JaJa'Z Latest Stories

Monday, April 30, 2012

5 Hari Bersama Ayah...

Sebenarnya..tak tau jaja nak mulakan entry ni dr mana...
walaupun rasa agak sedih and berat untuk memulakan segala cerita...
tapi demi secebis kenangan..biarlah jaja luahkan segala2nya disini...

Hari rabu lepas...dalam kul 8.30 pagi..
jaja dan En Zack pun bertolak pulang ke Perak...
sepanjang perjalanan dirasakan terlalu lama and cuaca mendung hari tu
seakan2  memahami jek perasaan jaja yang tengah bersedih...

Kul 3 petang, kami pun selamat sampai di hospital Seri Manjung...
tak tergambar perasaan jaja masa tu bila tengok ayah terbaring di ICU..
disaat jaja pegang tangan ayah..air mata ni memang laju jek mengalir...
jaja dah tak peduli dah kat orang2 sekeliling....
wayar berselirat kat badan ayah...segala mak nenek machine ada...
and ayah masa tu masih lagi gunakan machine untuk bernafas...

Start dr hari rabu tu...
bleh katakan semua adik beradik ayah datang ke Manjung..
memang tak putus2..sampaikan tok jaja kat Penang pun 3 kali datang menjenguk ayah...
yelah, anak sulong dia...tok sendiri pun agaknya tak senang duduk
bila dok teringat kat ayah selalu...

Saudara2 jaja sejauh dr Johor..Terengganu, Kelantan...semuanya datang
and berkampung di Manjung...
tak cukup yang tido kat umah mama..sampaikan ada yang menyewa homestay
atau pun di hotel2 berdekatan...
semuanya risaukan keadaan ayah...

Hari khamis,doc decide untuk tebuk leher ayah untuk mudahkan ayah bernafas...
dan untuk senang nak sedut kahak...
Alhamdulillah, lepas leher ayah ditebuk..dia mampu bernafas sendiri
tanpa bantuan dr mesen dah...
cuma sejak dr tu..ayah mula demam..suhu badan pun kejap naik, kejap turun...
doc cakap, ada juga jankitan kuman diparu2 ayah..
tapi kuman yang masih boleh dirawat..masih bukan ditahap kritikal...

Jaja cuba bercakap dengan ayah...
mama pesan..'berbual' lah dengan ayah..mana tau dia mendengar...
tapi entahlah...
jaja memang takde kekuatan nak buat semua tu....
tiap2 kali jaja panggil ayah..and time tu jugak lah air mata ni mengalir laju...

Harian rutin jaja dan mama...
tengah hari kami akan ke hospital..sampai lah ke petang baru lah balik ke rumah...
jaja kesian kan mama...dia pun tak la sekuat mana...
tapi jaja tau..mama seorang yang tabah...
selama ni pun..macam2 dugaan dah mama lalui...
jaja berdoa semoga Allah bagikan kekuatan kat mama untuk menjaga ayah...

Selepas 5 hari...hari terakhir jaja di kampung...
doc cakap ayah dah boleh dipindahkan ke wad biasa...
walaupun ayah masih blom sedar dr koma..namun kondisi ayah dalam keadaan baik..
denyutan jantung, tekanan darah,kandungan gula...semuanya dalam keadaan baik...
nurse pun dah ajar mama macam mana nak sedut kahak ayah...
macam mana nak bagi ayah minum susu....
insyallah, lepas beberapa kali..harap2 mama semakin mahir lah...

Hati jaja ni tersangat2 berat rasanya nak balik ke Kuantan semalam..
berat hati sebab nak tinggalkan mama ni kampung...
kesian mama keseorangan menjaga ayah walaupun adik bongsu jaja ada bersama..
tapi, kehidupan harus diteruskan...
jaja pun ada tanggungjawab lain yang nak dilaksanakan...
cuma jaja berdoa..semoga ayah cepat2 sedar dr koma...and kembali sihat seperti sedia kala...

Malam semalam sampai Kuantan...
jaja plak demam..dengan batuk dan selsema...badan pun rasa tak larat sangat2..
terus tak pasal2 hari ni jaja MC...

Ayah..cepat sedar yek..kakak rindukan ayah. :-(

4 Beu-T Is Talking:

Kasih Suci said...

Banyakkan bersabar ye kak.. Mudah2an ayah akak cepat sembuh..

CtieCY92 said...

Salam....tabahkan ati Jaja...smoga ayah Jaja cepat sembuh yer....

JaJa'Z said...

thanks banyak2 kasih..akak pun sentiasa berdoa semoga ayah akak cepat sembuh...

JaJa'Z said...

ctiey..thanks banyak2 yek...

Related Posts with Thumbnails