JaJa'Z Latest Stories

Friday, June 8, 2012

Projek Makan2...

Lepas balik drpd short holiday tu...memang la sangat2 bz kami berdua ni..
bukan bz apa pun...
En Zack dok still demam on and off..jaja plak dah kena batuk2...
pastu adik beradik En Zack ramai balik kuantan..
so, bz la jugak kami berdua ke umah mak En Zack..
weekend tu plak menghantar pengantin lelaki ke Pekan...
balik dr kenduri menghantar pengantin..malam tu gi plak semula ke umah MIL
sebab adik beradik En Zack buat BBQ...

Huishh..tak berhenti2 jalan...penat sungguh rasa...
tambah plak dengan cuaca skang ni yang sangat2 la panas....
lagi la buat rasa badan ni lemah semacam...

Masa bbq ramai2 dengan family En Zack...
kak ipar jaja ada sediakan yong tau fu...buat sendiri tu...
yong tau fu ni kekuatan dia pada kuah nya jek...if kuah sedap..sedap la yong tau fu tu...
if tak..memang tak sedap la...
so, kuah yang kakak ipar jaja buat pada jaja memang dah kena sangat2 dah rasanya...
cukup pedas, manis, masin...ada kacang..ada bijan....

Jadinya disebabkan banyak berlebih...
jaja pun tapaula sket bawak balik umah yong tau fu ni..
and jadi kan projek makan2 ngan family kak zah plak...

frozen food tu kita bleh beli jek ikut apa kesukaan kita...
skang ni senang..kat Giant pun ada jual frozen food tu..
just amik, timbang and bayar jek...

tapi kali ni jaja tambah satu lagi bahan...
iaitu sotong kembang....
tapinya bleh tahan mahal gak sotong tu..sekilo pun berbelas2 ringgit...
patut la kalau beli kat pasar malam mahal yong tau fu ni..
sebabnya jaja suka amik sotong kembang tu banyak2..
hehhehe 

ni dia kuah yong tau fu...

insyallah resipinya nanti jaja letak dlm next entry yek...

tengah hari tu kami semua lunch ramai2 kat umah Kak zah..
dia masak kari ayam kampung 2 ekor..
dengan ikan bakarnya lah...macam2 lauk ada...
so, bila kari ayam banyak lebih..jaja suggest Kak zah untuk buat roti jala petang tu...
jaja buat yong tau fu and kak zah plak dengan roti jala dia...

akhirnya menjadi juga plan makan2 kami petang tu....

kenyang makan lunch pun tak habis lagi..petang tu kami melantak menu ni plak..
sampai sengkak2 perut ni membawak ke malam...


tapi tgk sekali lagi...lapar la plak rasa... :p

roti jala yang sedap!!!!

6 Beu-T Is Talking:

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Aduh...sodapnya Yong tau fu...tingin pulak tekak ni nak makan...huhu...

JaJa'Z said...

YM..nanti jaja boh resipinya..YM bleh try buat sendiri jek ok...

Messy Mummy said...

yong tau fu!! dah lama sangat kot tak makan. g pasar malam main jeling2 jer.. Tapi mm mmg ada fav gerai. Kalau tak selalu jmp kuah yang tak sedap... dun like lah... mm lagi suka kalau ada yg ala2 kue tiaw dgn kangkung.. Owhh... teringin.. Hr jumaat nie.. mcm pasar mlm memanggil- maggil jer.. hehehe

JaJa'Z said...

MM akak pun suka letak kangkung and yg mcm kue teaw tu..tapi menda alah tu tak tau nak beli kat mana...sedap kan...uish...

Cik Suheela said...

terasa rindu nak makan yong tau fu...huhuhu

dieya said...

dieya pun sama cam MM, lama dah tak makan yong tau fu. susah nak jumpa yang bebetul sedap. selalu tengok gambo kat blog kak lieya. nnt nak cari laa kedai kat melaka tu.

Related Posts with Thumbnails