Dah lama kan jaja tak post entry masakkan kat blog ni..
kalau time cuti hari tu sket2 nak tayang gambo makanan jek...
maklum la , takde dah idea lain nak boh kat entry ni...
ni nama dia
Daging goreng tomyam...
cara nak buat senang jek..lebih kurang sama macam nak buat daging goreng biasa tu
cumanya jaja tambah paste tomyam NONA,serai dan daun limau purut..
rasanya tetap wallah....
dan ni plak...lauk yang Kak Zah bagi kat jaja
Asam pedas utara..
Selalu korang dengar asam pedas johor or melaka kan..
yang ni stail blah utara..
kuah dia memang cair..dah ala2 macam rasa kuah laksa sket2..cuma nya takde isi ikan je lah..
tumbuk bawang, lada ngan kunyit..pastu campak terus dalam periuk..
tambah air, boh asam keping, boh ikan ngan daun kesum..
jangan lupa garam secoet...
Jaja kalau makan asam pedas ni..memang banjir mangkuk jaja makan sekali hadap..
tak kuasa dah nak cedok sket2 kuah masuk dalam pinggan..
makan stail banjir lagi syokkkkk
Jaja'Z: Lama dapur tak berasap...
4 Beu-T Is Talking:
i org melaka so sgt la pelik bila tgk asam pedas utara,kalo ktorg mcm tu panggil asam rebus or singgang kot sbb kuah dia cair
asam pedas melaka wajib merah n pekatttttt!..hehe..
kalau mak mertua masak asam pedas, macam ni la upanya tapi dah tekak org johor, lagi tak pekat kuah rasa tak syok pulak..hehe
kak suzie, yup..ada orang panggil asam rebus..sebab kuah jenis cair...sebab dah dr kecik mama bagi asam pedas macam ni..so, mmg suka la..asam pedas yg pekat tu sedap jugak..tapi tak la bleh makan banjir2..
kak kniedaz. ..kalau dah utara mmg mcm ni la jaja suka jek sbb parent memang org utara..but yg johor pun mantop jugak..
Post a Comment