JaJa'Z Latest Stories

Sunday, October 3, 2010

Pra Open House Taman Tunas Mahkota

Open house nya hari sabtu kul 8.30 malam
tapi segala kerja dah start buat kul 3 petang hari jumaatnya lagi..
segala persiapan makanan, dan peralatan semuanya kat umah jaja
petang jumaat tu kitorang dah start goreng kacang,rebus ketupat,potong daging
kupas segala bawang2, prepare segala bahan2 untuk rendang

Sebelah malam hari jumaat plak,geng2 lelaki dah start pasang khemah kat tepi umah jaja
kitorang kat dapur plak bz dok asingkan kulit kacang tanah
untuk dibuat kuah kacang...
hitam2 la jugak tangan masing2 malam tu..walaupun penat but it was fun
Pagi sabtu jaja kena ke sekolah untuk majlis aqiqah(pic will upload later ok)
so, pagi tu jiran2 semua siapkan rendang dan kuah kacang dan
geng2 memasak lelaki plak prepare bahan2 untuk buat nasi minyak, ayam merah ngan dalca..
Geng2 kena buat lemang pun dah ready membakar lemang2 berbatang2

Lebih kurang tengah hari jaja balik dr sekolah,rendang dah siap dan kuah kacang still
dalam proses memekatkan kuah...
geng2 lelaki plak lepas zuhur dah start memasak...
sebelah petang, kitorang semua mula potong lemang, nasi impit dan buah2..
alhamdulillah, ramai jiran2 yang datang menolong..
Petang tu jugak geng2 lelaki yang bertugas bahagian persiapan tempat dah
siap sedia siapkan tempat makan dan tempat2 duduk untuk semua tetamu
termasuk setting meja makan untuk tetamu VIP..

Yang bertugas dibahagian air pun dah ready
dan menjelang maghrib,makanan pun dah siap disusun dikhemah2 tetamu..

Corat Coret Pra Open House

Biasa lah kan, sebelum majlis bermula lagi segala macam masalah dtg
terlalu banyak rasanya ketidak puasan hati timbul
terutamanya terhadap orang2 yg sepatutnya bertanggungjawab menjayakan majlis ni
  • Asalnya hanya nasi minyak,ayam merah,dalca ngan acar jek yang dimasak kat area blakang umah jaja, tapi bila sampai masanya...SEMUA makanan masak kat sini.
  • Dapur dan tong gas tak mencukupi gara2 semua makanan disediakan pada satu tempat jek,sampaikan Kak Zah pun terpaksa 'derma' dapur dia sendiri.
  • Individu yang sepatutnya termasuk AJK2 tertinggi Jiranita tak 'tunjuk muka' langsung dlm bergotong royong menyiapkan bahan2 masakkan mahupun memasak.
  • Orang yang beria 'offer' diri dalam meeting nak sediakan kuah kacang hilang tak tunjuk muka langsung tapi datang time makan2 tanpa rasa serba salah sebelah malamnya.
  • Hampir 98% orang yang menolong didapur adalah dr penduduk lorong 7 iaitu lorong jaja sendiri..yang lain plak bersenang lenang diumah.
  • Dek kerana bengang,ada jiran jaja yang mencadangkan untuk menukar header banner dr 'Jamuan Hari Raya Tmn Tunas Mahkota' kepada 'jamuan Raya Lorong 7,Tmn Tunas Mahkota.
  • Orang yang janji nak setting meja VIP pun tak nampak muka sebelah petangnya sampai 'bidan terjun' terpaksa mencari set2 pinggan mahal2 untuk digunakan kat meja VIP.
  • Dah masuk waktu maghrib,Jaja dan beberapa orang jiran terpaksa berjalan kaki mencari sendiri bekas buffet tambahan sebab alatan disewa tak mencukupi.
Aduihhhh..banyak betul dugaan
tu baru dugaan sebelum majlis....belom lagi dengar semasa majlis plak...
Tungguuuuuuuu!!!!!

Jaja'Z: Tahun depan pencen!!!

6 Beu-T Is Talking:

Lelord said...

biasa la jaja yg berjanji bagai nak rak pastu ilang....xpe la ni pengalaman kan

pasni tau dah sape yg beria2 tu mmg xleh pakai lenkali

dieya said...

ish2.. mencabar kesabaran sungguh! bila dah ramai2 tu macam2 laa perangai ek?

esok ada open department at office. hopefully makan sedap!

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

kan....cite bagai nak rak..tibe masa muka tak tunjuk..ape kes??? haha

sabar kakak.

JaJa'Z said...

kak lela: bukan kitaorang nak berkira..tapi ajak2 sendiri tak ada...balik2 muka ni jugak yg buat kerja..masak untuk satu taman bukannya sket2 punya masak..

JaJa'Z said...

dieya: sebab ramai sangat yg cakap tak serupa bikin...memang sangat ajak2 yang lepas tangan..tu yg bengang sangat tu...

JaJa'Z said...

linda: tu la pasal..sampai kesudah orang2 ni dok perli.'sedapkan kuah kacang cik TUT'...

Related Posts with Thumbnails