JaJa'Z Latest Stories

Saturday, May 15, 2010

Jom Memasak Ala2 Di Rimba...

Assalamualaikum
Jaja dah siap mandi, dah solat
maka dapat la jaja tunaikan janji jaja kejap tadi
nak upload semua gambar2
nak muntah rasanya edit gambar2 ni
sket punya banyak..adehhhhh
.
.
So, pagi tadi jaja bertolak dari umah dalam kul 8 pagi

Muka pun ceria, gembira lagi....
Sampai kat sekolah, apa hal kena makan la dulu
ketar dah perut ni tak makan mlm tadi
lepas pekena nasi lemak sebungkus...alhamdulillah lega :p
Sebelum aktiviti bermula
semua hakim2 kena la ditaklimatkan dulu
Muka khusyuk belaka2
taklimat oleh Cikgu Nazri selaku ketua program

Muka geng2 yang dah pekena nasi lemak
.
.
Aktiviti kali ni dibuat dipadang sekolah
dah namanya nak memasak kan
ala2 kat rimba plak tu
harusla masak kat tepi padang je
Pada sesapa yang tak tau
aktiviti 'masakkan rimba' ni kira macam
cara memasak kalau kita berada dalam hutan
macam mana nak survive masak
dengan gunakan benda2 semulajadi dalam hutan je
tapi disebabkan bukan dalam 'hutan'
ada jugak la menda2 yang tak sepatutnya ada pun digunakan semasa memasak...
Menu yang mesti diaorang semua sediakan :
Nasi masak dalam buluh
Ayam masak dalam buluh
roti lilit
telur rebus
telur bakar dlm tanah liat
telur masak dlm kentang
telur masak dalam bawang
ikan masin bakar
air minuman
So, korang layan la gambar2 ni ek..
Gambar memang banyak giler..tolong jgn muntah :p





Jaja, amy and armi



Sambil bebudak ni buat kerja,
hakim2 ni pun ronda2 la sambil isi2 markah
Tengah khusyuk bagi markah
Semua proses masak2 ni berlangsung sampai kul 11.30 pg
then bila dah siap
diaorang kena hidang apa yang dimasak tu plak
untuk hakim2 ni merasaJaja pun tolong2 la jugak bebudak ni menghidang
time ni kena kreatif2 kan diri la
baru la makanan nampak lebih menarik
Nak tengok hidangan bebudak kadet polis jaja?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Lawa tak jaja hias?
Kiri(atas): telur masak dalam bawang
kiri(bawah) : ayam masak dlm buluh (transfer masuk dlm aluminum foil)
Nasi, Telur dlm kentang(mcm sushi kan?),roti pintal,
telur bakar,telur rebus,roti bulat
dan ikan masin bakar
Nak tengok hidangan badan uniform lain ???
Hidangan dari KRS
Hidangan dari Pandu Puteri
Hidangan dari Puteri Islam
Hidangan dari Pengakap
Hidangan dari PBSM
Hidangan dari Kadet Bomba
Aiseyyy..tertinggal plak satu lagi
hidangan dari KPA 3
sorry ek..hehehhehe
.
.
Lepas semua hidangan dah dihidang
sampai la part yang memang dinanti2
part rasa merasa la..hehheheSesambil merasa dan bagi markah
.
.
Alhamdulillah, aktiviti semuanya berjalan lancar
student enjoy, cikgu2 pun enjoy...
walaupun penat tapi agak fun jugak aktiviti ni
nampak gaya maybe tahun2 akan datang akan jd xtvt tahunan plak kot!
lepas dah kira2 markah
student2 pun pakat merasa hidangan masing2
keputusannya, maybe isnin ni akan diumumkan...
Legaaaa..dalam kul 1 tadi boleh la dah balik umah
muka pun dah 'lunyai' semacam
badan pun dah bau asap je...
Tu la aktiviti jaja untuk hari ni
esok kena ke UMP plak untuk sambutan Hari Guru peringkat Kebangsaan
balik ni kena tido ni :p


6 Beu-T Is Talking:

Danial Ikhwan Jaafar said...

lawa amat hias makanan tu!
kreatif!

JaJa'Z said...

danial: akak ke? tenkiu..tenkiu...

Hizami Rahim said...

first of all,
tahniah kpd pengarah program.
aktiviti yg menarik.
best best.
hehe.
;)
pandai cikgu jaja hias.
kemas & simple,
nampak neat.
;)

JaJa'Z said...

hizami: menarik kan? nanti awak bleh bawak idea ni bila dah ngajar nanti..hehhehe.

hehhe..bebudak ni bab2 macam tu memang kreatif..cuba soh baca buku..terus terkulai..heheh

ChiLaBaey's said...

Mavelesssss..... Hasil masakan dan deco yang menarik sangat2.... :)

JaJa'Z said...

en chilabaey's: tq...hehehhe

Related Posts with Thumbnails