JaJa'Z Latest Stories

Saturday, August 13, 2011

Resipi : Gulai Udang Masak Lemak Cili Api Berkentang


Wah! sesudah subuh terus jaja tayang gambo makanan...
takpe la kan..korang pun kenyang lagi ..baru je lepas sahur kan...
jadinya harap takde la yang drolling air liur tgk gambo ni...

Seperti yang dijanjikan...
ni dia resipi untuk menu iftar hari ke 11 jaja hari tu..

Gulai Udang Masak Lemak Cili Api Berkentang

Bahan2nya :
1.2kg udang sederhana besar
(tapi kalau dapat udang galah, lagi syok ;p)
4 ulas bawang merah
100g ikan bilis
3 inchi kunyit hidup
10 biji cili api
1 kotak santan (saiz kecil)
2 biji kentang
2 helai daun kunyit
1 batang serai
3 keping asam gelugor
sedikit air
garam,gula dan perisa

Cara menyediakan :
1. Kisarkan bawang merah,kunyit hidup,cili api dan ikan bilis dengan sedikit air
2. Masak bahan2 kisar tadi sehingga lada betul2 masak dan tambahkan sedikit gula
3. Masukkan serai dan asam keping dan biar sehingga mendidih
4. Masukkan kentang dan dikuti dengan santan dan masak dengan api yg sederhana
5. Setelah santan memekat,masukkan udang serta daun kunyit yang dicarik2
kedalam periuk
6. Perasakan dengan garam dan serbuk perisa
7.Boleh diangkat dan dihidangkan..

Selamat Mencuba..

4 Beu-T Is Talking:

teratai said...

sedapnya,lama doh teringin nok makan nih!

JaJa'Z said...

teratai..apa lagi bleh la cuba...

Nur Hawa Mohd Zin said...

semalam pun awe makan udang masak lemak kak...pergh! sampai bertambah2..hehe

teratai said...

nak buatlah hari ini sbb anak2 pun doh teringin nak makan udang masak cili padi nih:)

Related Posts with Thumbnails