JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, November 8, 2011

Aidil Adha Tanpa Gambar...

Macam lain jek rasa raya haji kali ni..
selalunya jaja ni kelek camera gi kemana2..
asal buat apa2 pun sket2 nak amik gambar jek kerjanya..
tapi entah la..sibuk amat kot time raya kali ni sampai nak snap2 gambar pun tak sempat..

So, macam mana sambutan raya haji korang kali ni?
jaja plak macam biasa je..
cuma pada jaja kali ni jaja terasa sangat2 penatnya...
maklumla..sambut dirumah sendiri..
masak pun sendiri2..mana ada sesapa nak menolongnya...
dari A sampai ke Z totally jaja yang buat semuanya...
En Zack ada gak tolong sket2..tapi biasa lah kalau suruh orang lelaki ni..
kerja nya mudah ..tapi ngomelnya macam nak masak untuk kenduri..
kemain lagi mulut dia mengomel...
padahal jaja suruh lenyek kentang jek sebab nak buat bergedil daging...
tapi sket2 dia tanya..sket2 tanya....
geram betul!
hehehhehe

Menu wajib tiap2 kali raya haji....
jaja buat rendang daging dan masak nasi impit...

sekilo setengah daging jaja masak...
malas nak buat banyak2..takut tak terhabis jek..
kang terus jd membazir...

dan untuk menu tambahan hidangan untuk family mertua..
jaja buat soto ayam...

bila sebut pasal buat soto ayam ni..
memang sakit hati je rasanya...tobat takmo buat dah...
letih! penat! seksa! sakit kaki!
semuanya ada...
mendanya mudah..tapi soto ni kan banyak menda2 sampingannya tu...
tu lah yang jadi penat sangat2...
mujur la nasi impit ngan rendang jaja dah siap buat awal2..kalau tak,
ntah kul brapa plak la baru jaja dapat tido...

Pagi raya jaja ngan En Zack ke umah MIL jek..
kebetulan semua adik beradik En Zack balik, so meriah la jugak raya haji kali ni
dengan ipar duai dan anak2 sedara..
Dalam kul 3 petang, diaorang plak serbu umah jaja 
sampai sendat and padat umah jaja...makan pun sampai ke dapur2..
maklum la..umah kecik..yang datangnya dekat 40 orang..maunya tak padat..makan pun kena gilir2..
hhehhehe
sabar lah yek..nanti Cik J beli umah besar sampai bleh main futsal dlm umah
okeh?

Bila mood nak amik gambo pun takde..
nampak gayanya gambo we all berdua beraya pun takde jugak la..
En Zack dlm kul 12 dah menyalin baju biasa..
En Zack tu lagi lah..kena tlg suami Kak Zah proses segala daging2 korban dia...

Secara keseluruhan...
memang takde la kenangan untuk raya haji kali ni...

SEKIAN

9 Beu-T Is Talking:

dieya said...

buat soto mmg remeh kan.. kalau kt kg time raya, memang ramai kena berentap kat dapur nak siapkan ingredients soto nih. pakai resepi k lieya ke?

kasih suci said...

sama la kita kak...takde kenangan gak tuk raya kali ni...huhu

JaJa'Z said...

dieya..nak lagi dasyat bila buat semua2 tu sorang2..mana la ada pembantu..kalau kat kg bleh gak bahagi2 kerja dengan sedara2 lain..

no lah..akak guna resipi akak la dear..heheh

JaJa'Z said...

kasih..tu la kan..sob sob..kesian jek..

Salina@IbuAqil said...

nyummy2!! menyelerakan.. :D Raya dlm keadaan susah hati.. Aqil sesak nafas demam cik jaja.. ;(

JaJa'Z said...

ibu..tu lah..ada tgk entry kat blog ibu td...

Lelord said...

huhuhu akak pun wat soto gak raya haji baru ni...penat

JaJa'Z said...

kak lela..penat kan..sesak kaki badan nak siapkan menu tu..

Mamamya said...

akak suka soto n paling suka buat soto! w'pun remeh tp ttp suka buat...heheheee...akak pun x der gmbi2 bagai masa pagi raya...biasalah raya haji x semeriah hari raya...anak2 pun xder pakai baju kurung....

Related Posts with Thumbnails