JaJa'Z Latest Stories

Thursday, January 19, 2012

Menu2 Biasa....

Sebenarnya hari ni nak cerita pasal attend wedding sepupu..
tapi tulah kan..malas plak rasa nak mengarang bagai..
insyallah jaja akan buat kemudian..

Hari ni punya entry jaja just nak tayang beberapa menu yang jaja masak..
tapi kebanyakkan nya menu2 ulang tayang je lah...
tapi dah peranagi lepas masak mesti nak amik gak gambo...
so, layan kan je lah ek...

Ni breakfast last week...
tak tau nak makan apa..so, jaja buat mushroom sup jek..
tapi sup nya tu dr dalam tin jek...
tak kuasa nak buat from scratch ..dasar pemalas kan jaja ni...
tuang je dlm periuk,boh sket air..biar mendidih sket..hidang and tabur sket dried parsley..

Ni plak menu tak-menahan-perut-sbb-lapar-giler!

Jaja balik sek hari jumaat last week..tgn dah ketar2 sbb lapar...
nak tunggu En Zack utk makan skali..lambat lagi..
sbb kena tunggu dia balik dr solat jumaat dulu...
jadinya bahan2 dah ada..terus jaja zassssss buat...
lepas jaja pekena 2 ketul tortilla ni...terus tersandar sebab kenyang..
heheheheh

Menu ketiga ni plak...menu first time jaja masak..
kebetulan balik kg hari tu mama ada buat..and rasanyamemang sedap..
so, lepas balik tu..jaja plak try buat sendiri...
alhamdulillah menjadi jugak...

Ni dia Gulai tumis darat terung dan ikan talang masin..
insyallah, akan jaja buat entry resipi untuk menu ni nanti yek...


opsss..terlajak plak gi upload menu ni..ni bukan dr dapur jaja...
tapi Kak Zah yang bagi...
Gulai kambinnnnnnn :p

Dah puas makan nasi biasa...tekak ni tetiba rindu nak makan bubur nasi daging...

Bila makan bubur ni..terus jaja teringat kat seseorang NI...
nanti2 jaja buat..kita makan sama2 yek..b4 u pindah.. :(

Time ni daging segar takde..last2 jaja bantai guna daging cincang jenama Ramly tu jek..
yang penting..nak gak bubur daging ni..
makan plak dengan ikan bilis rangup....memang la sedap sangat2....
seperiuk besar buat..semuanya jaja taram sorang2 makan sampai ke malam..
En Zack ngada2..dia mana makan bubur2 cenggini..
bluekkkkkk :p

Ni pun menu tak menahan lapar gak...
baki daging cincang buat bubur tu..esok nya jaja buat plak menu ni...
tapi gatai2 gi beli vermicelli...rupa2nya halus sket dr spagetti..tapi taram jek..
dan menu ni jugak tidak disentuh oleh suami ku..
nampak sangat la masak ikut rasa sedap tekak sendiri..hehehhe

Last week..terasa nak masak masak lemak taugeh...

tak agak2 jugak..masak lemak taugeh sampai seperiuk..
jaja boh sekali dengan tauhu dan suh hoon...

orang kata kalau makan masak lemak ni..tak ada aummppp kalau takde sambal belacan...
ha! moh la kita mengetuk2 lesung...
maka dapat la semangkuk sambal belacan ni..

Bersepah2 cili merecik kat lantai..
hehehheheh

Ada masak lemak taugeh,lawan plak dengan ikan cencaru sumbat sambal..
ulam timun ngan kacang botol...dan sambal belacan...

Perghh...makan tak agak2 dah time tu....
semuanya licin walapun makan berdua..hehehehhehe

Ada menu2 lain lagi..kemudian2 la jaja update yek....

14 Beu-T Is Talking:

~izan~ said...

nak abiskan scroll smpai bwh,perut ni mcm2 lagu dh nyanyi,air liur kecur je.ni mmg n3 paling menggoda jiwa dan raga betul.

tang bubur tu paling syahdu tgk =(

yg gulai darat terung tu kan,pun nmpk sedap.masakkan lagi boleh tak nnt? hehe

ita citot said...

yg paling bawah adalah yg paling kecoq ayaq lioq. perrgghhhhh!!

JaJa'Z said...

izan..kalau tgk time lapar..kena tanggung sendiri lah yek..heheh

okeh2..nanti b4 mummy pindah..jaja buatkan bubur nasi daging ngan gulai darat tu yek...

JaJa'Z said...

ita..kombinasi yang memang kena kan..heheh..lagi laju makan ada la...

mama tim said...

ish ish ni bukan menu biasa..ni menu luar biasa..

lapar jer tgk makanan sedap2 ni..nnti tim gi kuantan nak singgah umah jaja..pastu jaja masak lauk pauk ni tau..hehe

Nieza said...

perghh memang terbaik semua menu jaja ni...suka masak gulai ikan masin tumis darat tu...nieza kalau buat tu suka tabur bawang goreng atas tu.pastu tutup periuk.memang sedapla mkn nasi panasx2.

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

banyaknya menu...my Tuan John pun tak makan spaghetti taw...tak ley la nak masak :(

JaJa'Z said...

mama tim..ala, ngada2 lah tim ni..dia pun lagi pandai masak dr jaja...kan kan kan?

JaJa'Z said...

nieza..jaja pun mcm tu gak sebenarnya..tapi tak nampak dah bawang goreng tu...tapi teknik kita sama kan..masuk bawang goreng and tutup periuk..heheh

JaJa'Z said...

mawar..wlpun hubby tak makan..jaja tetap buat jugak..yg penting, nafsu sendiri kena layan jugak..kalau nak ikut tekak hubby, byk yg dia tak ingat...

teratai said...

terliur habis tengok gambar2 menu jaja ni! suka menu terakhir,sayur lemak taugeh n ikan goreng cencaru + sambal belacan...boleh tambah berpinggan2 nih!

JaJa'Z said...

kaka teratai..memang yang tu kombinasi nya kan..masak lemak, mesti ada ikan goreng and sambal belacan..seriusly menambah2..

[z@ck] said...

TERLIUR! =.='

JaJa'Z said...

@[z@ck]menu biasa2 je tu dik..menu masakkan kampung..

Related Posts with Thumbnails