JaJa'Z Latest Stories

Friday, November 4, 2011

Antara Menu Yang Jaja Suka...

Salam hari jumaat semua...
jaja tau skang ni mesti masing2 bz nak balik kampung memandang Hari Raya Aidiladha
tinggal sehari je lagi..
Tapi jaja tak ke mana2 ..memang tak plan nak balik kampung pun..
cuti sekolah dapat sehari jek..jadinya kalau nak balik kampung tu
rasa macam tak berbaloi sangat lah..
Macam tahun2 lepas jugak lah...
kami semua beraya dengan jiran2 setaman jek..
tapi jaja tak kisah sangat pun..family mertua  memang kat Kuantan jugak..
takde lah nak sadis mana sangat wlpun tak balik kampung..

Opppss..lupa nak bagitau..
jaja ni online dr Temerloh ni...orang semua bz nak balik beraya..
tapi bleh plak orang JPN ni anjurkan kursus..
dah la sampai ke petang kursus nya..
kena kat cikgu2 yang nak balik kampung tu..nampak gayanya kena bertolak malam je la..
kebetulan ni time rehat..so, meh kita update blog sat..

Berbalik pada tajuk...
hehehhe..jauh plak tersasar nya...
pada hal tadi nak share resipi..bukan resipi lah jugak...nak share menu jek..

Ni buku yang pernah jaja tayang dalam entry lepas...
dan buku ni jugak la yang jaja hadiah untuk Kak Lieya sebagai hadiah
hari jadi untuk dia...
bleh baca entry Kak Lieya kat SINI yek..

Seriusly jaja cakap..semua menu dalam tu jaja suka..
jaja suka apa2 menu yang menggunakan mince meat @ daging cincang ni..
dalam menu2 yang pernah dan selalu jaja buat pun
kebanyakkannya menggunakan daging cincang..
macam spagetti bolognese, fettuchini creamy carbonara,roti pita,roti john,murtabak mini...
semuanya gunakan basic yang sama iaitu daging cincang..
jadinya bila jaja dah bertemu jodoh dengan buku ni...
memang gembira ria lah jaja...

Buku ni sebenarnya buku imported...
jadinya ada diantara menu2 kat dalam tu yang dicampurkan dengan wine..
tapi part tu kita abaikan je lah..kang dari elok2 makanan halal..dah jadi haram plak..
terus tukar kes naya nak makan pun tak bleh..
hehehhe

Ni antara menu2 yang jaja suka...



Beef Keftas ni skali tgk ala2 macam kebab jugak la...
nak buat pun senang...

dan yang ni plak...


Selalu2 kita dok makan daging burger segera tu jek...
why not sekali sekala kita tukar plak
kali ni kita sendiri bikin...sure anak2 or suami kita pun suka...

Aikkk? kongsi menu jek....
resipi nya mana??

Sorry sangat2 yek...
jaja tak berniat untuk kongsikan resipi2 tu kat dalam ni...
nanti dituduh plagiat plak..suka2 hati nak tayang resipi orang lain kat dlm blog..

But korang jangan risau...
once jaja dah try buat sendiri, jaja akan kongsi kan resipi2nya..
dan mungkin ada yang jaja modified sket2..
bergantung pada bahan2nya nanti lah yek...alah, derhaka sket2 jek..

Memandangkan kebanyakkan menu kat dlm ni perlu di bakar..
dan jaja sendiri memang takde oven..
makanya kena la korang tunggu jaja beli oven dulu yek...
hehheheh
lepas2 tu baru lah jaja dapat kongsi resipi menu2 tu dlm blog ni...
^___~

Hehhehehe
jahat kan?

Oklah..ni jaja tunjuk 2 menu je dulu...
menu2 yang seterusnya..kena lah tunggu next2 entry yek...


Kepada semua kaum muslimin dan muslimat yang akan pulang beraya dikampung..
memandu dengan berhati2 yek...

Selamat Hari Raya Aidil Adha untuk semua reader
JAJA'Z

6 Beu-T Is Talking:

Mamamya said...

selamat hari raya jaja....akak tahun ni sambut raya di batu pahat...esok ptg b'tplak ke sana...

terima kasih sekali lg bagi akak buku ni...semua resepinya akak suka...mungkin sblm pindah sempat cuba 1-2 resepi...

JaJa'Z said...

kak lieya,jaja beraya kat ktn jek..beraya ngan jiran2..kaka zah buat korban lagi thn ni..sakan kitorang nak memamah daging lembu..hehhe

mzhany said...

jaja, selamat hari raya aidiladha...

JaJa'Z said...

sama jugak utk hany....balik kelantan tak ni?

PatinPasta said...

Jaja,
Nasib baik bertemu jodoh dengan buku masakan.. takut kang ada orang amuk :D

Selamat hari raya Aidil Adha buat Jaja sekeluarga.

JaJa'Z said...

kak ida: uish...jodoh dah jumpa ngan En Zack..kang luruh plak janggut mamat tu kalau tetiba jumpa jodoh ngan orang lain..hehhe

Related Posts with Thumbnails