JaJa'Z Latest Stories

Monday, April 18, 2011

Catat BMI Pelajar : Cikgu2 Ni Dah Takde Kerja Sangat Ke???

(Gambo terpaksa di sensored..seksi amat)

Fuh!..ni sebenarnya nak buat entry emo sket...
nak2 plak
bila melibatkan kitorang yang bergelar guru2 ni, memang cepat jek jaja 
nak bagi komen...

Sesapa yang baca paper or tgk berita sure korang semua tau pasal
guru2 diminta untuk mencatat BMI para pelajar
ke dalam buku rekod mereka selain daripada memantau 
pemakanan para pelajar ketika berada disekolah ekoran daripada
masalah obesiti yang semakin meningkat dikalangan para pelajar...

YA ALLAH!!!!
Cikgu2 skang ni dah takde kerja sangat ke sampai terpaksa amik tau
 menda2 macam ni...
tak berkesudahan lagi tugasan2 yang sememangnya tergalas kat bahu ni
skang ni nak tambah plak dengan tugasan remeh temeh ni...

Tercatat di akhbar, katanya nasi lemak salah satu punca obesiti para pelajar,
air berkarbonat dilarang jual disekolah
sampaikan penjaja2 yang berniaga di luar kawasan sekolah pun terbabit
sama tak boleh menjual2 menda2 ni kat para pelajar...
Untuk makluman!
jaja rasa takde pun sekolah yang ada kat malaysia ni
menjual air gas disekolah!
Lain kali tolong la buat research tu lengkap2 sket...
kami pun tau air gas tu tak bagus untuk diminum...ini kan plak nak jual
kat para pelajar...

Yang menjadi persoalan nya skang ni...
kenapa mesti kepada GURU untuk diserahkan tugasan memantau tu..
pelajar rehat disekolah sekitar 20-30 minit sahaja disekolah..
dengan hanya memakan makan2an yang biasa dijual di kantin
seperti nasi lemak, mee goreng,keropok,nugget,air....dll

Tak sedar ke skang ni fast food berlambak2 dijual kat luar nun
yang sentiasa menjadi santapan diaorang2 ni diluar waktu sekolah..
dan mungkin ada jugak yg before gi sekolah, siap singgah dulu kat bahagian
pandu lalu tu..
pastu balik sekolah pun sama jugak...kang outing ngan kawan2
pun sama jugak..tetap tuju makan fast food ...

Penjaja diluar kawasan luar sekolah pun tak pasal2 terbabit sama..
ada ke hak kita nak larang diaorang semua dr berniaga..
semua tu luar dr bidang kuasa kita...
asalkan diaorang tak menjual menda2 terlarang itu pun dah cukup baik dah...

Menda2 semua ni diluar kawalan GURU...
jalan la galas kan semua beban ni dibahu GURU2 jek..
seharusnya IBU BAPA pun memainkan peranan besar dalam 
membentuk pelajar2 kita skang ni...
segalanya bermula dirumah..dan sebaik2 'guru' adalah ibu bapa mereka sendiri
IBU BAPA sepatutnya memainkan peranan utama dalam membentuk
'siapa' diri pelajar2 tersebut...

Jangan la ada yang berkecil hati dengan apa yang jaja katakan ni..
bukan nak salahkan IBU BAPA,tidak sama sekali
jaja just berkata2 melalui hati seorang GURU..
jangan la tambah lagi bebanan yang telah sedia ada dengan 
bebanan yang baru pulak..
sebenarnya semua orang kena main peranan...
yer jaja tau, jaja blom menjadi seorang ibu...
tapi kalau jaja ada anak sekali pun..for sure as a parent
kita nak yang terbaik untuk anak2 kita..

12 Beu-T Is Talking:

Adnazthie said...

Assalam JaJa..

1st time datang sini. Memang lawak bila dengar berita cikgu-2 kena pantau BMI bebudak sekolah..apa nak jadi Malaysia ni. Kat luar negara camni kot..he he he. Sabaukan aje..

Selamat berkhidmat untuk 1Malaysia..

iBu...gUru said...

first time dengar berita dalam keta...... punys le emo, yg dalam keta semua kena dengar. macamla cikgu ni dak takde keja....betul2 la lawak 1 malaysia ..........

dieya said...

alahai.. dah mcm akademi fantasia pulak kena timbang berat students yek.. pasni buleh cikgu jaja jadi cikgu linda jasmine la.. five six seven eight!

anyway sekolah dieya dulu mmg ada jual air gas, chocs, snacks semua. biasa laa kan yg berkhasiat tak sedap, nak mkn yg tak berkhasiat gak :-D

bobhandburry said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)


http://www.zuwairiaiman.com

Lelord said...

pape jek kan cam dah xde kije lain lak. soh arr parents yg pantau..

dah arr kat skolah cegu kena jd makbapak budak..akak pun hangin dah ni

Nur Hawa Mohd Zin said...

yang pelik kenapa guru kena buat? ptt ngan ibu bapa kena pastikan pemakanan anak2 macam mana...guru da macam2 kerja da..

JaJa'Z said...

Adnazthie: thanks yek..sudi singgah kat blog jaja...serius ly lawak..mcm dah takde isu jek diaorang ni buat..cari la isu2 yang dapat menaikkan profesion perguruan ke..lagi banyak faedah..dr nak catat n pantau bebudak makan..

JaJa'Z said...

ibu guru: kan kak kan....kita ni kerja pun tak sudah2 kan kak..lagi nak bagi menda2 remeh cenggini...

JaJa'Z said...

diaya: a'ah kan..mcm AF plak..tapi yg penting, berat guru tak diambil kira yek..hehhehe

dulu maybe ada dieya..kalau skang ni rasanya dah takde sek yg jual junk food kat sek...

JaJa'Z said...

kak lela: cikgu2 yang hanya dok ngan bebudak tu untuk 6-7 jam ni yang nak disuruh pantau...rehat pun 20 min jek..apa la yg dapat bebudak makan lebih2 sangat kat sek kan..kat umah tu yg makan lagi dasyat..

JaJa'Z said...

hawa: itu la yg menjadi persoalan dik...mcm cikgu2 ni dah takde kerja sangat2 dah nak buat..

Che Gu Sham said...

salam baru 1st time singgah sini..susahlah benda gini bila kita bersuara kata merungut dan tidak ikhlas..adakah maksud ikhlas bekerja seprti lembu dicucuk hidung?

Related Posts with Thumbnails