JaJa'Z Latest Stories

Monday, February 14, 2011

Picnic Di Pantai Sepat..

Last day on CNY holiday baru2 ni jaja ngan jenjiran yang lain decide
untuk gi picnic kat Pantai Sepat..
Ni semua idea Miza ngan Aina la, dah kul 7 malam on saturday evening tu
tetiba diaorang come out with the idea ajak pi picnic...
time tu la baru nak pilih picnic kat mana..nak bawak makanan apa..
nak pi pukul berapa...
sabar je la bebudak ni...mujur la tempat nak pi picnic tu dekat jek..
kalau tak, tak kuasa dah nak layan...

Makanya kul 10 pagi hari ahad tu..
bergerak la 3 family ke Pantai Sepat lebih kurang 30 minit naik kereta dr umah..
yang jointnya just family jaja(family? mcm la ramai sgt kan!),
family Cik Nazri Kak Zah ngan Family Cik Zaidi..
itu pun dah cukup meriah dah ngan anak2 diaorang...

Sampai2 jek kat Pantai Sepat, we all pilih tempat yang strategik...
hampar2 tikar then bawak keluar segala barang2 ngan bekalan
pastu bermula la sesi2 bakar2 ayam...
chef of the day..
ayam tu malam sebelum tu baru gi beli..terus Kak Zah sediakan bahan2 perap..
susun elok2 segala bekalan2 makanan...
Kak Zah, Aina ngan Kak Marina
Family Cik Zaidi Kak Marina ni dok kat lorong belakang umah jaja ngan Kak Zah..
tapi kalau bab projek makan2..memang selalu joint la...
Menu utama BBQ ayam ngan sosej..
Kak Zah bawa nasi goreng  ngan ikan pekasam..pergh!!! nikmat giler makan..
laju jek sodok nasi bila ada ikan pekasam ni...
Kak Marina bawak meehun goreng and jaja plak bawa sandwich sardine..
yang lain2 tu ada buah, makanan ringan..air...

Bila dah start makan..bebudak ni semua dah ketar2 kaki nak mandi...
apalagi, perut dah kenyang pastu semua serbu mandi laut...
Ditanam nya si Zairul ni..
Nina dengan gaya ala2 ikan 'dugong'
hahhahah
Bebudak ni memula main kat tepi2 jek..
mentang2 la pantainya landai..makin lama makin ke tengah
ombak pun bleh tahan la besarnya..
kalau dibiarkan makin menjadi2 plak bebudak ni...

Pastu apa lagi..
mak masing2 pun terjerit2 la panggil nama anak angan bagi mandi ke tengah!
Kan dah kena sound!

Tengah bebudak syok mandi tu...
tetiba jaja nampak kelibat seseorang berbaju merah tetiba masuk ke laut..
mandi2 laut tak hingatttt macam bebudak jugak..
Ish! nak kena orang tua ni..
dia pun sama naik jugak...

Abanggggg!!! Naiikkkkkkk!!! Jangan mandi tengah sangat!!!!

Hahahhaa..
jaja pun dah jd macam mak2 orang jugak..
tapi bukan marah anak..marah suami sendiri..bleh?? 
^___~
Ha, mujur mendengar kata...
tak padan dengan dah besar..ketar jugak kaki dia nak mandi laut...
beseeeeerrrr sangat tu!
Suka kemain la bebudak ni mandi..
selagi tak panggil naik..selagi tu la dok mandi sampai kecut2 badan...
mujur la jaja ni dah tak minat nak mandi2 laut ni...
Lawa kan..?
Actually kitorang suka Pantai Sepat sebab tak sesak sangat dengan orang
dan agak dekat la dengan umah kalau nak compare dengan 
Pantai Balok or Cherating
Walaupun air kat pantai ni tak la sejernih mana..but ok lah..
setakat nak melepaskan gian tu...
Urs truely pun nak la jugak bergambar berlatar belakangkan ombak2
 menghempas pantai kan...

tapi yang tak bleh tahan...
Ish! ish ish...
mak sapa lah ni ek..
hahhahahha
Kalau korang perasan la..pokok2 kat tepi pantai ni semua senget2...
agaknya masa tumbuh dulu dok kena tiup dek angin jek..terus jadi senget2 kan...
agaknya la....

Dah pukul 1 anak2 oiiii! tak nak naik lagi ke???

Lagi kuat panggil..lagi galak bebudak ni mandi...
sempat lagi buat istana Takeshi pasir...

Lepas dah kena sound berkali2,last baru la bebudak ni naik...
suruh pi salin baju dulu..lepas2 tu memasing perut dah lapar semula...
mujur la makanan banyak lagi...
Dalam ramai2 tu bleh plak si Miza tu tak bawak seluar salin..
sabar je lah..kena marah seposen dengan abah dia...

Hang nak mandi laut, tapi tak reti nak siap bekal baju awai!

Kan dah kena pakai kain batik..
mujur la mak tu bawak kain batik lebih..minah tu bukan setakat tak bawak suar pjg..
suar kecik, baju kecik gan towel pun tak bawak..
apa ke menda la minah ni...tah apa la yg dia isi dalam bag dia tu...
Dalam kul 2.30 ptg jugak baru kitorang semua bertolak balik ke rumah
 dengan muka masing2 dah keletihan...
walaupun penat tapi seronok sangat2..bermesra2 dengan jiran2 setaman...
insyallah lepas2 ni akan ada lagi episod ke dua entry picnic2..
tapi kena plan picnic kat tempat lain plak..

Salam Maulidur Rasul untuk semua...
malam ni jaja ngan jenjiran ada party sate..makan lagi!

9 Beu-T Is Talking:

azila said...

sonok bila dgr selalu buat majlis mkn2 ngan jiran2 suma..nak dok berjiran ngan jaja gakla gini:)

JaJa'Z said...

meh zila meh...ajak ben sekali..alang2 dia nak gemuk hari tu kan..kita bagi dia makan lagi dasyat..pastu sakit kepala tahap gaban sebab darah tinggi naik..hehheh..pastu zila, bleh kita kongsi2 hasil tanaman...

dieya said...

waa besh nyer bercanda di pasiran pantai! masa gi KB itu hari just celup2 kakli jek.. takde mandi manda or piknik2..

lama tak main tanam2 org kat pasir. nnt dieya kalu datang kuantan nak ajak thumbenina and miza tanam cik jaja.. ngeheheheheee!!!

mzhany said...

jaja, seronok nya berhibur ramai ramai..besh

Citarasa Rinduan said...

jaja..
ayu datang dengan geng2 GEGAR.......

peeh.....picnic....bestya.

Mamamya said...

iskh..akak dah lama x pi pantai jaja..sejak afiqah kene asthma kami mmg di larang keras oleh tuan kmdo...dah x blh nak bercanda di pasiran pantai....uhuks...

kesian kami kan.....

bab makan2 dgn jiran ni mmg I jeles sungguh lah...x der plak post utk kmdo kat kuantan yerk...nak jer berjiran dgn korang semua... :D

JaJa'Z said...

Dieya: cait!!! takmo la..akak ni dah la mudah lemas..tapi ada gak kelakar hari tu..miza suruh aina kambus dia..sampai sudah tak kambus2 sebab perut besar sangat..nak tergelak jek..dah la tengah panas..heheh

JaJa'Z said...

ayu: thanks ek....

JaJa'Z said...

kak lieya: kalau bebudak tu jenis ada sakit2..sian gak nak bagi mandi2 laut ni..kang teruk ke..lagi susah hati kan...

akak kalau tetiba kena tukar kuantan, meh dok dekat2 ngan umah jaja yek...

Related Posts with Thumbnails