JaJa'Z Latest Stories

Thursday, January 12, 2012

Jalan2 Padang Kota Lama,Penang

Meh nak sambung story jalan2 kat Penang...
Lepas siangnya dah frust sebab nak gi Bukit Bendera tak jumpa2 jugak jalan..
malam tu kitaorang gi melepak sambil makan2 kat Padang Kota Lama plak...
masa balik raya hari tu dah dtg sekali..
tapi kali ni..nak jugak pekena passemboq dengan sotong kangkung lagi...

Kali ni kitorang gi dengan makcik jaja, dan anak2 dia sekali..
sakan penuh dok dalam satu kereta..
mujur la anak semua kuruih2 jek...hehhehe

time sampai ni kereta tak la banyak mana pun..maybe awal lagi dan hujan gak renyai2..
tapi boleh je lah nak redah...
kat atas tu kalau tak silap jaja bangunan lama zaman2 British dulu
but now rasanya dah jadi salah sebuah bangunan mahkamah...
jaja pun tak tau kenapa,tiap2 kali jaja lalu kawasan2 lama mcm ni..selalu jaja terdetik dlm hati..

Tempat aku lalu ni kalau dulu2 mcm mana la rupanya yek..
Penuh dengan askar2 British ke...
kawasan hutan2 ke...

Dan yang ni plak salah satu tugu peringatan untuk askar2 melayu
yang telah terkorban semasa Perang Dunia ke Dua dulu..
kalau tak silap jaja la..

Kena jalan kaki sket la nak ke tempat makan tu...
kalau korang nak merasa street food..tepi2 jalan tu byk gak van2 kecik jual2 makanan
yang jual permainan pun ada..cenderahati..
tak kurang jugak yang sibuk dok main kat playground yang tersedia kat situ...

Seperti yang telah di aim awal2...
jaja siang2 lagi dah bagitau makcik..kali ni nak rasa makan pasembur kat 
Pasermbur Gani plak..

Ada beberapa blogger yang suka sgt tayang pasembur kat gerai ni...
and semuanya kata sedap..
so, kali ni biar jaja plak rasa...

Kaedahnya..layan diri..
korang amik pinggan,pastu kutip la apa2 yang korang suka...
tapi peringatan awal2 la..
kalau korang bantai amik ketam or udang goreng tepung tu...
bersedialah untuk bayar RM50 keatas untuk sepinggan..pheewwww...
bleh tahan mahal...
padahal kalau beli sendiri seekor..takde lah mahal mana...

Korang pilih2. then bagi kat tokey dia yg dok kat tepi gerai tu...
dia akan potong dan boh kuah sekali..
pastu boleh la korang bayar and makan terus...

Memandangkan tempat ni jenis makan bersepah2 ikut dan nak dok kat mana2..
jadinya once makanan sampai korang kena terus bayar...
if not..kang puas pulak la tuan kedai nak trace sapa yg amik makanan dr gerai dia..

Ni dia menu wajib kami semua setiap kali ke Padang Kota lama..

My pebret everrrrr
Rojak sotong kangkung....
ni set family RM12
ada set kecil, sederhana and family..korang bleh pilih lah..
mengikut berapa ramai ahli keluarga yang nak makan..


Hasil kutip2 makcik jaja..
Pasembur Gani RM25..ni pinggan yang pertama tau..
kemain syok cucuk2 kunyah, telan..
rupa2nya tak cukup...jaja gi la beli sepinggan lagi..
pun sama RM25 gak..baru la masing2 puas hati makan..

dan yang terakhir..

Kerang rebus...
ni pun family set RM12 jugak...

Sotong kangkung dan kerang rebus tu..jaja beli dr gerai ni..

Betul2 dok sebelah gerai Pasembur Gani..
kerang tu pun ada dalam set2 jugak and bleh mintak nak rebus or bakar...

Tu makcik jaja,anak2 dia dan sorang sepupu jaja...
Pakcik jaja kena tinggal sebab bleh plak dia kena bisul kat pipi...
hehehhehe
tak dapat la nak merasa apa yg kami makan ni...

Muka cover nak makan..padahal masing2 kelaparan...

Korang rasa sapa ni???
huh! En Zack dengan auta dia..
jaja nak amik gambo dia makan..last2 dia tutup plak dengan jaket dia tu..
hampissss betul En Zack ni la... :p

Ni kawasan sekitar gerai2 yang ada kat situ...

Tempat makan kat tengah tu tak berapa ramai..sebab sebelumnya tu kan hujan..
kerusi meja dok basah lagi..

Makcik kesayangan jaja...
dedulu time dia bujang..selalu dok tido ngan dia kat umah tok jaja...
now masing2 dah kawen..jaja tetap pilih tido kat umah dia jugak..
walaupun umah tok ngan pakcik makcik yg lain ada kat keliling umah tok..

Lepas dah makan2...sepupu2 jaja tu semua mintak kebenaran nak main2 kat padang dulu
sebelum balik...

time tu musim diaorang dok main lastik yang ada laser tu..
laku kejap nyonya ni jual...
semua sepupu jaja pakat dok nyendeng kat mak diaorang nak beli jugak...

Sambil jalan2 tu, jaja nampak plak permainan Angry Bird jalan kedek2..
terus jaja beli untuk Waqi...time ni rindu sangat2 kat mamat kecik tu...

Gelap la sket kat padang ni...
semua dok baling lastik..tapi lastik moden la..ada warna2 and ada plak kipas bila terbang..



kat padang tu pun ada orang dok jual macam2 menda yang berwarna2 tu...




Nampak cahaya tu.?..hehehe
dah macam laser ultraman  kan :p

Semua sakan dok baling ke atas...
nampak tok janggut tu...? dia pun sama sibuk nak main...
and jaja paling suka gambor kat bawah ni....


Hiarrgghhh!!!!!!!

^____~

14 Beu-T Is Talking:

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

salam sis. terliurnya dgn rojak sotong tu..nyum2..

~izan~ said...

alorrrrrrr...knp kami gie sana tak jumpa tempat ni =( sadis!

sedap kemain tu jaja. berbaloi2.

bila plak nk smpai ke sana lg. sobs.

JaJa'Z said...

khumaera..memang sedap pun dik..lebih kurang mcm dlm yong tau fu kita selalu makan tu..tapi yg ni just sotong and kangkung jek..sedapppp

JaJa'Z said...

izan, nampak gayanya kena gi lagi la..tempat ni tepi laut betul2..if izan lalu kat jalan nak hala ke jeti naik feri tu..tgk blah kiri..mesti nampak padang ni..nanti2 ajak daddy gi lagi yek...

kasih suci said...

wah bestnye makan pasembur....teringat kenangan jalan2 kat padang kota lama dengan suami aritu...hehehe...

ooo, gitu rupenye sotong kangkung tu ye...menarik jugak tu...leh la try kalau berkesempatan pergi penang lg pahni..(",)

JaJa'Z said...

kasih, memang sedap..lepas ni kalau gi penang lagi bleh try yek..kata kat hubby, baby nak makan..hehehh

ita citot said...

klw pegi kat tpt makan tu, mmg sume nampak sedap. abc pon sedap, pasemboq tak pyh ckp laaa... eish telioq aihhh.... ;)

JaJa'Z said...

ita..betol sangat2 dikkkk..segala menda nampak nak makan..nampak char kue teaw pun nak..semua nak..tp mujur la pandai beringat..heheh

wan nurul hezrina said...

nurul g pnang sekali tapi mmglah tak g sini..sedapnyerlah nampak rojak tuh=)terliur

JaJa'Z said...

wan..kalau gitu kena la gi lagi lepas2 ni..bleh merasa rojak tu and pasembur jugak..hhhehe

Mamamya said...

makcik akak pun baru balik dr penang sbb anta anak dia masuk pili last month..dia ada citer makan kat restoran ikan bakar yg best n sgt2 murah kat sana....

t'liur sungguh tgk pasembor tu...haishhh...tgk mcm ni x leh nak tgk gmbo makanan sgt lah...semua rasa t'ingin nak makan...pada hal bkn blh masuk ke perut pun... :( t'ingin je lebih....

JaJa'Z said...

kalau tgk time skang ni memang la semuanya nak makan kak...selagi terdaya nak gak makan..kag kempunan plak baby tu kan..meleleh air liur dia..takpe2..nanti kalau ada rezeki..ajak baba ngan anak2 gi jalan penang plak yek..

dieya said...

Warghhh sedapnyer pasemboq! Masa dieya gi penang dulu pun mkn pasemboq kat situ, mmg masyuk!
Tuh diaaaaa.. Darth vader ngan anakin skywalker dah beraksi
best kan jln area tu mlm2.. Cantik dan meriah

JaJa'Z said...

ya Allah..dieya komen kat blog akak..sukernyaaa..heheh..rindu nak tgk dieya komen kat sini..selalunya hari2 mesti ada komen...memang sedap pun..nanti2 kalau gi penang lagi..dieya try rojak sotong kangkung plak yek...

tok janggut tu kalau main memang over dieya..ekekke

Related Posts with Thumbnails