabah.

Semoga arwah ditempatkan bersama org2 yang soleh.

Al-Fatihah....

εïз mummyHaza εïз said...

takziah jaja... haza dapat rasakan kehilangan tu... beberapa hari lagi dah dekat setahun abah tinggalkan kami... harap jaja bersabar..

Citarasa Rinduan said...

salam takziah jaja

Munnafendy said...

takziah jaja...byk2 sedekahkan pahala kepada arwah ayah ye..tu je lagi yg jaja bleh smpaikan pd arwah..

salykin sobry said...

salam..takziah atas kehilangan ayahanda tercinta..sy pun pernah melalui benda yg sm..abah meninggal eksiden..tp alhamdulillah boleh terima kenyataan & redha..wlaupun sumanya berlaku sekelip mata..tapi smpai sekarang, rasa macam abah tetap ada

wan nurul hezrina said...

salam takziah jaja

Scarlett O'Hara said...

Takziah Jaja.Moga rohnya di tempatkan di kalangan mereka yg beriman.

Lelord said...

takziah jaja...menitik lagi airmata tatkala membaca

mudah2an arwah ditempatkan dikalangan yg beriman al-fatihah

Messy Mummy said...

Kak Jaja.. maaf sangat2. MM tak tahu camner MM boleh terlepas post nie...

Harap Kjaja tak kecik hati..

Takziah buat Kjaja & seluruh keluarga.
Hopefully Kjaja tabah menghadapi ujiannya.

Apa2 pun sebagai anak.. insyaAllah selagi kita hidup kita masih mampu tu berbakti kepada ibu bapa yg ada di sana..
Al-fatihah buat arwah.

Hugs K.jaja...

Lina said...

ya Allah, sy baru tahu tentang berita ni sbb dah seminggu lebih x buka blog disebabkan kesibukan yg teramat sgt, takziah jaja, semoga rohnya ditempatkan di kalangan org2 yg beriman

JaJa'Z said...

@lemongrassterima kasih banyak2 kak mynn...sesungguhnya rasa kehilangan itu betul2 peritkan...

JaJa'Z said...

@PatinPastathanks kak aida...sekarang ni jaja makin ok..cuma kadang2 tu hati ni mmg rindu sangat kat arwah ayah...

JaJa'Z said...

@iedaterima kasih byk2 kak ieda..

Related Posts with Thumbnails