Tak ingat dah jaja menu hari apa last week jaja buat ni..
semuanya sebab kes nak habis kan stok daging korban lah..
dok seketul lagi dlm freezer tu..
tak daya nak tgk lama2...
Last2 jaja skodeng blog Kak Zura..
nampak plak dia masak daging guna cara yang jaja tak pernah try lagi..
memang elok sangat la tu kan..bleh jaja cuba..
selalu jaja tgk gerai2 masakan Thai selalu buat masakan daging mcm ni..
puas jaja pk mcm mana nak buat daging jadi cenggitu...
last2 baru dapat caranya...
Caranya memang mudah jek...
sebelum kita mula masak..daging tu direbus seketul2 besar sampai empuk..
bila dah empuk, angkat dan tos kan airnya..
lepas daging dah agak sejuk..hiris nipis dan kemudian
goreng sekejap dengan api yang sederhana...
bila daging nampak kehitam2an..angkat dan tos kan minyaknya..
Untuk sediakan resipi ni..meh kita semak bahan2 nya yek..
- 200g daging yang telah direbus dan digoreng seketika
- 1/2 biji bawang holland
- 1 biji cili merah
- 1 biji tomato
- 3 sudu besar sos Sweet Sour jenama LIFE
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kicap pekat
- sedikit garam dan serbuk perisa
- sedikit air
- sedikit minyak utk menumis
Cara untuk menyediakan :
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar seketika
- Masukkan sos sweet sour, sos tiram,kicap pekat dengan sedikit air dan biar seketika
- Masukkan daging dan kacau rata
- Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk perisa
- Akhir sekali masukkan hirisan cili merah dan tomato dan gaul rata
- Angkat dah hidangkan , makan bersama nasi panas2..
Senang je kan?
cumanya kalau nak buat ni, baik kita rebus daging tu awal2..
bila daging dah rebus, senang and sekejap je nak masak..
Air rebusan daging tu jangan plak dibuang yek...
banyak kegunaannya..
Air rebusan daging tu jaja buat plak sup telur
jaja boh sekali kat dlm tu kentang, carrot,bunga kobis,kobis,tomato
suh'un dah telur...
memang sedap meratah macam tu jek sup ni...
Selamat mencuba!
0 Beu-T Is Talking:
Post a Comment