JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, July 31, 2012

Selera Merudum Jatuh...

Tak tau la pasal apa..sejak mula puasa hari tu lagi..selera ni semakin teruk...
apa2 yang nampak depan mata ni..sket pun tak terliur..
kalau sebelum2 ni..kemain lagi..
nak2 lagi kalau gi pasar ramadhan..segala menda nampak sedap..
kuih yang keras macam batu pun nampak mcm sedap bukan main lagi...
tengok ayam percik pun terliur2 sakan...

Tapi Ramadhan kali ni memang selera betul2 tumpul...
kalau time berbuka..makan lima enam suap..pastu dah kenyang...
padahal minum air sebelum tu takde lah byk sangat..
kalau kuih yang beli tu banyak tu..dan esok tu banyak tu lah jugak tak berusik..
sampaikan nasi yang jaja masak..hari2 asyik terbuang jek...

Itu time berbuka..tak kira lagi time sahur..
time sahur lagi terukkkkkk
makan sesuap dua..pastu dah tak lalu dah...
mula la tangan ni dok main kuis2 nasi dalam pinggan...
nasi yg dalam mulut plak siap berpuluh2 kali kunyah tak tertelan2 jugak..
last2 jaja stop je makan...

Tapi kannnnnnnnnnnnn....
En Zack plak...berbuka ke..sahur ke..tetap jugak dia licin habis makan sepinggan..
jaja ni siap tanya En Zack lagi...

Macam mana abg bleh habis makan sepingggan time sahur ek..
berselera jek saya tgk...

korang nak tau apa En Zack jawab?

Dia kata...dia LAPAR time sahur...
humangaih..orang sedap layan mata lagi..tapi mamat tu bleh kata lapar...
patut la sepenuh pinggan letak sah2 licin lepas tu...
bini dia ni jugak terkulat2 nak menghabiskan nasi...

Semalam menu berbuka, jaja buat spagetti untuk jaja..
dan untuk En Zack dia just makan leftover lauk berbuka semalam..
gulai ikan masin ada lagi..udang kicap ada lagi..
cumanya dia just beli ikan keli goreng jek untuk tambahan lauk..

Ingatkan bila buat spagetti, makan jd laju la sket..
emm..sama je lah..makan lima enam suap..pastu dah berhenti..
tak lalu langsung nak telan dek tekak ni...

Korang plak macam mana?
makin berselera or sama je kes macam jaja?

Nampak gayanya jaja kena cr menu yang dapat menaikkan selera ni..
emm..apa lah tu yek...

hari ni takde tayang menu makanan...tp kita tayang gambo air plak..
heheheh

En Zack tetiba nak minum air ni plak..
dia kata teringat kenangan kitaorang lepak2 kat Old Town sesambil minum air ni..
tapi kalau untuk En Zack mestilah versi air panas...
mamat tu bukannya minum air batu...
tengah hari panas terik pun dia bantai minum air panas jugak...
hehehhe

Teh O Lemon Madu..

Senang je nak buat...
korang buat teh O macam biasa2 buat tu...
perahkan lemon dan masukkan madu lebah...jaja just beli madu dr supermarket jek..
nak guna yang ori memang tak la...

Ada yang nak mencuba???

5 Beu-T Is Talking:

dilazfamily said...

sedap yer air teo lemon tu.
Selamat berpuasa dan salam perkenalan

Messy Mummy said...

En Zack minum air panas jer? Aiihhh mcm pompuan nak awet muda jer.. Tp kalau kita2 boleh tiru bab tu mmg hebat. Dulu mm mm tuh gak tp sejak ada Laiqah terus x mampu nk bertahan. Huhu

Bab mkn tu ssh nk ckp la kjaja.. Umi mm pun mcm tu kalau puasa... Time buka 4-5 suap dan sahur air jer.. Hopefully kjaja boleh mkn lebih lepas nieh.. Maybe benda2 pedas boleh naikkan selera?

AiNuN FaUzI said...

Nampak sedap je air tu.. Akak xde selera nk makan ea?? Maybe xjmpa mknan yg betul2 menaikkan selera akak kot... =)

Mamamya said...

akak ni pun jaja...nasib baik lah mengenangkan ada bby dalam perut...klu ikut hati mmg x brp lalu nak makan... kdg2 smpi kene marah2 dgn kmdo,buat juadah b'buka pun selalu tanya kat anak2 n kmdo apa yg dia org nak makan..akak ikut jer...

tu yg smlm try buat gyoza..kira mcm 'ringan'lah nak makan...nasi lemak tu afiqah yg minta sbb dia dok complain pakcik yg jual nasi lemak kat simpang nak masuk sekolah dia tu dah x jual nasi lemak lagik (ye lah bulan pose mana ada org jual sarapan...heheheheee)

KakNi (CikNi Ahni) said...

sian nyer jaja, tak lalu mkn tak pe tp jgn x mkn smpai kesihatan terganggu tau. elok lah amik supplement (contoh nyer vitamin b kompleks) untuk cover nutrition yang tak cukup dlm bdn sbb x lalu mkn tu.

Related Posts with Thumbnails