JaJa'Z Latest Stories

Friday, August 5, 2011

Menu Ramadhan ke 4 ~ Meehun Bakso


Nampak gayanya entry masakan dah jadi entry wajib plak hari2 kan..
maklum la bulan puasa...mcm2 terlintas dlm kepala ni 
nak makan tu, nak makan ni...
uish..nafsu2...

Untuk iftar semalam, memang dah cakap dengan En Zack..
takmo makan nasi!
sebabnya tak tau lah kenapa..puasa kali ni tak rasa nak makan langsung..
setakat semalam 4 hari berpuasa...
jaja dah bazirkan dekat 4 pot nasi tau..terbuang mcm tu jek..
time berbuka makan sket..time sahur lagi la sket kan..
last2 humban ke tong sampah je nasi tu...
sedih je tgk kan....:(

Ok lah, ni just nak kongsi menu berbuka we all laki bini semalam..
dah kata tak nak nasi..
so, jaja buat meehun bakso...

Rasa sama jek mcm buat meehun sup...
jaja guna air rebusan daging untuk kuahnya...then tambah je segala bahan2..
untuk mem'bakso'kan meehun ni..
korang tambah jek meatball yang besar2 tu...

sebelum2 ni jaja main bedal jek beli apa2 jenama meatball..
tapi bila buka tgk mcm berlendir jek and bila dah masak...hidangan jd cepat nak basi..
so, lepas sok sek sok sek dengan Izan...
jaja pun try la guna meatball jenis ni plak..

Meatball jenama Marina..
seriusly sedap!
satu peket ni harganya tak sampai rm10 pun rasanya..
kat dalam tu ada dekat 20 biji meatball...
dah la besar..sedap plak tu...kira memang puas hati sangat2 la...
Thanks yek Izan.... :-)
And jaja pun dah mula berangan nanti nak try guna meatball ni 
bila buat spagetti bolognese nanti..sure sedap...!

Insyallah petang nanti jaja akan berbuka kat umah MIL..
ye lah, umah MIL kan dekat..kena la juga berbuka kat sana sekali sekala...
maybe jaja akan bawa satu lauk ke sana nanti...
nak tau jaja bawa lauk apa..??
tungguuuuuuuu :-)

10 Beu-T Is Talking:

Aku Ibu Muda said...

kalau buat spaghetti bolognaise tu saya pernah blajar dgn makcik buat meatball sendiri...senang je rupanya :)

Izan Ishak said...

cam best je meatball marina tu kak...lepas ni nak try jugaklah masak2 guna meatball nih~

Mamamya said...

x penah jumpa lagi la jaja meatball jenama marina ni...akak selalu beli sesuka hati jer brandnya....janji HALAL... ;)

dieya said...

masa dieya mula2 try makan bakso ni rasa pelik, coz kedai tu letak soo hoon, bukan mihir or mi. pastu kuah dia rasa semacam.
soto jugak best! hint terbuka kat org jb suruh wat soto kalau kita gi sana kan.. kan.. kan..

dieya said...

masa dieya mula2 try makan bakso ni rasa pelik, coz kedai tu letak soo hoon, bukan mihir or mi. pastu kuah dia rasa semacam.
soto jugak best! hint terbuka kat org jb suruh wat soto kalau kita gi sana kan.. kan.. kan..

JaJa'Z said...

ibu muda: nak buat sendiri tak kuasa rasanya..guna yg frozen..habis cerita hehhehe

JaJa'Z said...

izan: memang sedap pun dik..terasa dagingnya..nice sangat..cuba nanti yek..

JaJa'Z said...

mamamya: ni jenama glamer ni kak..kan ada sardin marina tu..ni adik beradik dia la..burger marina, fillet ikan marina..banyak produk2 dia..cuba cari..mesti ada punya lah...

JaJa'Z said...

dieya: the real bakso from indon akak tak pernah rasa la kan...selalu2 buat mcm ni la..cuma kalau bakso, cilinya merah..kita ni suka buat cili kicap...

soto johor ni sedap..sebab kuah dia berempah sket..takkan la tak paham2 lagi orang johor tu kan...:p

~izan~ said...

eh dah siap yer bakso,terlamba terjah sini..haa sedap kan meatball tu.. dia tak rasa masam2 tu..

lps ni geder2 jaja wat bakso plak hihi

Related Posts with Thumbnails