JaJa'Z Latest Stories

Sunday, December 12, 2010

Cerita Weekend ~ Masak Bubur Asyura...

 Ni lah xtvt kitorang semalam..mengacau bubur asyura!
dua tiga hari lepas lagi Kak Zah dah pesan, weekend ni nak buat bubur asyura..
jadinya, jaja as a jiran yang paling excited..
memang menyokong jek apa2 yang Kak Zah buat..
seronok kalau ada xtvt masak2 ni..memang meriah jek kat belakang umah kitorang..
orang2 taman yg lalu lalang sure tertanya " kerap sungguh diaorang ni 'main masak'"
sebab nya selang berapa minggu jek ada jek kanvas terpasang kat belakang umah..
ada jek xtvt makan2 yg kitorang buat..

Memandangkan family Kak Zah orang utara, jadinya pilihan bubur asyura adalah jenis
version utara lah..
bubur asyura version utara banyak kacang2,ubi2,jagung,pisang,..jenis manis la..
kalau yang jenis kelantan ada rempah2..kitorang memang kureng skettt..

Bahan2 semua Kak Zah dah siapkan dr malamnya lagi..rebus segala kacang2
jadinya pagi tu dlm kul 9 kitorang dah mula mengacau asyura..
 En Zack pun kena la turun padang kan..sama2 kacau..
 tak la sekawah Kak Zah buat..just untuk suka2 jek..sebab masing2 suka makan..
cukup lah sekuali besar tu jek..itu pun banyak jugak dapat merasa..
 Kak Zah dan Kak Jue in action..tuan rumah pun kena jugak la mengacau kan..

jaja??
ishhh..jaja pun mesti la tlg kacau jugak....
 mengacau sambil bergaya...harus la kan..
hehhehehhe

Takkan seharian nak makan asyura jek kan..jadinya mesti la ada sekali dengan
 xtvt makan tengah hari...
Tukang masak jemputan sapa lagi kalau bukan jaja kan..hahahha
sila masukkan tomato dengan cara yang paling cute okeh.. 
 sumpah giler2 punya sedap menu tengah hari tu..
ada asam pedas ikan tongkol,sayur kobis goreng,ikan goreng,ikan masin,ayam goreng
sambal belacan piawwww ngan ulam timun...

dengan masing2 perut memang tengah lapar...masing2 selera kemain makan..
siap bertambah2 lagi...
 antara 'orang dapur' yang terlibat...
semua ni jiran2 tetangga jaja yang paling best jaja pernah kenal...
really superb!!!

Kacau punya kacau bubur asyura..alhamdulillah..
dalam kul 2 lebih..bubur pun siap...
sekuali penuh tu dapat la dalam 58 bekas plastik ni..
banyak juga kan..bleh la dibagi2 ke jiran2 terdekat...sama2 merasa...
kitorang siap bedal makan time panas2 tu lagi..
memang syok la....
sebelum balik,Kak Zah bagi jugak kat jaja 3 bekas bubur asyura..
adoi la Kak Zah, jaja ni 2 orang jek..buat apa la nak bagi banyak2 macam tu..
tapi orang dah bagi..kita bedal je la...

Tu la xtvt masak bubur asyura dengan makan2 hari semalam..
tunggu next entry jaja tayang xtvt makan2 kitorang hari ahad plak okeh..

Jaja'Z: Minggu makan giler2!

10 Beu-T Is Talking:

dieya said...

sambal belacan tu paling menggoda!
ooo camtu eh rupa bubur asyura utara.. macam bubur pulut itam eh?

My Bloggie ! said...

adoii comel betul cikgu jaja kita . tgh masak pun sempat pose ye hehe sedapnyeee.. asam pedas tu :))

JaJa'Z said...

dieya: sambal belacan tu mmg piawww..pedas giler sampai tak bleh nak makan mula2 tu..kak zah siap tambah tomato nak bagi kurang pedas pun still menggila jugak rasa..tapi sedap la..hehhe..sekali rasa mmg mcm bubur kacang dieya..sebab dlm tu ada ubi keledek, kacang hijau, kacang merah,kacang kuda, kacang tanah,pisang ngan jagung....tapi sedappp

JaJa'Z said...

isma: anak jiran sog sengeh..akak sengeh je la...hehhehe..harus la cute walaupun ke dapur dik..hehhehe..asam pedas tu memang sedap gilerrrr dik..hehhe

aZaMieTa said...

nak ckettt....! huhuu

honeyvsbee said...

sedapnya...adei ngidam lah...

jom undi bee sat kak..
http://honeyvsbee.blogspot.com/2010/12/undian-di-buka-blogbaru-pilihan.html

JaJa'Z said...

ieta: nak ke..mai la umah..ada lagi 3 bekas ni...

JaJa'Z said...

bee: ngidam???? hahhaha

aZaMieTa said...

nak mai camne.... jauhhhhh... huhuuuu~ klw dokek kompem dtg yooo.. hahaa ;p

JaJa'Z said...

ieta: start keta..mai jek ke ktn ni...jgn segan2..

Related Posts with Thumbnails