JaJa'Z Latest Stories

Friday, January 13, 2012

Jeruk Madu Pak Ali...

Orang kata, kalau gi Penang tak beli jeruk esp jeruk buah pala memang tak sah...
kiranya macam gi Ghanu tak beli kepok lekor lah kan..
hehehhe
Sebagai ole2 untu kawan dan jiran2 setaman..
jadinya jaja bagitau En Zack..nak la membeli belah jeruk ni dulu
 before balik semula ke Perak..

Sebelum2 ni..jaja selalu beli jeruk kat area jetti naik feri tu..
tapi kali ni nak try jeruk madu Pak Ali plak..
kalau sesapa gi Penang sebut jeruk madu Pak Ali..kiranya semua orang tau lah...
and makcik jaja pesan..kalau boleh jangan la beli jeruk2 kat jetti or kat Balik Pulau
sebabnya mostly jeruk2 kat sana..bukan buatan orang melayu..
macam jeruk madu Pak Ali ni..kompem 100% buatan orang islam...
mana jaja tau?
jaja tau la sebab bini tokey jeruk ni kawan makcik jaja...
dan dia memang ada kilang memproses jeruk ni di Seberang Prai...
so, takyah risau2 yek...

Nak cari tempat jualan jeruk ni cukup mudah..korang cari je signboard ke Sg Nibong tak pun
 hala jek kereta korang ke area tapak pesta Pulau Pinang..
sebelum nak sampai tu..sah2 korang akan nampak tempat ni kat blah kiri jalan......

Gerai jual jeruk ni bukan setakat jual jeruk je 
tapi banyak lagi menda2 lain yang dijual sekali...esp makanan2 or kuih tradisi melayu

Segala cenderahati, t-shirt,fridge magnet dan key chain pun ada..

Ni la bini tokey jeruk madu ni..

Lupa plak nak tanya nama apa..heheh
Makcik jaja dan kakak ni boleh kenal sebab sama2 joint bola jaring untuk Pulau Pinang dulu2...
now kakak ni pun sama2 dah pencen main..


Antara jeruk yang jaja beli...
ada jeruk mangga, buah pala,buah kedondong,buah anggur,kelubi,sengkuang,betik..
jeruk buah campur2 pun ada..

Stail nak beli..korang cakap je nak beli berapa ringgit sepeket..
kemudian pekerja2 dia akan timbang dan seal kan..
bila seal ni..takde la air jeruk tu tertumpah ke apa ke...kemas la sket..

Segala jenis asam,kuah rojak sampai ke ikan pekasam pun ada...

FM dan key chain...

jus kordial..makanan2 ringan..kerepek2 pun ada...

Asam2 yang kering2 pun ada...

korang ingat lagi tak apa nama makanan kat dlm balang ni???
lama dah tak jumpa..ada lagi rupa2nya..
hehhehe
ni lah kacang tumbuk...kecik2 dulu suka makan kacang tumbuk ni 
and bila beli sampai seplastik sbb nak bawa bekal gi sek agama petang2..
hehehhe

Pilih punya pilih jeruk...
dekat rm100 jugak jaja perabis kat situ...
tunjuk sakan sangat..rasa macam semua menda nak beli..
and satu lagi..bleh plak terjumpa kuih cakar ayam..
korang tau kuih cakar ayam tu macam mana???

nak tau..bleh google yek..
heheheh

Jaja tanya kat makcik...
Cik Ain..Pak Ali tu sapa? Pak dia ka??
Dok aihh..Pak Ali tu Laki dia la weh...hang ni pun.... :p

17 Beu-T Is Talking:

~izan~ said...

Ni pun sama,tak smpai ke sini.ishh kena g lg penang ni tp bwk jaja haha!

ai pun jiran setaman,tp takde pun jeruk sampai =(

larikkkkkkkkkk!

diana said...

jeruk pak ali ni dekat dengan rumah saya tempat buat jeruknya..selalu jugak beli.tapi jeruk2 dia memang sedap,

::Azura Rahman:: said...

jeruk pak ali mmg sedap.. dia x setajam dan semanis jeruk2 yg biasa tu.. mmg sedap lah.. ingatkan ada la org tu hantar sepeket jeruk ke tmn sepakat.. huhuhu.. :)

JaJa'Z said...

izan..lempang nak?? ngada2..nama je izan tu jiran setaman..tapi asyik MIA dr taman jek..heheh

JaJa'Z said...

diana, oh ye ke..sah2 dah biasa sangat dengan tuan kedai tu yek...

JaJa'Z said...

kak zura, betul la..memang ok jeruknya..tak setajam jeruk2 biasa..

jaja memang nak bagi kat akak sebeklas..tapi jaja ingat apa yg jaja baca kat blog akak tu..ELAKKAN JERUK utk pragnant..so, nak jugak ke? ekekke

kasih suci said...

aritu pon beli jeruk kat kedai Pak Ali...alang2 makan tengahari kat food court sebelah tu...sebelah kedai jeruk pak ali tu, de jual kuih denderam kan...kan..kan...hehehehe

JaJa'Z said...

kasih, a'ah..ada banyak gerai2 makan...akak sempat beli lauk utk lunch jek..sbb dah nak siap2 balik perak tengah hari tu...

Cik Sibuk said...

Ai tak minat jeruk penang, sebab maniss. Kita suka yang masam2 aje. perhhh..tulis ni pon tetiba terbayang & terliur..hehehe

JaJa'Z said...

cik sibuk..tak semua jeruk manis kalau kat penang ni..depend on apa jenis jeruk lah...

Cho Zila said...

jeruk.. alahai nasib tak mengidam kot idak dah terliur dah... sedapnyer jeruk, buah palapun suka gak sikit...

mamyharraz said...

syoknya kunyah jeruk adoii terliur akk di sini ;P nnt kalau dtg penang nak try cari tempat ni..selalu dok beli kt area komtar je.

sourvenier tu buat akk geram je tgk ;)

JaJa'Z said...

cho zila..jangan kata yg mengidam..yang takde apa2 dalam perut ni pun tak menahan tgk..

JaJa'Z said...

kak yatie..cari yg ni la kak..melayu yang buat..terjamin sket..tempat parking pun luas..senang sgt2 la nak jumpa nya...

susumanis said...

OMG, i love tiz pak ali's jeruk.. i jumpa kat seksyen 7 shah alam, terus jatuh cinta, kuah dia pun boleh minum, x sakit tekak pun..best best sg nih..g penang nak borong stok utk 6 bln..bole g2..hahaha

JaJa'Z said...

@susumanisyup..kuah jeruknya agak manis la..compare kalau yg ccina buat agak menikam rasa..tapi tak elok benarnya minum air jeruk tu..kalau ada jumpa, borong byk2 yek..hehhe

Sharinginfoz said...

Baru plan nak cr jeruk kat balik pulau

Related Posts with Thumbnails