JaJa'Z Latest Stories

Wednesday, August 15, 2012

Mood Masak dah Kelaut..

 Dah nak hujung2 Ramadhan ni...
mood jaja nak memasak memang la tak berapa nak ada dah...
penat nak pk apa nak masak satu hal..penat nak dok kat dapur pun ye jugak..
tu yang kadang2 tapau lauk bazar ramadhan jek...
tapi semalam jaja mengidam nak makan something...

Tetiba pagi2 buta semalam terliur nak makan pajeri terung..
dok terbayang2 jek makan pajeri terung dengan ikan goreng panas2...
huishh..gilo betul lah...
jadinya bila ada menda yg teringin nak makan..
roh nak memasak tetiba datang la kan...
cuba kalau takde apa2 yg diidamkan..mau melepek jek balik umah lepas kerja tu...
heheheh

Jadinya lepas balik sekolah semalam...
jaja pun terus je lah zassss ke kedai cari bahan2 nak buat pajeri terung...
terung ada..ikan pun segar..jaja beli pelaling dan cencaru..
pastu amik udang and sotong sket...

Petang tu jaja pun godek2 la...
and dah selamat pun berbuka dengan lauk pajeri semalam...
berselera kemain..habis nasi sepinggan...

Gambo pajeri terung tak teramik plak semalam..
ekekkeke

disebabkan En Zack tak makan sangat pajeri2 ni..
jadinya jaja masak lauk tambahan lain untuk dia..kang dia kata ...
jaja masak ikut tekak jaja jek..dah jd cerita lain plak kan...

So, untuk En Zack jaja masak lauk ni..

Sotong Masak paprik Pedas...
nak buat senang jek..
jaja just tumis bawang merah and bawang putih yang diblend sampai wangi..
pastu masukkan cili boh..
masak lama sket sampai lada betul2 masak...
masukkan air,boh kicap and sos tiram..campak serai, daun limau purut..
last sekali masukkan sotong and perasakan...dah siap...
if nak kuah pekat ..masak kuah tu lama2 sket..sampai jd pekat then baru masukkan sotong..
dan first time jugak semalam jaja masak sotong ni sekor2...
actually tu sotong jarum..sotong jarum ni jenis sotong kurus and panjang...
tapi bila dah dimasak..semua jd kontot2..ekekekke
tu tak potong..kalau potong kecik2..tak tau la dah kecut tinggal besar mana jek..
makan pun tak puas , ye tak...

lauk tambahan lain, jaja bakar daging bbq style...

jaja guna resipi daging bakar yg jaja pernah buat sebelum ni..
pastu En Zack minta bakar kan sket udang...
jaja ok jek..campak je udang tu dlm bahan perapan daging...
sedap je makan...

tukar channel

Hari ni hari last sekolah...yehuuuuuu :p
walaupun bebudak ni dok exam lagi..but masing2 mood raya tu dah sakan dah..
agaknya nak menjawab pun dok teringat kuih2 raya je kan...
hehehhe

korang2 dah cuti gak ke?


2 Beu-T Is Talking:

dieya said...

ish.. apasal laa sekolah je cuti.. kalu bagi sektor swasta skali cuti kan besh.. happy cuti2 k jaja.. tambah lagi dua tiga jenis kuih raya!

KakNi (CikNi Ahni) said...

Saya suka kat blog jaja ni byk gmbr makanan, so baleh gak bagi idea nak mkn pe utk iftar. tapi meja kami yang setiap hari penuh dgn mknn psr ramadhan tu dah bertukar jadi mknn western pulak, semlm piza, sahur tadi mcD, hari ni maybe KFC pulak kot.... heheheh....

Related Posts with Thumbnails