JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, June 7, 2011

My Hidangan Kambing Panggang...


Alhamdulillah, majlis kenduri akikah dan sambut menantu adik ipar jaja
semuanya berjalan dengan jaya nya...
dan yang paling jaja suka, sebab hidangan pengantin yang jaja buat pun
menjadi sangat2 dan semuanya suka...
cuma yang kureng sket....sebab jaja tersalah budget...
ingatkan daging yang jaja beli tu dah cukup banyak dah..alih2 tak cukup
just dapat satu hidangan jek.....
jadi lah tu..nama pun first time buat kan....

So, kali ni jaja just nak berkongsi jek resipi daging kambing panggang
yang jaja buat tu...

Bahan2 perap yang jaja gunakan termasuk lah, 
Sos lada hitam LIFE
Sos barbeku Knorr hot and spicy
serbuk lada hitam
serbuk mixed spice dan mixed herbs dr McCormick
dan sedikit garam...

Jaja perap semalaman dan pagi2 esoknya jaja panggang..
guna dapur arang lagi tu....pagi2 buta kawasan umah dan berasap2..
hehehheheh

Panggang daging ni jangan sampai terlalu kering dan selepas diangkat
make sure korang balut daging yang siap dibakar tu
menggunakan aluminium foil supaya daging kita akan jd more juicy...
bila daging dah sejuk..boleh la dihiris nipis2....

Untuk sos tu plak..korang bleh guna terus sos lada hitam LIFE tu..
tapi jaja mix kan sos lada hitam dan sedikit barbeku sos
dan masak sket menggunakan mentega utuk pekatkan kuah...

and now presenting!!!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TADAAAAaaaaa!!!!!

Okeh ker??? okey la tu kan...
nama pun pertama kali buat..hehhehehheheh

16 Beu-T Is Talking:

azila said...

pandainya...dan nampak sgt sedap jaja..percubaan yg berjaya:)

sarah-najwan said...

tahniah..akak suka daging gtu..tapi akak kalu buat..guna lombu ajo la..kambing gua xmakan..hhee

Kalamhati said...

mantop!!hehe tergoda tgk lamb tuuu

umihumairah said...

wow...look nice...nak ckit

Lina said...

wahhh daging kambing panggang sedap tuh...hiasan tu pun menarik...pandai lar jaja....lulus lar klu cam ni

Lelord said...

hehehhee caya lah jaja.

tq tuk resepi tu..nantikan kemunculan kambingku ekekekkee tp tatau bila arr

TopsyTurvyMum said...

presentation dah ala2 masterchef!

Mamamya said...

blh la try bila en.suami balik nnti....dia p out-station nih....

lembut x dagingnya jaja???

JaJa'Z said...

@azilaalhamdulillah berjaya kak...lega rasanya bila menjadi..

JaJa'Z said...

@sarah-najwanakak nak buat guna daging lembu pun boleh..guna part tang batang pinang..mesti lembut..

JaJa'Z said...

@Kalamhatijangan tergoda lebih2 kak wan..hehhehe

JaJa'Z said...

@umihumairahalah dear..dah habis lah..hehheh

JaJa'Z said...

@Linakalau bukan sebab hidangan pengantin..tak kuasa dah jaja nak hias2 bagai..hehhehe..

JaJa'Z said...

@Lelordberehhhh..daku sedia menunggu kambing mu ituuuuuu

JaJa'Z said...

@TopsyTurvyMumtakde maknanya kak ala2 masterchef..last2 masuk perut hancoq gak semua jadi baja.hehheh

JaJa'Z said...

@Mamamyamesti lah lembut kak....kalau akak nak beli, kat giant kalau tak silap jaja blah froczen ada yg dah siap potong2..kita balik then marinate jek..kalau nak beli yg fresh cari tang tulang2 sket kak..

Related Posts with Thumbnails