JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, April 12, 2011

Pajeri Terung...

Kalau sebut pasal pajeri..tak kira la apa jenis pajeri pun..
pajeri terung..pajeri nenas..pajeri kedondong..
even pajeri mangga pun semuanya sedapppppp
tapi yang selalu jaja makan dan sentiasa menjadi kegemaran jaja 
of coz la pajeri terung ngan nenas  ...

Stail yang paling best bagi jaja nak menikmati pajeri ni..
bila makan dengan nasi panas2 pastu ada plak ikan goreng garing
tak pun ikan masin ....
uish...pastu boh plak kicap....perghh!
mau berpinggan2 bleh makan..takde lauk lain pun takpe dah..
bagi ayam goreng pun, slow2 jek jaja tolak ketepi...
hahhahah..konon :p

So last saturday adalah percubaan kali kedua jaja try
masak pajeri terung ni...
first time dulu buat rasa macam tak puas hati jek..

Apsal tak rasa maca mama masak ek?

mama masak pajeri kuah dia jadi gelap,tapi yg jaja jd cerah plak..
rasa rempah pun mcm kureng jek...
tapi kali ni jaja try masak kan dulu terung tu dengan rempah lama sket
then bila dah masuk santan, jaja biarkan kuah tu mereneh lama sket
sampai pecah minyak...
Akhirnya berjaya jugak..dapat pun 'rasa' tu...
alhamdulillah...
pastu apa lagi..makan tak ingat suami la kan..hahhahaha

So, ada sesapa yang suka makan pajeri macam jaja???

6 Beu-T Is Talking:

Nur Hawa Mohd Zin said...

kecur ayaq liuq ni kak..sedapnye...awe suka gak..nyummy..lapau..lapau

Mamamya said...

saya..saya..saya..saya.....!!!!! akak pun suka sgt makan pajeri....x kiralah pajeri apa2 pun..masa dok kat kem terendak dulu jiran atas umah tu (kak eda) org penang,sgt rajin buat peceri nenas,sedap lak tu....cukup segala rasa...dgn kuahnya yg pekat...aduhhhh...mmg terbaek lah....!!

tp kan..akak plak yg x penah mencuba masak pajeri nih..hehehehe...suka makan je...lain kali nak try lah...

kisahwanida said...

saya suka, saya suka.....

Aida pun sesgtlah sukanya makan pajeri ni tapi.....

tak pernah buat sendiri. harapkan mak jer lah....

JaJa'Z said...

hawa: akak sukaaaa sangat pejeri..makan dengan nasi.;pergh..bertambah2...

JaJa'Z said...

kak lieya: jaja suka sangat pajeri ni...dan terung pun jaja makan kalau masak pajeri jek..heheh jaja memula tak tau jugak kak..pernah tgk jek mama buat..sebab nak sangat makan..nak tak nak kena try...memula dulu tak brapa jadi..sebab tak pecah minyak kuahnya..kali ni kira baik sket la..hehhe

JaJa'Z said...

aida: lepas2 ni kenala try..mana la tau kita dapat masak yg sama rasa dengan mak buat ke..kan....hehhe

Related Posts with Thumbnails