JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, June 14, 2011

(Kawan) Jaja'Z Ke Beijing.....


Wah! jaja senyap2 ke Beijing???
iye lah sangat..ke Beijing la sangat kan..nak gi CH pun tersengguk2...
ini plak lagi nak ke Beijing nunnn...

Actually..kawan jaja yang ke Beijing..si Zurin tu...
last year masa jaja ngan member2 lain dok pulun exam PTK..
Zurin plak syok2 ke KOREA..siap makan angin lagi tu..
nak baca kisah Zurin di Korea, bleh klik kat SINI yek..

Dan tahun ni dia ke Beijing plak..sakan sungguh berjalan minah ni..
bagus2! time bujang ni la nak gi merata hala..
esok2 dah kawen nanti, dah banyak komitment lain..maybe susah la sket kan..
sebenar2nya Zurin ngan member dia plan nak ke Jepun..
dah tetiba Jepun dilanda tsunami..diaorang pun cancel la planningnya..
mujur la bleh amik semula duit booking...kalau tak, rugi jek kan...
pakej yang Zurin amik ni adalah pakej muslim around Rm2800++ rasanya..
untuk 6 hari lima malam...
jadi lah tu kan..yang penting, tempat2 yg wajib! dilawati..mesti la gi jugak..

Moh kita layan beberapa keping gambo Zurin di Beijing, yang sempat jaja songlap
dari Fb dia...

Zurin, aku cilok ni....

Di airport Beijing...
bukti dah sampai katanya... :p

Tempat pertama dilawati
Summer Palace...

kat Kunmin Lake...
Zurin berjalan diatas the 17-arch bridge...

Tempat wajib!

ke Great Wall Of China!
jangan tak tau...Zurin ngan member dia siap panjat lagi ke atas nun...
nak tgk betapa tingginya Zurin panjat???
ni ha!

Pandangan dr atas...giler gayat jek rasanya...
Zurin kata, makin ke atas makin curam tangganya dan bongkah nak langkah pun
semakin besar...siap dia berhenti beberapa kali jugak la
sebelum nak sampai kat puncak ni...

Di hadapan 'Kota Larangan' The Forbidden City...
dalam kawasan ni la terdapatnya The Emperor Palace...
kata Zurin lagi..zaman dulu2 Maharaja China ada lebih dr 3000 orang gundik..
yang ditempatkan dalam seribu lebih bilik2 mewah...
Maharaja bleh 'order' jek nak gundik yang mana2..hehehhe
dan ada antara gundik2 tersebut yang tak pernah langsung bertemu
dengan Maharaja tu sendiri disebabkan terlalu ramai...

The Bird Nest..
Giler lawa stadium ni...

Time jenjalan di bandaraya Beijing...

TIP penting dr Zurin untuk sesapa yang teringin nak ke Beijing..
kalau korang rasa nak shopping2 kat sana..make sure korang semua
betul2 nak membeli satu2 barang tu..then baru lah bertanyakan harga satu2 barang..
jangan masuk kedai, belek2 barang..tanya harga..pastu korang blah macam tu jek..
alamatnya jd lah macam Zurin and the geng...

" You stupid tourist"

Amacam? sentap tak??? 
nak tawar menawar memang kena hati kering la..
tawar menawarlah selagi korang mampu dan make sure korang beli..
dan jangan terkejutlah kalau barang2 yang kita nak beli tu cthnya baju 10 helai..
just dicampak2 ke lantai jek dan disuruh korang kutip sendiri dan bawa balik
tanpa bag plastik..

Penjual2 kat sana memang garang giler2!
dan most of them tak berapa friendly..pandang pelancong pun semacam jek..
Zurin kata berbeza sangat2 sopan santun nya orang2 Korea
kalau nak dibandingkan dengan orang2 kat Beijing ni...
jauh panggang dr api katanya...
so, korang2 yang nak gi sana..buat2 muka kental je lah yek...
hehhehe

Kepadatan penduduk di Beijing memang tak bleh disangkal...
jalan raya di Beijing 4 lane satu hala okeh..
tu pun jemm kaw2 jugak ...
satu family hanya dibenarkan mempunyai satu biji kereta sahaja..
dan yang membuatkan jaja lebih terkejut..
rupa2nya diBeijing, penduduk lelaki lebih ramai dr wanita..
nak tau kenapa?
kerana mereka nak mengawal kadar kelahiran yang terlalu tinggi..
dalam satu keluarga hanya dibenarkan mempunya seorang anak lelaki sahaja..
kalau awal2 mengandung didapati anak yang dikandung tu adalah perempuan..
awal2 lagi dah suruh gugurkan...
oh! tidakkkkkk.....ngeri weh!!!!

Oh ya satu lagi..
bab makan2 di Beijing kata Zurin amat la tak menarik..
dr hari pertama dia sampai..hingga lah hari ke enam..
menunya lebih kurang sama jek...
sesapa yang nak ke Beijing, sila lah biasa2kan diri meminum teh cina yang tawar tu..
hanya air tu jek yg dihidangkan setiap kali sesi makan2..
patut la tak dak kencing manis depa ni..
hehheheh

Ok lah..habis bebel2 pasal Beijing...
so, apa oleh2 dr Beijing untuk jaja??

macam biasa lah kan....
Fridge magnet dr Beijing sudah semestinya lah...
dan..
bag uncang kiut ni untuk jaja yang kiut jugak... :p

Thanks Zurin..next plan kata nak pi Jepun semula..
jangan lupa fridge magnet utk aku lagi yek...
hehhehe


18 Beu-T Is Talking:

Citarasa Rinduan said...

peeh.....
ayu pulak jadi takut bila si zurin syer cerita ttg kegarangan perniaga di sana..

adeh!!!!!

tapi kan jaja, ttg pengalaman nie yang buatkan berkongsi sgn sahabat satu pahala yang besar..
kita dapat syer sesuatu ke arah kebaikan..

thanks atas entry kawan jaja ke beijing ya..

(bila lah ayu dapat sampai)

PatinPasta said...

Jaja,
Ala.. Jaja pon baru berdua dengan Cik Abe, buleh per gi merata hala. Hehe!
* emak akak pon ada gi Beijing bulan 3 hari tu, sejuk benor katanya

ahkakbatik said...

ala Ja... Jaja lom anak henbeg berderet macam kaktek..,
boleh lagi jalan-jalan tanpa memikirkan sangat selak karpet kutip duit syiling kot-kot terselit macam kaktek.....

JaJa'Z said...

ayu: tu la pasal..kita plak yang jd gerun..jaja ni dah la tak reti nak main tawar2..sekali tawar bleh la..kalau orang dah tak bagi..jaja terima jek..hehhe..tak reti dah nak bangkang...

JaJa'Z said...

kak aida: memang berdua je kak..tapi nak gi tulah rezeki tak banyak lagi..banyak menda lain nak kena pk..hehhe..nak gi spain bleh?

JaJa'Z said...

kak tek: tu lah..handbag ada satu jek..tu pun handbag berjanggut..hehhehe..blom ada rezeki la kak..selak2 carpet jumpa habuk jek..hehhe

Mamamya said...

hadoiii....kenapa org beijing jadi cenggitu ekk....hish...seram lah pulak...siap nak kata kita stupid bagai....iskh3..!!! x mo lah pi sana....makanan pun x syok...alahai....

Nur Hawa Mohd Zin said...

haritu kat taman awe ada buat rombongan g cina...tapi fmly awe tak pergi sebab tahun pakai banyak duit...heheh

NUR AIN ZULAIKHA said...

FM akak same ngan saye la..saye kak bf saye yg bagi..die g beijing tahun lepas..=)

Nieda said...

Seronoknya dpt FM freee.........

Nieda said...

Sukernya dia dpt FM freee

Nieda said...

Sukernya dia dpt FM freee

JaJa'Z said...

kak lieya: entah la kak..kata zurin diaorang memang kureng sket terutamanya ngan pelancong indon, malaysia..kalau blah2 omputeh tu depa suk la..agaknya darah komunis tu ada lagi dlm diri kot..

JaJa'Z said...

hawa: takpe lah dik..ada rezeki nanti kita pun bleh gi juagk..

JaJa'Z said...

ain: ye ke..wah! sama la plak ek..nanti2 kalau bf ain pi mana2 lagi jangan lupa FM untuk akak yek..hehhe

JaJa'Z said...

Nieda: harus lahhh..ekekek..apa2 yang free mestilah best..hehhe

kasih suci said...

wow bestnye kawan akak tu...asyik g jalan2 je ea...sonok betul dpt g negara org...dpt kenal tempat org..dpt kenal ragam org..hahahaha

JaJa'Z said...

kasih: rezeki dia dik..ada rezeki lebih bleh la gi jenjalan..tengok tempat orang..akak mampu tgk je la gambo2 dia..

Related Posts with Thumbnails