JaJa'Z Latest Stories

Monday, June 27, 2011

Hari Kedua Di Kl : Pesta Buku Selangor 2011


Plan hari kedua...kitorang ke Shah Alam..
ni memang plan khas En Zack merangkap tujuan kitorang ke KL sebenarnya...
En Zack nak gi beli Kitab Tafsir Ibnu Katsir dia tu...
sesambil juga mencari buku2 bacaan yang lain2...

Memandangkan kitorang laki bini memang 'haprak' sket pasal jalan2 kat KL ni..
jadinya dengan berbesar hati we all mengajak
kawan En Zack untuk joint sekali...secara tak langsung menjadi 
pemandu arah kitorang untuk hari tu...
nak2 plak dr Ampang ke Shah Alam..lagi lah jaja tak tau...
in case la kalau terpaksa gi sendiri..memang melilau mata tgk signboard la jawabnya..
agaknya dr bleh sampai kul 1 tengah hari..ntah2 petang baru bleh sampai..
hehheheh
Kak Shara a.k.a kawa En Zack yang drive...
we all lepak2 tgk jalan jek..jaja plak dok snap2 gambo..hehhehe
bleh tahan jauh jugak yek...
Kak Shara plak bantai ikut jalan PJ..memang merata hala lah lalu..
kalau kena gi sekali lagi..mampus tak ingat satu apa dah.. :-)

kitorang bertolak dr Melawati dlm kul 11.30..
hampir2 kul 1 jugak kitorang baru sampai ke destinasi yang dituju...

Shah Alam Convention Centre...
kat sini lah berlangsungnya pesta buku Selangor tu...

nak tau kedudukan nya dengan lebih senang...
SACC ni terletak betul2 depan SACC Mall....kalau jumpa SACC Mall
memang akan jumpa lah SACC..blah depan tu plak ada Plaza PKNS..

tapi yang tak menahan time dah sampai tu..nak mencari tempat parking!
rasa time tu nak maki2 jek sesapa yang parking keta tepi2 jalan dengan selamber nya
sampai menyusahkan orang lain nak lalu....
sampai 3 kali pusing kitorang ni...baru lah jumpa tempat parking nya...
lega tu tak yah cakap lah...
sambil menahan bahang terik matahari lagi...
uhhh! memang panas giler lah...

Dah parking keta segala...terus jek serbu masuk ke dalam...
memang lega rasa bila dah kena aircond...
hehhehe

Dari jauh lagi dah bleh dengar adik2 ni dok tengah joint pertandingan..
masa ni just pertandingan membaca..ada gak pertandingan syarahan...
baru tadika jek bebudak ni..tapi bakat kemain lagi sorang2...
suara kemain nyaring time berhujah... :p

Time ni En Zack dah buat hal dia jek...laju jek dia menuju ke booth
yang menjual kitab2 agama....
jaja ngan Kak Shara satu geng lah..serbu booth Karangkraf dulu...

Macam2 ada...buku2..majalah2...

dan tumpuan utama we all...kat bahagian novel lah!!!

tme ni rasa macam nak borong jek semua2 novel yang ada ni...
tapi jenis jaja ni plak..hanya akan interested beli buku yg memang jaja dah tau best jek..
yang lain2 tu bukannya tak best...tapi sebab tak pernah baca...
dan jangan tak tau...punya lah ramai yang mencari 
Novel Kasih Yang Suci...
ni semua penangan Seth Tan dan Nora Elena la ni..

Jaja sempat sambar satu buah novel jek...
kang jaja tunjuk novelnya yek...
dan kalau korang nak tau..movie baru akan keluar hasil adaptasi dr novel tu tau..
yang pastinya..heronya tetap jugak Aaron Aziz....
harus la jaja grab awal2..kang kalau movie tu dah keluar..sah2 susah dah nak dapat..
hehehehhe

Lepas dah dapat apa yang jaja nak..baru la kitorang terhegeh2 cari En Zack
kat blah dalam dewan...
pusing punya pusing..rupa2nya dia kat sini...
jumpa juga akhirnya En Zack dengan gerai salah seorang kenalan dia di FB...
tapi sayangnya..time kitorang sampai tu..kenalan dia tu kuar gi makan la plak..
tak dapat la nak berjumpa...

Orang yang baju kelabu tu ingat En Zack owner booth tu..
hehhehe

mujur la kitab yang dicari tu ada...
puas hati En Zack...tak la dia gi then balik dengan tangan kosong jek kan..

Kak Shara pun khusyuk dok belek2 buku kat gerai tu..

Memang banyak la booth yang ada kat dalam dewan tu..
selain dr booth menjual kitab2..banyak juga booth menjual buku2 rujukan..
buku untuk kanak2..menjual cenderahati..jual alat2 tulis...
memang puas hati lah datang..esp student2..buku2 kerja dan buku2 rujukan
dijual dengan harga serendah RM1 sebuah...
ish ish ish...mana nak dapat semurah macam tu...
dan jaja pun ada gak beli beberapa buah buku kerja untuk Miza ngan Nina...
untuk minah 2 orang tu mana bleh lupa kan...


Gerai demonstrasi tulisan Khat....

Dekat 2 jam jugak kitorang merayap kat SACC tu...
lepas semua yang dihajat tu dah dapat..perut pun dah lapar..
kitorang pun decide untuk balik je...

Time nak bayar autopay parking kat SACC Mall..
ada plak orang dok jual pokok2 bunga 
and jaja ternampak plak bunga2 ros merah yang comel2..
terus feeling Nora Elena kejap...hhahahhaah
koya betul jaja ni kan....tak habis2 kemaruk Nora Elena...
korang layan je lah yek....

Dalam perjalanan balik pun En Zack dah melayan baca buku2 dia kat belakang...


sempat lagi main snap2 atas highway...

Time nak balik pun rasa letih jugak..
kena mengadap jalan yang jemm...ini baru seharian kat kl dah penat..
agaknya orang2 kat KL nun lagi nak muntah agaknya sebab kena
mengadap jemm tiap2 hari..

Perut masing2 dah mendidih..
sampai kat Melawati area kul 5 petang...baru la dapat merasa nasi masing2...
jaja ni sampai ketar2 tangan dah sebab menahan lapar punya pasal..
punya la banyak kedai makan masa on da way balik..
tapi nak jugak gi kat restoran mamak kat Melawati tu..
hehehhe

Ni hasil yang dibeli kat pesta buku tu...

Satu set Kitab Tafsir Ibnu Katsir...
Ensiklopedia Bid'ah dan buku Perangkap Setan..
dan juga buku ni...

Ni plak novel yang jaja excited beli tu......

Ombak Rindu...korang jangan lupa tgk movienya nanti tau..
citer ni best sangat2!

Untuk Miza ngan Nina...


kalau korang tak buat latihan2 kat buku ni..
siap la korang cik jaja cubit2...

Kul 6 petang kitorang pun balik ke rumah adik ipar jaja....
dan jaja kena rushing siap2..sebab ada dating lagi malam tu dengan seseorang...

continue next entry okeh.....

3 Beu-T Is Talking:

Nur Hawa Mohd Zin said...

wah banyak betul buku beli..bagus..bagus..membaca amalan mulia..suka en zack tu ye dapat beli buku

Mamamya said...

dah malam baru sampai cni jaja...kesiankan...beginilah nasib klu 'berkongsi kasih' dgn en.b/band....

puaslah akak dok scroll dr atas ke bawah...dr bawah ke atas...mana lah n3 yg nak membako sgt tuh....owwwhhhhh...sajer simpan lah tue......^_______^

apapun akak tau korang mmg 'meronnggeng' sungguh lah malam tu yerk....klu akak ni dapat meronggeng yg lite2 je lah.....'handbag' ada 3 yg nak di kelek ke sana ke mari...uhuhuhuuuuuuu

PatinPasta said...

Jaja,
Tuh dia.. sampai nak borong habis segala novel tu! Hehe!

Meriah sungguh pesta buku. Adik akak gerenti macam Jaja, gerenti tala ke novel dulu :D

Related Posts with Thumbnails