JaJa'Z Latest Stories

Monday, December 13, 2010

Entry Makan2 Lagi...Sup Ayam Hutan,Anyone???

Malam lepas kitorang masak bubur asyura tu,tetiba ada geng En Zack dtg umah
hantar ayam hutan 2 ekor..diaorang gi memburu ayam hutan petang tu..
kalau bagi kat jaja,mmg jaja tak reti nak buat apa la kan..
last2 En Zack bagi ayam tu kat umah Kak Zah..bagi Kak Zah proses dengan masak sekali..
pandai tak kitorang? hehhehe
dah kita tak reti..kita bagi pada yang pakar la kan..
Kak Zah cabut bulu, buang perut,salai.....dari A to Z la..semua Kak Zah buat..

Takpa Jaja..esok kita buat sup...

dan2 pagi semalam Kak Zah ajak makan tengah hari ramai2 kat umah dia..
tu yang jaja suka tu..makan dan makan lagi..hehehhehe
bukan family kitorang jek yg di ajak..semua sekali 4 family makan sekali..
memang meriah la...pakat bawak menu masing2..

Menu utama yang pastinya...
sup ayam hutan...
memandangkan ayam ni agaknya dah berkurun dok dalam hutan
daging dia pun agak keras..mujur la ada pressure cooker...
zasssss jek..terus lembut...seperiuk penuh dapat sup ayam ni..

Antara menu2 lain..
Kari kambing,daging goreng kicap,ikan kering,sambal belacan,ulam2...
semua Kak Zah yang masak...

jaja plak masak apa?
Hehhehe..jaja buat tang sayur campur goreng ni jek..
jadi la kan..jaja nak tambah lauk2 lain, Kak Zah cakap takyah membazir..
sebab lauk2 memang dah banyak...

Untuk penyedap lagi time makan...
 ada plak telur masin ngan budu..
jiran satu lagi Kelantan mariii..mesti nak budu kan... :p
 meriahkan menu we all???
air plak truely hand made by En Zack la..who else... hehehhe
ada sirap bandung,air limau nipis dan air fruit koktel...
penutup time makan2..ada plak kopi....

semua pakat makan dengan selera,terutamanya En Zack si hantu daging kambing tu..
En Zack kalau bagi sekor kambing golek pun dia taram semua kot...
jiran2 pun dah tau..Kalau buat kari kambing, mesti pass kat umah kitorang semangkok...

dan ni my portion...
jangan salah paham ek..nampak je sket tu..tapi ni nasi pertama...
siap bertambah2 lagi lepas2 tu..
alhamdulillah, lauk memang banyakkkkkk sampai ke malam kitorang pi makan
kat umah Kak Zah lagi...

sebut pasal ayam hutan ni, korang pernah ke makan ayam hutan?
kalau tanya jaja, ni la first time jaja tgk rupa ayam hutan..
memang tak jauh beza dengan ayam biasa..dah nama pun ayam kan..
takkan la tetiba ayam hutan berkaki empat plak..

(pic gugel)
ni la rupa ayam hutan kalau sesapa yang tak pernah tgk..
antara ciri2 ayam hutan yang En Zack bagi tau....
ayam hutan ni ada tanda warna putih kat balung dia..pastu kaki dia kecik dan warna hitam..
taji memang ada la..dan tajam plak tu...nampak sangat lama dah dok dlm hutan tu
hehheheh..
sampai taji pun dah tajam ..
ayam ni nampak macam besar, tapi bila dah 'bogel' kan..kecik jek body nya..
hati ngan pedal pun kecik jugak..isi memang keras la..
ala2 ayam pencen gitu....

So, ada sesapa pernah makan ayam hutan???

Jaja'Z: Ayam KFC pun jaja suka..hehhehe

18 Beu-T Is Talking:

dieya said...

wahhh.. dah makan bubur, makan sup pulak!
liat eh ayam hutan? lagi liat dari ayam kg ke?

Syue Mustafa said...

Untungnya ada jiran macam Kak Zah tu. Bahagia hidup....

Mamamya said...

mmg meriah betul jaja ni klu bab makan2 dgn jiran2 ek...jeles akak...

kami ni ada juga share2 lauk pauk tp x der lah smpi nak makan b'ramai2 kat belakang umah gitu.....t'ingin nak jadi jiran jaja lah...^___^

seronok tau klu dpt makan ramai2 cenggini...haih...mmg best lah...i likeeeee.... :D

ntah bila lah nak dapat jiran2 yg meriah mcm jiran2 jaja nih....lbh2 lagi jiran yg nama "kak zah" tue...mesti pakar masak2 kan....

kasih suci said...

wah wah wah...kenduri besar nampak...hehehe

JaJa'Z said...

dieya: bubur on saturday..sup on sunday..hari lain2 tu...lebih kurang jek kerasnya..ye lah, ayam hutan kan lagi lama idup dr ayam kg tu..taji ayam hutan pun dah keluar pjg dan tajam..tu pun dah menunjukkan ayam hutan tu dah lama idup..

JaJa'Z said...

syue: alhamdulillah...i'm bless...

JaJa'Z said...

kak lieya: kaka zah tu masak apa jek..semuanya sedap2..dan mmg kena dengan tekak jaja sebab sama2 orang utara...diaorang family jenis tak berkira..susah nak dapat jiran mcm ni..kitorang ni dah brapa kali dah makan tengah hari ngan makan malam kat umah diaorang...sampai naik segan..tapi selamber jek...

kalau kak lieya dok kat belakang umah jaja..memang sah2 joint sekali...

JaJa'Z said...

kasih: biasak la..mengeratkan silarurrahim..

Nieza said...

wah jaja,bestnyer mkn ayam utan tu mai pos sekor ayam tu...hehehe tgk menu tu semuanya sedap-sedap...:)

farhana_aziz said...

untung kak jaja dapat jiran mcm tu kan..bahagiala hidup.hehe..kalau saya dok sebelah umah kak jaja, kompemla join skali.mmg suka masak2 ni..tapi hubby xkuat makan.tu yg xbest.huhu

Ogy said...

wahh ayam hutan...tak pernah rasa lg tu....

azila said...

sedapnya tgk menu2 tus...best kan Jaja dpt jiran yg baik dan rajin masak..ehhe

PatinPasta said...

Jaja,
Uiks.. telur masin, ikan masin and sambal belacan.. combination paling pergh tuh! :D

JaJa'Z said...

nieza: lupa plak kat sana takde ayam hutan ek..sejuk2 makan sup sedap kan..hehhe

JaJa'Z said...

farhana; uishh..kalau kita berjiran..sah2 la akak hangkut ko sekali dik..sama2 la kita menembun kan badan lagi..en zack yg kurang makan pun skang ni kemain lagi makan nya...

JaJa'Z said...

mama gee: ayam hutan mcm ayam kampung jugak..cuma dagingnya keras ket.maklumla..lama merantau dlm utan..

JaJa'Z said...

zila: memang zila..rasa beruntung sangat2..jangan la jiran jaja ni pindah ke mana2..tak rela youuuuu

JaJa'Z said...

kak aida: betul kak..kombinasi yang menarik..pastu ikan masin tu goreng sket dengan bawang..uish..bertambah2 makan..wallahhhh

Related Posts with Thumbnails