JaJa'Z Latest Stories

Thursday, May 24, 2012

Roti Paung...


Jaja rasa pada sesiapa yang biasa dengan jalan ke Kuala Terengganu...
sure tau pasal roti paung ni...

Memula tu jaja heran gak akak2 ni dok sebut roti paung...
paung??

Punya lah rasa mcm pelik semacam..jaja siap tanya..
paun ke paung kak?

Rupanya paun..tapi bila dah 'diTerengganukan' jadilah paung.. :-)

Masa on the way balik Kuantan lepas habis kursus tu..kitaorang decide untuk balik
ikut jalan pantai...
memandangkan masa nak gi Terengganu sebelum tu kitaorang ikut jalan Ajil-Kuala Berang...

Kalau sepanjang jalan dr Kuala Terengganu tu..memang la banyak sangat2 orang berniaga
kat tepi2 jalan..macam2 ada...

Kitaorang ni pun siap berapa kali berhenti nak menyampai ke Kuantan tu..
memang berasap2 montot dok dlm kereta...
selalunya bleh sampai Kuantan dalam 3 jam lebih jek..
tapi ni bantai sampai 6 jam...
punya lah menyinggah sakan kitaorang ni...

Memula singgah beli keropok lekor kat Kelulut...pastu berhenti beli air nira kelapa plak..
lepas tu tengah syok2 jaja layan jiwang...
aisehhh..berhenti lagi...siap terlajak lebih kurang 50 meter..
siap sanggup undur kereta lagi tu..
semata2 nak beli roti paung...

makcik ni berniaga tepi jalan jek...
siap ada pengadun,oven besar lagi kat dalam tu..
dia usahakan dengan orang2 kampung dia rasanya..

Jaja ni memula malas la nak turun beli...
last2 bleh plak tersangkut sekali..
dah kakak2 ni pun dok hasut jaja cakap sedap2 roti paung ni..
last2 jaja pun beli la...

ni dia rupa roti paung tu...
macam2 jenis ada..ada inti kelapa, kaya, kacang merah..
yang campur2 pun ada jugak...
so, pilihan jaja roti paung inti kacang merah ni...
nak try la kiranya kesedapan roti ni..dah la tengah panas2 lagi...
harganya memang la sangat2 murah..
RM2.50 jek...and ada lebih kurang 15 biji roti2 kecik tu.. 

sekali bila dah makan...masyaallah....sedap bukan main...
rotinya lembut..inti pun sedap...
menyesal plak jaja rasa sebab beli sebuku jek roti tu..

Jaja ni tak sedar pun sambil borak sambil makan...
mujur la teringat gak nak simpan sket untuk En Zack..
kalau tidak..licin jaja kerja kan...
ekekke

Tapi sayang seribu kali sayang...
masa sampai Kuantan..sebab dok sibuk angkat2 barang..roti tu tertinggal kat blakang sit..
takpe lah..takde rezeki...

Untuk sesiapa yang ke Terengganu...
jangan lupa stop and beli roti paung ni yek...
kalau tak silap jaja gerai ni area2 Rantau Abang...
^___~

11 Beu-T Is Talking:

Zue AnnaLeeya said...

haaaa... kan dah jatuh chenta tuh... hehehe
tp mmg tak dinafikan mmg sedak sgt2...
kaloh roti hok beli kedai....

Citarasa Rinduan said...

kena cari nie.. nampak gebu

teratai said...

makanan feveret time balik kampung...sedapppnyalah!

εïз mummyHaza εïз said...

heheheh klu kat Tapah, Perak, roti paun tu roti macam gardenia tapi x dek chop ape2 pun, beli direct dr kedai roti...

dieya said...

kelakar laa nama dia.. paunggg.. mcm bunyi org kena lempang pulak

i know there's pound cake (kek pound), so mungkinkah roti paung = pound bread ???

JaJa'Z said...

kaka zue..betul2..sedap sangat2..memang dah jatuh cinta pun..nak kirim kat cikgu yg balik ghanu suruh beli..

JaJa'Z said...

ayu..kalau berkesempatan gi..bleh cari yer..

JaJa'Z said...

kaka teratai..ni sah2 wajib beli time balik kg yer...hehhe..sedap kan..

JaJa'Z said...

mummy haza..kalau blah2 utara..roti paund ni mcm roti benggali..roti kosong yang sebuku2 tu diaorang jual..tapi yg versi terengganu ni sedap..ada inti..

JaJa'Z said...

dieya..its actually pound , but diterengganukan tu yg jadi paung..heheh u should try it once...

ita citot said...

sedapnye! (^_^)

Related Posts with Thumbnails