JaJa'Z Latest Stories

Sunday, July 22, 2012

Berbeza Betul Ramadhan Kali Ni..

Selalunya kalau puasa..tengok apa2 makanan pun semuanya nampak sedap jek..
tgk ni nak..tgk tu nak...
sket2 rasa terliur jek...pastu mula la kepala pk nak makan macam2...

But puasa kali ni tak tau lah kenapa...
bila time berbuka tu..rasa membuak2 nak makan tu tak ada sangat..
tak tau la kalau  sebab badan tak penat sangat..
kot2 esok dah start kerja badan jd penat and perut terasa lapar plak..
tak tau la kan...

Hari ni sama macam semalam..jaja cuba siapkan menu utk iftar awal sket..
kul 4 jaja dah bleh rileks..tinggal nak goreng ikan je dekat2 nak berbuka nanti..
Hajat hati, nak la jenguk2 pasar ramadhan...
tapi lepas solat asar..guruh dah berdentam dentum..
langit pun dah mula gelap...
so, terpaksa la jaja batalkan niat tu...
kang buatnya tengah syok2 round pasar ramadhan, hujan plak turun..
puas plak nak berlari balik umah...
jadinya, kita beli kuih dekat2 umah je la...esok2 plak la kita ke pasar ramadhan..

Jadinya lepas pk2 nak masak apa...
last2 jaja buat menu ni jek untuk berbuka puasa td...

tekak terasa nak makan rendang ayam...
untuk En Zack jaja masakkan dia sambal sotong dan ikan cencaru bakar...
sebab ayam2 ni dia kureng sket...
dan tambahan, jaja buat sket bubur nasi daging...
bubur ni jaja saje je standby untuk bersahur..sebabnya setakat dua hari sahur ni..
memang tak lalu langsung makan nasi pagi2 buta...
jaja just lalu makan sesuap dua jek..pastu dok main kuis2 je lah nasi dlm pinggan...
harap2 ada bubur ni..pagi esok dapat la makan lebih sket utk tenaga...
esok kan dah nak ke sekolah...

Esok dah sekolah! tak bleh dah nak tido semula lepas sahur... :(
#Buruknyaperangaikauweh!

8 Beu-T Is Talking:

Lelord said...

Akak pun x lalu sgt mkn nasi...tp ni kang utk sahur dh plan ns goreng daging. Akak dok umah ok lg sahur x berat sian le kat darling nk kije kan so wat kan la ns goreng....alhamdulillah ramadhan ke-4

ieda said...

sedapnyaaaaaaaaa rendang jaja tuu
akk kalau sahur memang amik shake HL lahh .. alhamdulillah bertahan ..
dah tahun ke 3 bersama herbalife

rajin jaja masak rendang ayam .. akk sampai skrg x pandai sbb selalu mak yg buat.. hurmm kena belajar lah nie ;)

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Jaja..

Akak pun tak pergi lagi Pasar Ramadan, baru hari ini sementara tunggu Yaya balik sekolah, tengok2 & jenguk2.. hehe

JaJa'Z said...

kak lela..tu lah..mujur laju sket makan td bila makan bubur..berisi la jugak perut ni..kalau makan nasi memang tak selaju mcm tu punya lah..

JaJa'Z said...

kak ieda..maybe sebab akak dok ngan mak..jaja ni dok jauh dengan family kena la belajar buat rendang..sesekali terasa nak makan, bleh je buat...

JaJa'Z said...

sama kita kak yus..insyallah kalau rajin nak menjengah gak petang ni..heheh

KakNi (CikNi Ahnie) said...

Saya suka masak masa sahur tapi rasa macam tak berbaloi pun ada sebab bukan main lagi penat masak tapi nasi setakat 1/2 senduk je orang dlm umah sy ni mkn. Saya sendiri confirm lah 2-3 senduk, patut lah lebar jer semacam badan nih...

JaJa'Z said...

kak Ni...jaja ni tak mampu la nak bangun pagi and masak pagi2 buta..kecuali kalau plan nak buat nasi goreng..baru jaja sediakan pagi tu..if not, just panas2kan lauk je la..just berdua je kak ni..ala kadar cukup la..

Related Posts with Thumbnails