JaJa'Z Latest Stories

Friday, January 27, 2012

Gi Kenduri Kawen Sepupu...

Sebelum entri ni basi sampai berkulat2, meh la jaja nak update sket..
hehehhe

Antara salah satu sebab kenapa jaja nak balik kampung
time skul holiday yang lepas...
sebab nak attend wedding sepupu jaja ni lah...

Kalau ikutkan family blah mama jaja ni..memang tak ramai mana..
adik beradik mama pun 4 orang jek..
and mostly sepupu2 jaja ramai lelaki..jadinya memang lama sangat dah
takde buat kenduri kendara macam ni...
last sekali, jaja rasa kenduri sepupu jaja si Ida kat Batu Pahat tahun 2008
iaitu setahun lepas jaja kawen..

Memandangkan ahli keluarga yang tak berapa ramai..
dan nak memudahkan semua pihak..
so, family mak ngah (parent sepupu yg kawen ni) decide
nak sekalikan jek dengan kenduri blah pengantin perempuan dan buat di 
Dewan IKM Manjung
Kiranya bagus jugak la in a way...bila dipikir2 balik,kalau tak cukup kakitangan nak menolong..
maybe perjalanan kenduri tu agak sukar..
Jadinya bila dah guna khidmat katering ni, sah2 la kami semua cuci tangan jek..

Sebenarnya nak bercakap pasal kenduri ni...
ada pelbagai kontroversi lah jugak pada kami sedara2 terapat family mak ngah jaja..
terkecik hati pun ada lah jugak sket2...
tapi tak perlu lah kot jaja nak tulis menda2 tu kat sini...
yang penting, kenduri pun dah selamat berlangsung...
yang selebihnya, kita doakan je lah semoga rumah tangga mereka berkekalan
hingga ke akhirnya...

Oklah..banyak plak celoteh...
moh la kita layan2 story mory and gambo2 yang sempat jaja snap masa kenduri tu...

Kendurinya start kul 12 tengah hari...
dan kami2 ni decide nak gi ke sana dalam kul 1 je lah..kiranya sedang2 molek la
time pengantin sampai...

Satu menda yang jaja happy time kenduri kali ni..
sebab nya kami semua sepupu sepapat dapat gather semula 
lepas bertahun2 tak jumpa..and that day cukup complete semua sekali ada...
even adik jaja yang dok kat Seremban pun ada balik sekali...

Sampai kat dewan IKM..
kami bantai makan la dulu..sebab masing2 pakat simpan perut nak makan kat kenduri jek..
kebetulan pengantin pun tak sampai lagi...jadinya makan dulu siap2..lepas2 tu
bleh main amik2 gambo...

Meet my anak sedara yang montel ni..
si Fatin debab...
baru 5 thn tapi beratnya kemain lagi...

Ni adik ipar jaja..and anak kedua dia ,Kasyi...
Kasyi ni amat2 la susah nak makan..
yang dia tau..Ultramannnnn!
selalu la auntie Ja dia ni kena jadi punching bag Kasyi..

First time pakai corsage yang besaq tu..rasa penuh jek bahu jaja time tu..
ekekekke
Si rambut tegak tepi tu..adik bongsu jaja...

Ayah and mama kesayangan...

Suami kesayangan....
dan yang ni plak...


Pinggan kesayangan...hahhaha
penuh pinggan amik makanan..lapar punya pasal...
and lauk2 katering tu memang sedap..
Ada ayam goreng rempah,daging masak hitam,acar mentah and acar buah..
ada lagi lauk2 lain..tapi tak ingat dah lauk apa..
hehehhe

Lupa plak nak tayang kat korang set pelamin untuk hari tu...

Lawa kan...
kalau korang nak tau..set2 pelamin,baju pengantin, make up,set meja makan pengantin
termasuk jugak dengan sesi photography...
semuanya diuruskan oleh sepupu jaja...lelaki okey...
dia jugak la yang masak untuk hidangan pengantin masa jaja kawen dulu..
tapi time tu dia tak serius lagi dlm bisnes pengantin ni...
and now siap dah ada kedai sendiri..dah bleh manage untuk handle kenduri..
now dah merata hala dia gi dengan bisnes pengantin dia...
jadinya kepada sesiapa sekitar perak esp Manjung..yang teringin nak gunakan
khidmat dr bisnes sepupu jaja ni..bleh roger2 yek...

Erk..terus terpromote bisnes plak kat sini...
^___~


Dalam kul 1.30 ptg..pengantin pun sampai lah...

Aimran dan Fatin...

bila tgk Im..kami masing2 semua terdetik dalam hati...
tak sangka dia dah kawen..
rasanya macam muda2 sangat lagi diaorang ni ...
Im baru 23 dan wife dia 22 kot...
Jaja dulu time age macam tu baru nak mulakan kerjaya..
tak terpk lagi pasal hal kawen2 ni...
tapi takpe..jodoh diaorang awal...em..bagus la awal2 kan...
nanti anak2 dah besar, mak pak still muda belia lagi...

Pengantin sedia nak berarak jalan ke pelamin...
dengar jek bunyi kompang..terus bulu roma jaja meremang..
apa kess? hehehhe teringat kenangan 4 tahun yang lepas kot..
hahahha..gatai!!!!

Nampak yang amik gambo guna iPad tu..
ha, tu lah tuan punya bisness tu..Ayip namanya...
muda2 lagi dah ada bisness sendiri...

Amboi Im..siap thumb up lagi...

Santapan di meja pengantin..
siap bersangkar2 bagai...mujur takde burung merpati je kat dalam tu..

Lawa plak candle holder tu kan...

Meja makan untuk family2 pengantin perempuan dan lelaki..

Ni la yang jaja katakan family gathering..
family jaja ngan sepupu2 blah batu Pahat...iaitu anak2 Pakchu jaja...
ada satu lagi family, family Pak chaq jaja...
tapi time ni diaorang baru sampai and bz makan lagi kat blah belakang..

Kitaorang semua buat dewan tu macam umah sendiri jek..
dok berborak kat meja makan tu sampai tak peduli dah orang2 lain yang nak makan..
minta maaf la yek..kami ni pun keluarga blah pengantin jugak...

Bila pengantin dah habis bersanding..dah habis tepung2 tawar...
sampai la ke agenda nak makan2 plak..
berlaku jugak la salah satu kontroversi lagi...
ishhhh..tak suka betul....

Family kami blah pengantin lelaki ni tak ramai...
kami memang tak diberitahu apa pun pasal majlis ni...
yang kami tau..datang, makan and bergambar dengan pengantin...
tu je lah macam kebiasan2 tu..
bila sampai masa pengantin makan...wakil dr blah pengantin lelaki
takde sapa pun yang datang duduk kat meja makan tu...
Kitaorang2 semuanya dah makan..takkan nak gi ngendeng2 kat situ plak ..
masing2 dah kekenyangan...
if dr awal dah cakap tunggu lah dulu nanti makan dengan pengantin ke...
boleh la jugak kami ni hold dulu nak makan pada memula sampai tu..
Bukan setakat kat meja pengantin, kat 2 meja VIP utk family blah lelaki pun
takde sapa yang duduk..terbiar jek kosong...
Bila disuruh..semua pakat2 menolak la..sebabnya semua dah makan
and satu lagi segan...

Last2 sapa yang jd mangsa???

jaja jugak!!!!
duduk la jaja dengan sepupu dah Pak Chu jaja tu..
Yang best nya..macam mana lauk2 tu terhidang..macam tu jugak la sampai ke akhirnya..


Time tu tgk udang tu pun dah dah terasa nak makan pun...
sebab kenyang....
lauk2 yang lain, lebih kurang sama je lah macam kat buffet..

Pengantin bz main suap2 :p

Satu2 nya menu yang jaja layan...

puding ni je lah....
mujur la sedap...by the way, yang buat menu2 pengantin ni semuanya 
oleh mak sedara jaja..juga merangkap mak kepada Ayip..

Family photo...
Nilah dia family kecil kami di Perak...
ada sorang jek sepupu jaja yang takde...sbb ikut suami dia kerja kat JB..

Ni family adik kedua jaja...
Apsal la mulut mamat tu macam tu..senget la plak..

gambo yang ni wajib kena ada..hehehhe

Ida, sepupu yang paling rapat dengan jaja..
nasib kami sama...masing blom dikurniakan rezeki yang satu itu...


Bersama sepupu ,adik ipar and anak saudara jaja...

Adik bongsu jaja dan anak sedara paling kecik dlm family jaja,Irfan Hadif..

Alhamdulillah...
Majlis berlangsung dengan jayanya...
lepas kenduri, family Pak Chu jaja terus balik ke BP
dan yang lain pun balik ke rumah masing2....

Next kenduri..insyallah ke Batu Pahat plak jaja nanti...
dalam bulan Nov or Dis this year...

10 Beu-T Is Talking:

~izan~ said...

tarik nafas! lepas.... lelah baca haha!

cantik la baju pengantin tu..ala2 dress ye jaja.

tang pinggan kesayangan tu tak menahan haha.

senang buat sekali harung dua2 belah ek..

dieya said...

anak buah k jaja nama fatin.. sama nama mcm pengantin?

fatin gebu tu mini version cik jaja lah ;-D

JaJa'Z said...

izan..uish..baca entry pun lelah ek..hahah..a'ah..baju pengantin tu mcm dress pun ye jugak...mmg senang buat sekali harung..semua kerja jd senang and tak pening kepala...

JaJa'Z said...

Dieya, a'ah..kebetulan sama and sebenarnya ada sorang gak sepupu anak pak chaq akak pun nama fatin jugak..ada 3 fatin dah la skang ni..hehhe..

auntie jaja dengan fatin gebu tu..auntie dia comel lagi kan..heheh

εïз mummyHaza εïз said...

pelamin & pengantin cantik... comel jek.. puding tu macam sedap la... :)

JaJa'Z said...

pelamin memang lawa..sepupu jaja yang buat tu...puding tu rasanya perisa jagung...

ita citot said...

cantek pelamin. baju pengantin pun cantek gak kaler biru dia tu =)

JaJa'Z said...

ita...pelamin nya memang lawa..penuh satu pentas tu...ehem2..tgh cari idea baju pengantin ke dik? hehhe

Nur Hawa Mohd Zin said...

cantik pelaminya kak

JaJa'Z said...

a'ah hawa..cantik..penuh satu pentas tu...

Related Posts with Thumbnails