JaJa'Z Latest Stories

Thursday, September 8, 2011

2 Syawal ~ Lagi Sakan Beraya....


Hari raya kedua untuk kali ni...kami ada plan baekkkk punya...
dari awal puasa lagi plan ni dah dibuat..
sebabnya alang2 dah balik Penang kan...apa lah salahnya kami jalan kan terus 
plan baekkkk punyerrr ni....

Seawal kul 11 pagi kitorang dah gerak melalui jambatan Pulau Pinang...
korang rasa2 la kan...kitorang berdua nak ke mana?

Balik Kuantan?

NO NO NO

Balik Perak semula?

NO NO NO

Pi Sempadan Siam??

Lagi Lah NO NO NO

hehheheh

Nak tau kami ke mana???
kami ke.....







KEDAH!!!!!

Tujuan kitorang hari tu nak ke Alor Setar
nak ke mana lagi kalau bukan ke Kampung Kak Zah dan Cik Nazri..
jiran kesayangan kitorang tu...
Dari Pahang sampai ke Kedah kitorang tak bleh berenggang
hehhehe
rindu woooo..mana bleh pisah lama2...
dan kebetulan juga kat umah family Kak Zah plak buat open house..
lagi la kitorang nak terjah kan....
sah2 makanan pun macam2 adaaaaaa...

Korang ada gi jalan2 ke kampung jiran korang tak??
sah2 takde kan?
hehehheh

Perjalanan kat highway PLUS di hari raya kedua tu pun..
bleh tahan la jugak banyak keretanya...
kat hentian R&R Gurun pun penuh dengan kereta2...

Jaja sebenarnya excited sangat bila nak gi Kedah ni..
maklumla, dulu 5 tahun dok kat Kedah masa study kat UUM...
bila sampai jek kawasan Sg Petani, mood tu dah jadi makin excited...
sampai Alor Setar plak..lagi bertambah2 excited...
punya lah lama jaja tak jejakkan kaki ke Kedah nun..
last sekali gi sana pun masa jaja konvo dulu dlm tahun 2002..
pastu dah tak tau cerita apa dah....
kiranya time gi tu sambil2 jaja terimbau la kenangan2 kat sana dulu...
awwwwww :-)

Lepas sejam setengah perjalanan, kitorang pun sampai lah di Alor Setar..
Apa2 hal kena call Cik Nazri dulu...
jaja ni wlpun Kak Zah dah pernah cerita direction ke kampung dia..
tapi jaja tetap la takut2 jugak...
kang mau plak sesat barat ntah ke mana2 plak kang....

Hang sampai lepas tol tu..amik kiri lepaih tu hang teruih jer...
nanti hang lalu depan hospital...pastu teruihhhh lagi....
sampai la nampak masjid ngan Caltex plah kiri..hang slow sket kereta..
pastu nampak orang juai lemang, hang masuk lorong tepi tu...
pastu nampak la Khemah2 warna oren kat rumah ni..

Ha! macam tu la arahan yang Cik Nazri bagi...
kitorang pun ikut la macam yang dia kata..kejap2 di call semula..
kejap2 lepas tu Miza plak call...

Jalan punya jalan...
jumpa masjid -Checked!
Jumpa Caltex - Checked!



jumpa orang jual lemang - Checked!


Ada lorong kecik tepi gerai lemang ni...
betul2 lalu tepi sawah bendang....

TU DIA!!!!
Sampai dah!!!!

Dari jauh dah nampak Khemah warna oreng tu....
lega betul..akhirnya sampai jugak kitorang..memang senang amat2 nak mencarinya..
dar Alor Setar pun dlm 10 min jek perjalanan...

Lalu plak tepi pokok2 padi macam ni...
sejukkkkk je mata ni memandang...

First time tgk pokok padi secara dekat...
jangan tak tau, dalam tu penuh dengan ikan2...tengok cenggitu jek dah nampak..

Kedatangan kitorang berdua memang disambut betul lah dr family Kak Zah..
betul2 meriah open house kat umah mak Kak Zah ni..

Diaorang guna konsep gerai2..
sorang adik beradik sediakan satu menu...so, korang bayangkan je la
betapa banyak makanan yang ada kat situ...

Siap dipasangkan kerusi meja untuk tetamu2 yang datang...
nak makan apa, amik je la...

Kaka Marina, Miza dan Kak Zah

Kat kampung Kak Zah ni..bleh plak terjumpa
sorang lagi jiran jaja kat Kuantan..
kebetulan Kak Marina dan suami dia pun sama2 orang Kedah...
kitorang semua memang dok setaman..
Kak Marina dan suami dia dok lorong belakang umah jaja dan umah Kak Zah..

En Zack dan Cik Zaidi, suami Kak Marina..
awat la muka laki aku tu ,tersalah sengeh kot...
ehhehehhe

Cik Nazri dok setia menjaga ayam berempah yang tengah dok goreng tu..
See! semuanya fresh atas2 dapur lagi...

Perut pun memang tengah lapar...
lepas dah salam2 dengan semua ahli keluarag Kak Zah..
apa lagi...
serbu makan la ..

korang tau tak air ni..??
nama air ni..ayaq minit...
hehhee
kiranya macam air gas zaman dulu2 la...
still ada lagi dijual dikampung2 walaupun dah berlambak2
air gas dipasaran...

Ni pinggan jaja...

pilihan jaja,nasi kukus ayam berempah...
nasi kukus ni menu adik lelaki Kak Zah..memang tokey restoran...
sedap tak terhingga...layan plak dengan kari ayam..
perghhh! ni la nasi kukus tersedap yang jaja pernah makan setakat ni....

dan ni pilihan En Zack plak...
kalau dah memang orang Pantai Timur...
memang tak berenggang la dia dengan.......

Nasi Dagang!
Nasi dagang ni Kak Zah yang buat...
Kak Zah kata dia buat nasi dagang ni 12 kilo..semuanya licin habis!
sedap amat la tu..tapi, memang sedap pun...

Tengah makan pun amik lagi gambo...
sampai En Zack cakap..

Kalau macam ni, 2 jam baru habis makan..

hehehheh

Tuan punya blog yang tengah mengayu kan diri..

Ni baru jaja tayang apa yang kitorang makan...
meh jaja tunjuk apa lagi menu2 lain yang ada yek...

Ni port untk nasi kukus dan nasi dagang..

bawah pokok jambu ni plak...
untuk sesapa yang teringin nak makan laksa ,meehun dan mee sup...
seperiuk besar kuah sup..siap dengan gear box lagi kat dalam...

ni ayam goreng berempah untuk dimakan dengan nasi kukus..
untuk hari tu jek diaorang goreng 15 ekor ayam...
semuanya licin!

port seterusnya....
makan berasap2 dr atas dapur lagi tau...
blah kiri kari itik dan blah kanan tu plak kari ayam...
pun terbaekkkk jugak...
bleh dimakan dengan nasi impit atau lemang

lemang panas2 lagi dimasak kat tepi tu....
kalau tak cukup, amik jek pastu korang belah la puas2..

ni plak kegemaran ramai...
cucur cempedak!
habis seraga goreng lagi..habis goreng lagi...
berbiji2 ada buah cempedak ni kat tepi tu...
semuanya amik dr kebun ayah Kak Zah...
sampaikan time kitorang nak balik pun, siap Kak Zah bagi bawa balik
3 biji buah cempedak ...

Ni plak meja untuk air2...
yang tengah tu Mizan, anak Kak Zah....
korang nak air apa, mintak jek...nak air minit, nak air gas, nak air panas..
semuanya ada...
En Zack siap order teh tarik lagi kat Mizan..
dan sebalang besar air tebu tu..dimesen fresh kat tepi meja ni jek...
abang Kak Zah berniaga air tebu..so, dapat la sponser air tebu tiap2 tahun..
jaja ni yang memang hantu air tebu, memang bergelas2 la jaja bedal..
hehehhe

Sambil2 makan..sambil kitorang borak2...
tengah dok rancak2 borak...
Cik Nazri boh plak buah ni atas meja kitorang..

Buah mata kucing fresh petik dr pokok...
Ya Allah, geram giler jaja tgk buah mata kucing ni kat pokok...
lebat bukan main....
nak je rasa kutip bawa balik umah banyak2 masa tu....

Dalam kul 3 petang, family Kak Marina beransur balik..
tapi kitorang still kena 'tahan' lagi kat situ...

maklum la dtg dr jauh...kena la dok lama2 sikit...

Kitorang lepak2 lagi..bagi perut clear dulu...
bagi nasi kukus masuk perut dulu....
pastu terus jaja teruskan misi seterusnya....
ngeh ngeh ngeh :-)

kita pekena laksa la plak...
kalau laksa kedah, memang piaw la kan....
semua rasa cukup....

dan sebelom balik, pekena rojak buah juga...
hasil air tangan adik Kak Zah...
kuah rojak tu adik Kak Zah buat sendiri..memang sedap..
siap jaja suruh Kak Zah amik resipi..
mana la tau kat Kuantan nanti...kitorang plak bleh buat juga....

Selain dr makanan yang jaja tunjuk tadi..ada juga
lontong,kuah kacang, nasi impit dan juga salad...ala2 western gituuu...
lengkap dengan jagung rebus dan sos 1000 island...

Hampir 3 jam kat situ...
kitorang pun beransur2 la balik...
lagi pun tetamu2 lain makin ramai yang datang....

Jaja and Nina....
Nina ni la kemain kuat dia jerit nama jaja masa memula sampai tu..

Dah siap salam2...dibekalkan plak dengan 2 batang lemang
dan 3 biji cempedak...
kitorang pun gerak la balik....
insyallah, ada rezeki dan masih dipanjangkan usia...
maybe kitorang akan datang lagi tahun2 depan...


sempat lagi jaja snap gambo gunung jerai on the way nak balik tu...
pastu terus nyanyi lagu...
Kuuuu ukir nama muuuu di awan Gunung Jerai.....

Eecehhhhh!

Muka orang dah kenyang,penat dan mengantuk....

Raya ke Kedah kali ni memang betul2 puas hati....
^___~

12 Beu-T Is Talking:

Salina@IbuAqil said...

Cik jaja!! Senyum simpul manis lg tu

Lina said...

hahaha cam tau2 jer...nak tau klu sy n hubby pegi utara bila nampak gunung jerai tu automatik kitorang nyanyi lagu tuh

fuhhh bestnya open house jiran jaja tu mcm2 makanan ada yg x tahan tu bole order air lg...mmg kelassss

Masni Syafie said...

wahhh..meriah nyer, saya pun from kedah..kalau masyarakat kami kat sana, bile tetamu dtg, kami akan sambut meriah

juadah kat sana pun memang best2 kan..

rindu nak balik kg lagi..huhu

kasih suci said...

wah..dah macam kenduri dah....meriah betul...

dieya said...

ehh kat melaka pun ada just air yg lebih kurang sejenis ngan ayaq minit tu. lupa lak apa nama dia. time raya hari tu jumpa kat umah my uncle.

terjerit2 si nina nampak cik jaja kesayangan ye.. rindu laa tu :-)

Lelord said...

pehhhhh terbaekkkkk

JaJa'Z said...

ibu: dapat makan..maunya tak senyum..hehehhe

JaJa'Z said...

lina: part order air yg syok..takde dah air oren or sirap..dengan air tebu fresh sekali ada..hehhehe

JaJa'Z said...

masni: uish..orang kedah juga rupanya..orang2 sana memang peramah lebih..cakap pun masing2 hingaqqqq..hehehhe..tapi seronokkkk

JaJa'Z said...

kasih: tu la pasal..mcm kenduri..mujur takde pengantin jek..hehhehe

JaJa'Z said...

dieya: a;ah..kat kg2 selalunya ada lagi jual air macam ni..gas dia tak la kuat sangat mcm air gas biasa2 jual kat kedai tu...macam2 rasa ada..heheh

JaJa'Z said...

kak lela: harus laaaa..jiran saperrrr???

Related Posts with Thumbnails