JaJa'Z Latest Stories

Monday, March 7, 2011

Aktiviti Badan Beruniform : Masakkan Rimba 2011

Dengan segala kudrat dan semangat yang telah dikumpul sejak semalam...
makanya hari ni terpaksa jugak la jaja tunaikan janji nak buat entry masakkan rimba..
walaupun mood still ke laut lagi..
kang kalau peram lama2 lagi la terkubur terus idea nak mengarang...

Bertempat dipadang sekolah jaja..hari sabtu lepas semua badan2 beruniform
seramai 20 orang setiap unit telah joint xtvt masakkan rimba ni...

Ada adik manis tu tanya...apa dia masakkan rimba tu?
okla adik manis...masakkan rimba ni ialah xtvt memasak yang kita lakukan
masa kita dok dalam hutan..just gunakan bahan2 semula jadi 
dr sekeliling kita jek..
kira macam ,macam mana kita nak survive bila tersesat dlm hutan la...
gitu2 la lebih kurang...

Setiap unit akan dibekalkan dengan 10 batang buluh,ayam,20 biji telur ayam,beras,
kentang, bawang,tepung,gula garam,teh uncang,aluminium foil 
dan sebiji kelapa....

Apa yang diaorang kena sediakan?

Masak nasi dalam buluh,masak ayam dalam buluh,rebus telur dalam buluh,
roti lilit,masak telur dalam bawang,masak telur dalam kentang ,masak telur
dalam tanah liat,bakar ikan masin dan buat air teh.

Cikgu2 hanya bekalkan bahan2 asas jek..
yang lain2 terpulangla kat bebudak ni nak bawak apa...
daun pisang,daun kunyit,pucuk ubi,daun kelapa..
tapi dengan syarat,tak guna peralatan2 yang dilarang la..
macam thn lepas ,siap ada bawak lesung batu...agak2 la kan..
lesung batu dlm hutan..
hehheheh
Pagi tu semua student berkumpul dulu mengikut unit masing2..
diaorang diberi taklimat ringkas dan bila dah selesai..baru la bahan2 mentah dibahagikan
kepada setiap unit..
pastu bleh la gerak ke lokasi yang ditetapkan...
bukan gi dalam rimba betul2 ek..buat kat tepi padang sekolah jek...
Jaja under kadet polis..tapi pakai baju pink plak..hehhe
bak kata nina..

Cik Jaja ni pakai baju pink dah macam geng puteri islam plak..
dua orang pengikut jaja yg setia ni harus la diangkut sama...
kalau angkut kakak dia jek..mau mengamuk lagi kat umah tu..

Dah gi kat tempat2 yang dah ditetapkan..
maka bermula lah tugasan masing2...TAPI
kalau dah nama nya bebudak sekolah kan...tetapppppp nak harap kan cikgu jugak.
pastu mula la jaja nak tinggikan suara jek..
bila jaja tanya semua kata dah bincang nak bawak apa, dah tentukan sapa nak buat apa..
tapi bila sampai masa..sorang pun tak bawak pisau..
sorang pun tak bawak surat khabar lama,sorang pun tak bawa 
tempat pemotong..
sakit betul rasa hati jaja ni...terus dapat marah percuma jek diaorang tu..
pastu baru terhegeh2 balik umah dua tiga orang gi amik pisau..

tu pasal barang..tang buat kerja pun sama jugak..
jaja ni dok ingat bila diaorang kata semua settle..makanya siap la kot 
bahagi2 tugas
rupa2nya semua tak tau sapa nak buat apa...
unit2 lain dah start buat kerja..tapi diaorang bleh dok tercongok lagi duduk2..
Eiii..tobat geram!!

Awak dua orang kupas kentang! awak dua orang kupas bawang! yang ni gi basuh beras
untuk masak nasi,buluh tu jangan lupa basuh sekali..
ayam ni dah gi basuh ke blom?? Awak dua orang ni buat roti lilit..
yang lain2 sediakan tempat untuk hidang makanan...

Ha!! kan cikgu korang ni dah membebel...

Zurin menggeleng jek tgk jaja membebel...

Tu yang aku meluat sangat dengan budak2 ni Ja..eksen kemain tapi kerja hampeh!
kita tgk jek macam mana diaorang nak buat...

Zurin pun sampai takde mood nak cakap dengan bebudak ni dah...

Dari jaja layan emo..baik la jaja gi melawat unit2 lain plak...
Unit KRS dan Unit PBSM...
Geng Puteri Islam tengah buat pangsuh manok
and cikgu Pandu Puteri dok tlg buat roti lilit...
Geng unit Kadet Bomba dan Unit KPA 3
Gambar atas tu kalau korang nampak bulat2 dlm aluminium foil..
tu la bawang ngan kentang..yang dah diletakkan telur kat blah dalam tu..

Unit2 lain tengok molek je semua buat kerja masing2...
takyah nak tunggu cikgu bagi arahan apa2..
masing2 dah tau masing2 punya tugasan...

Dah puas melawat..jaja pun balik semula ke unit jaja..
nak tgk gak macam mana progress nya...
Cikgu Anuar pi beli plak ayam dua ekor..
last2 terus buat ayam panggang....walaupun masin tapi budak2 ni bedal sampai licin...
Dalam kul 11 mostly semua makanan dah siap dimasak..
kena pk plak untuk hidang...
ada student jaja bawak buah betik..dan2 tu terus jaja bedal buat bekas hidang 
untuk ayam pangsuh...
tetiba jaja jd kreatif terlebih plak...buat ala2 bot gitu..
bebudak ni kagum kemain..padahal cikgu dia ni tak la se terror mana pun...
tapi serius ly cakap..ayam pangsuh yang bebudak ni buat..
hasil arahan dr jaja..(nak jugak menyelit)
memang sedap...mana la tak sedapkan..
sebab boh sekali barang2 seludup..ada serbuk lada hitam, 
serbuk ikan bilis maggi..
ada ajinomoto...mana la tak perfect rasanya kan...
boh plak daun kunyit ngan serai
lagi la naik bau... :p

Dalam kul 12 semua hasil masakkan dah siap..dan kena hidangkan plak untuk
semua hakim2 rasa...
yang ni hidangan unit jaja...
tak gaya apa bebudak ni hidang pun..laktak la..
tak sempat jaja nak tgk dah...
hakim2 dok merasa hasil masakkan....
Yang ni tak dan nak tanya..licin dah kena bedal dengan bebudak...
Ada yang hidang dlm tempurung..
hiasa plak dengan jantung pisang...letak hidangan dalam buluh....


Pengetua tengah dok merasa nasi...
dan urs truely ni pun nak la jugak merasa kan..
and my pebret is telur masak dalam kentang... :p
jaja rasa unit jaja jek yang buat bancuhan macam nak buat telur dadar then 
baru tuang dalam bawang dan kentang...sebab unit2 lain kebanyakkannya
boh jek sebiji telur tu terus dalam kentang ngan bawang tu..
a bit tasteless la kan...
kalau telur dadar ni ada lada..daun bawang pastu boh sket garam
 nak bagi berasa..
memang la sedapkan...

Dah habis sesi rasa merasa..para hakim yang diketuai oleh tuan Pengetua
dan para KB sibuk la mengira markah...
dan keputusan final akan diumum time perhimpunan KOKO hari rabu ni...

Kul 1.30 majlis pun tamat..dan kitorang pun balik la dengan kepenatan....
Maka selesai la xtvt masakkan rimba untuk tahun 2011

nak tgk xtvt masakkan rimba tahun lepas..
bleh klik kat SINI yek..

1 Beu-T Is Talking:

Citarasa Rinduan said...

oooo,.,inilah etry sebenar ttg masakkan dirimba..

jaja..kreatifnya depa...ala2 hutan..
serius nak kata, first time ayu dapat kenal pelbagai masakkan dalam bekas2 yang sedia ada

telur dalam kentang...mmg ayu tak tau macamana bentuknya..
tegok pic jaja..teringin oooo

Related Posts with Thumbnails