JaJa'Z Latest Stories

Thursday, December 9, 2010

Demam Planting Zucchini...

Ni dia progress pokok zucchini kitorang..setakat yang semaian pertama ni..
hanya sepokok jer yang bercambah..
kemain panjang batang pokok zucchini ni naik...so far dah keluar daun yang ke tiga..

Bila tanam pokok2 yang takde kat Malaysia ni..
mula la dok pk..besar mana pokok ni membesar..pokok ni memanjat ke..
nak kena pancang kayu ke..bila masa nak petik buah dia..baja apa yg sesuai..
nak kena siram air banyak ke...
yang paling banyak tanya, En Zack la kan..dah dia yang menanam nya..

sket2 dia suruh jaja search kat internet..

Ja, cari la pasal pokok zucchini..tak pun awak tanya kat Kak Mynn tu..
abang takut tak jadi jek..sayang la...

Sebagai isteri yang taat..jaja pun cari la gambo2 or web pasal planting zucchini ni..
then tunjuk kat dia...
En Zack punya laaaaaa ghairah tgk pokok zucchini kat internet...

Ish..besar pokok dia Ja...tak memanjat rupanya pokok ni Ja..
Banyak buah dia Ja...Buah dia semua tumbuh kat tengah Ja...Syok nya Ja....
Tak sabarnya Jaaaaa....

Ishhhhh!!!! serabut betul mamat ni...tengok gambo pokok zucchini syok bukan main..
macam tengok gambo pompuan pakai baju renang plak dia punya excited!

Last2 dia search sendiri..!
korang nak tau dia cari apa???

Ni ha! video macam mana nak tanam pokok zucchini ni...
Selagi tak membesar pokok zucchini kitorang tu..hari2 la dia mengadap kat youtube
dok search menda alah ni..

Hai pokok zucchini ku..membesarlah kau bagai johan ek..
tak sabar rasa nak main petik2 sayur lagi macam dulu...

Jaja'Z: Berbakti pada tanah, hasilnya kita merasa...

10 Beu-T Is Talking:

lemongrass said...

Hikhikhik...lawak lah En Zack. Sgt2 teruja tengok video tanam zucchini kat youtube (mcm Jaja kata mengalahkan tengok pompuan berbikini, hehehe).
I pun tanaman yg I tak pernah tanam, google youtube aje untuk tengok caranya sbb senang nak belajar kan :-).
Caiya lah En Zack! :-)

JaJa'Z said...

kak mynn: tu la pasal..layan kerenah mamat tu..macam layan kerenah budak kecik jek..nak tu nak ni...layan kan je la...bagi dia puas hati...ni radish pun dah naik daun ketiga...so far carrot tak menjadi lagi..lettuce pun dah naik...nanti2 lagi la dia excited..habis segala menda dia nak google...

kasih suci said...

wah semangat betul en Z tu ye...bagus2...x sabar nk tgk pokok tu membesar dan berbuah...

My Bloggie ! said...

kak first bace entry ni. xtgk bawah lagi. kite da search dulu ape bnde ni?? hehe laa rupenye bnd ni. huhu x menjalar laa. macam sedap jek rupenye. nak try beli laa. btw. gud luck kak jaja n en zack !!! :p

azila said...

adeh....ni rasa nak tambah hasil tanaman nih:)

JaJa'Z said...

kasih: akak lagi tak sabar ak tgk dik..pagi2 jek sure gi terjah kebun dulu..

JaJa'Z said...

isma: ada ke dik yg beria nak beli ni..akak rasa zucchini ni jarang ada jual kat malaysia ni..sebab kita2 ni memang jarang makan..tapi kalau jumpa try la ek...

JaJa'Z said...

zila: sila2..jangan tak tambah..bagi penuh kebun tau!!

Lelord said...

huhuhu ape nak tanam ek kat qatar ni...

JaJa'Z said...

kak lela: ada tempat ke nak menanamnya..balkoni luas tu..bleh dah cuba2 nak menanam..tapi dlm pot la..

Related Posts with Thumbnails